Les assemblees territorials cupaires reconeixen que el “dogmàtic” No a Mas els ha fet oblidar l’objectiu final
El document pels militants que assistiran a l’assemblea del 27D reflecteix també la por a que Colau i En Podem engoleixi l’independentisme en uns comicis al març
La CUP ha fet públic un document amb reflexions dels diversos elements que integren la candidatura destinada als militants que han de votar a l’assemblea de diumenge a Sabadell. I com a mínim la part del text avalada per algunes de les assemblees territorials de l’organització -no diu ni quantes ni quines, però és l'únic pronunciament dels òrgans regionals cupaires- parla clar sobre la investidura de Mas: “Dogmes de fe. Hem donat tantes voltes al voltant de l’assumpte del ‘cap del príncep’ [Mas] que hem arribat a la paradoxa de ja ni plantejar quin objectiu polític perseguia aquesta aposta”.
Combatre tant contra Mas l’ha dut paradoxalment a ser més màrtir
El document continua afirmant que “això ha passat perquè l’assumpte Mas s’ha transformat en un dogma amb sentit propi, que, com a mínim, ha generat sis conseqüències negatives”. Segons les assemblees territorials, la més important ha estat convertir “en màrtir i garant del procés a una persona. Paradoxalment allò contra el que lluitàvem”. Una contradicció confessa així per la pròpia CUP.
L’oposició al candidat de JxSí també ha portat a diluir “el conflicte principal”
El dogmàtic no a l’actual president en funcions també ha portat a “tensionar l’espectre independentista innecessàriament”, diluir “el conflicte principal, que és amb l’Estat espanyol”, deixar en un segon lloc “el contingut de les tres taules de negociació” i donar arguments als “unionistes i ‘terceristes’ per dir que la ruptura unilateral és inviable. També consideren que l’obsessió per Mas ha impossibilitat que es posicionés millor l’independentisme “en l’objectiu d’avançar en la ruptura amb l’Estat”.
Invaliden la votació anti-Mas de Manresa
D’altra banda, les assemblees territorials també fan autocrítica de la votació de Manresa i la invaliden perquè hi havia “tres dèficits majors que van impedir prendre una decisió com cal i que només palesaven la voluntat de continuar com fins ara”. Els tres ‘hàndicaps’, segons el document, són que no es va plantejar cap objectiu polític i que es va fer des d’un punt de vista escèptic, no prioritzar escenaris possibles tenint en compte que ja havien passat dos mesos del 27S i no tenir en compte el factor temps. Tot plegat va portar a un No a Mas, però ara diuen que aquell acte només va demostrar voluntat de seguir com ara.
Risc de perdre-ho tot el març en favor de Colau i En Comú
El document també deixa al descobert la por que en unes eleccions al març l'independentisme es pugui enfonsar, sobretot a mans d'Ada Colau i del sector En Comú. En diversos punts del text es tracta el conglomerat al voltant de Podemos de "gran risc" per l'independentisme i es recorda que quan Montoro va decidir intervenir els comptes catalans, ells ho van trobar "una conseqüència lògica del desafiament independentista". Unes eleccions anticipades també podrien fer revifar UDC, segons el document.