Masterchef, apologia encoberta del nacionalisme espanyol
Un estudi de la Universitat de València determina que el programa ven la idea d'una 'Espanya unitària'
Una investigació del professor de Comunicació Audiovisual de la Universitat de València Àlvar Peris conclou que el programa televisiu MASTERCHEF' és un producte que incorpora elements del nacionalisme espanyol modern. Segons la seva opinió, la selecció de l'escenografia, dels comensals participants i dels llocs de realització dels capítols "s'han fet per adaptar i legitimar un nou discurs de la nació espanyola".
Comparteix
TweetEtiquetes
En l'estudi l'investigador detalla, atenent al fet que la gastronomia és "part indiscutible" de la cultura "sobre la qual s'edifica actualment la identitat" i tenint en compte la forta penetració de la televisió d'entreteniment, la selecció de l'escenografia, dels comensals participants i dels llocs de realització dels capítols de Masterchef s'han fet "per adaptar i legitimar un nou discurs d'identitat espanyola".
L'exèrcit espanyol
En dues ocasions, els participants de Masterchef van cuinar per l'Exèrcit durant els dos primers anys de vida del programa, el període analitzat en l'estudi. En una d'elles, com apunta Àlvar Peris, es va fer per a 150 soldats de la brigada d'infanteria mecanitzada Extremadura XI. Es va incloure una posada en escena a la base militar General Menacho de Badajoz, i el desplegament de la infanteria i els presentadors amb el casc i l'armilla de camuflatge.
No passen per Catalunya
"Durant les dues temporades del programa, els concursants han visitat, entre d'altres, Toledo, O Grove (Pontevedra), l'estació d'esquí de Formigal (Osca), Lanzarote (Illes Canàries), Pedraza (Segòvia), Badajoz, Cadis, Salamanca , la Rioja alabesa, Marbella, Burgos, Hondarribia (Guipúscoa), València i Madrid. Espais que, en conjunt, configuren una determinada mirada sobre el marc territorial espanyol ", destaca l'estudi.
Davant d'aquesta imatge d'Espanya, els dos primers anys de Mastercheff no es va gravar cap programa a Catalunya, i "hi ha una sobrepresencia de Madrid i els seus voltants", amb set visites a llocs com la T-4 de Barajas, el Teatre Real, la Gran Via, la vila d'Aranjuez i alguns dels hotels més selectes de l'àrea.
Entrevistem a l'autor
directe!cat ha volgut aprofundir més sobre aquesta interessant qüestió i hem entrevistat a l'autor de l'estudi, Àlvar Peris.
Notícies relacionades
- Petició a TV3: No emeteu el discurs del rei espanyol 20.12.2015.
- La CUP demana la dimissió en bloc del Consell d’Administració de BTV 16.12.2015.
- Demolidor informe de Mèdia.cat sobre la construcció mediàtica de Ciudadanos 16.12.2015.
- Pablo Iglesias no vol tornar a relliscar a RAC1 i cancel·la una entrevista 14.12.2015.