Colau plana sobre l’assemblea de la CUP
Les maniobres dels “comuns” per impedir l’acord amb Junts Pel Sí, anar a noves eleccions i incendiar la CUP, tenen un objectiu: fer gran l’entorn de Colau
Les pressions de sectors vinculats al conglomerat de “comuns” burxant en les suposades contradiccions del sector de la CUP més procliu a l’acord, a més d’intentar impedir avançar cap a la República Catalana, pretén aprofundir en la divisió de la CUP per rebentar-la i poder recollir les restes del desmembrament de l’esquerra independentista en una nova coalició que podria liderar Colau al març i que suposaria una estocada de grans dimensions al procés.
La victòria de Colau a les eleccions espanyoles l’impulsa a ser candidata a unes eleccions catalanes aquest març
En aquest sentit, cal entendre la última brama de cercles propers als “comuns” que van d’independents crítics però que són quota d’aquests als mitjans públics, que asseguren que les propostes de Junts pel Sí a la CUP ja sortien al programa electoral de la coalició o han estat aprovades al Parlament, obviant que el document inclou molts aspectes del programa de la CUP, fins i tot alguns de manera literal com afirmava Raül Romeva o Toni Comín a TV3.
Arguments enverinats
Retrets a la CUP per haver donat suport a la consulta del 9-N i reforçar la figura d’Artur Mas, oblidant que el 9-N va reforçar el procés; criticar la inaplicació de la declaració de ruptura, que CSQP va votar en contra; burxar sobre la investidura de Mas argumentant que un comunista no pot investir Mas, o que no es pot fer una revolució amb CDC comandant el govern, sense tenir en compte que en totes les revolucions sempre hi ha una part de l’antic règim que hi participa, i acusar falsament els cupaires d’abandonar la lluita social a favor de la independència i de voler donar suport a un Govern liderat pel partit del 3% i les retallades, són les armes argumentals dels “comuns” contra el sector cupaire decidit a arribar a un acord.
Un cant de sirena que no sedueix
A més dels arguments enverinats, després de les eleccions del 20-D ha aparegut un cant de sirena que vol fer creure que s'està més a prop que mai per poder celebrar un referèndum el 2016 després de l’èxit d’En Comú Podem i apunten que els “comuns” són l’alternativa social i política per a “totes les forces que plantegen un rescat ciutadà, un referèndum i un procés constituent”, segons deia Joan Coscubiela aquest dimarts al Parlament després de sentenciar que el full de ruta que fonamenta la proposta d'acord de JpSí està "mort i incinerat i no pot ressuscitar”.
L’advertència de Jordi Borràs
En aquest sentit pren màxima importància la piulada del periodista Jordi Borràs, que alertava fa dos dies que: “Podemites atiant els focs a la CUP per rebentar-la, camelar-ne les cendres, fer candidatura conjunta al març i dinamitar l'Esquerra Indepe.”, i afegia: “El que han fet amb ICV però amb amb 1 objectiu clar: fulminar la CUP i el procés amb la trampa del no-referèndum. I n'hi ha que no ho veuen…”.
Iglesias i Colau, cavalls de Troia del procés
La promesa del referèndum té el mateix valor que la promesa de Zapatero d’aprovar l’estatut que sortís del Parlament de Catalunya. Totes dues promeses les diuen els que saben que no governaran, recordem que Zapatero guanya les eleccions per les mentides del Govern Aznar sobre els atemptats de l’11M i ara Pablo Iglesias té l’excusa perfecte per no inplicar-se en un govern amb el PSOE gràcies al referèndum català.
Sectors minoritaris de la CUP es presten al joc
Lluís Llach advertia a "El matí de Catalunya Ràdio" aquest dimarts que “el que han de decidir les bases cupaires aquest diumenge és si volen tirar endavant el procés” i admetia la dificultat que els ha suposat negociar amb la formació assembleària: "Negociar amb la CUP, que fa de transmissor a l'assemblea, és difícil. De vegades sembla que no tinguis interlocutor." De fet, algunes veus de Junts Pel Sí, en privat, asseguren tenir la sensació que han estat negociant amb dues CUP diferents, una que treballa per a un acord i una que només es vol carregar de més raons per no investir Mas. Algunes veus de la CUP parlen d'autoritarisme organitzatiu.
El pronòstic 60/ 40 a favor de tirar endavant el procés explica els nervis d’Endavant
Segons ha pogut saber el directe.cat, el sector de La CUP a favor de donar suport a l’acord i a la investidura de Mas especula que un 60% de l’assemblea es podria decantar a favor de l’acord i d’investir Mas i un el 40% en contra. Això explicaria els nervis d’Endavant i el comunicat d’última hora, després que la CUP fes la roda de premsa sobre la proposta d'acord, on es manifestava a favor de fer eleccions al març.
La CUP canvia d’escenari per sorpresa i porta l’assemblea a territori Endavant
Per altra banda, caldrà estar atents a com es desenvolupa l’assemblea i si s’allarga a base d’intervencions interminables que puguin fer desistir a part dels 3577 assistents previstos, de romandre fins al final de la votació ara a Sabadell. Res descabellat si tenim en compte que algun destacat membre de la CUP de la passada legislatura va proposar bastir un comitè antidissidència per frenar tots aquells que sortissin del discurs contrari a investir Mas. De fet, l’exdiputada Isabel Vallet va participar en una tertúlia a TVE després de les eleccions del 27-S assegurant categòricament que “la CUP no investirà Mas”, ella ja havia fet la seva assemblea.
Notícies relacionades
- L'Estat pendent del que pugui passar a l'assemblea de la CUP 22.12.2015.
- Un acord de govern a Catalunya precipitaria la gran coalició PP-PSOE a Espanya 22.12.2015.
- Junqueras ho té clar: el referèndum de Podemos és “impossible”, i ells ho saben 21.12.2015.
- En Comú Podem no tindrà grup parlamentari propi al Congrés 21.12.2015.