La Comissió de la Dignitat contraataca després de les acusacions de Castella i Lleó
L’entitat recorda que encara hi ha molts ‘papers de Salamanca’ pendents de ser recuperats
La Comissió de la Dignitat rebutja de manera categòrica la reclamació de Castella i Lleó de recuperar alguns papers de Salamanca que van ser transferits a Catalunya suposadament de manera ‘indeguda’. L’entitat catalana nega per complet les acusacions i diu que “no s’ha retornat cap document que no hagi aprovat la Comissió mixta. I si n’hi ha hagut algun ha estat retornat immediatament en el procés normal que han dut a terme els tècnics d’ambdues institucions”. A més, el comunicat que ha fet públic aquest migdia la Comissió de la Dignitat no es queda en la defensa de les acusacions, sinó que contraataca.
Reclamen a Castella i Lleó que demanin a l'Estat més facilitats per retornar els papers als seus propietaris
“Encoratgem als grups parlamentaris de Castella i Lleó a demanar al Ministeri de cultura que satisfaci el dret dels ciutadans a recuperar els seus arxius familiars i institucionals espoliats i obrir un nou termini per a fer les peticions, fent-ne difusió i donant informació dels noms de les persones, entitats, partits i sindicats que hi tenen documents al fons de Salamanca per tal que puguin recuperar-los”, etziba l’entitat fundada el 2002 per recuperar els famosos ‘papers de Salamanca’.
El govern espanyol va aprovar un decret el 2008 per complicar la vida als ciutadans que havien de recuperar papers
D’altra banda, recorda que l’Estat no ha complert: “Denunciem que la llei del retorn dels papers reconeixia el drets dels ciutadans, entitats, partits i sindicats de tots els territoris de la resta de l’estat a recuperar els documents que se’ls hagués espoliats. Dret que els va ser negat pel Ministeri en publicar un decret el 2008 que sense donar cap mena d’informació ni fer-ne difusió exigia que els ciutadans diguessin quina documentació se’ls havia espoliat, quan la immensa majoria dels afectats ignora que hi tingui documents”.
Encara falten molts 'papers de Salamanca' per arribar a Catalunya
La Comissió de la Dignitat també denuncia que “el procés de retorn no s’ha conclòs ja que en la darrera transferència el 2014 el Ministeri va retenir una part important dels lligalls, cartell i banderes que la Comissió mixta Ministeri Generalitat havia acordat transferir”. A més, recorda que també s’està encara esperant el retorn de documentació de Justícia i d’Ordre públic que l Ministeri es nega a retornar; dels arxius institucionals de quaranta una ciutats i pobles de Catalunya entre les que hi ha Barcelona, Tarragona, Valls, Reus o Igualada; i de l’arxiu institucional de la Generalitat que tenia el 1940 a la seu de París que no va ser requisada pels franquistes si no per la Gestapo alemanya i que la va lliurar a l’ambaixada espanyola.