directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 23:37 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Comunicació doble fletxa

El Grupo Godó també margina el català a les seves televisions

Dos terços de la programació de 8TV és en espanyol · El concurs públic per a la concessió del canal marcava com a objectiu el foment de la llengua

Comentaris 16  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

La Plataforma per la Llengua ha realitzat un estudi sobre els usos lingüístics en els canals privats de TDT d’àmbit català que denuncia la presència 'minoritària' de la llengua catalana als canals del Grupo Godó 8TV i RAC105 TV. L'estudi constata que dos terços de la programació de 8TV són en castellà, mentre que a RAC105 l'emissió de música en català és irrisòria. La Plataforma recorda que l'adjudicació del canal de TDT privat al Grupo Godó, atorgada l'any 2003 per l'últim govern Pujol, tenia com a objectiu 'el foment de la presència de la llengua catalana en l'àmbit audiovisual'. Segons el concurs, el 100% de la producció pròpia a 8TV ha de ser en català i l'emissió de cançons en català o aranès havia de representar un 25% inicial, que s'aniria incrementant progressivament. Davant dels incompliments, la Plataforma demana al CAC que garanteixi el dret dels teleespectadors catalans a disposar d’una oferta significativa de mitjans audiovisuals en llengua catalana.

Comparteix
   


Documents relacionats

Etiquetes
L’any 2003 la Generalitat de Catalunya va convocar un concurs públic per explotar un canal privat de concessió de TDT, que va guanyar Emissions Digitals de Catalunya, propietat del Grupo Godó, a través d'una estratègia d'aliances amb l'Orfeó Català i Fèlix Millet. Un dels objectius de la Generalitat de Catalunya a l’hora d’impulsar un concurs per concedir l’explotació d’un canal múltiple digital de TDT d’abast català a la iniciativa privada era el foment de la presència de la llengua catalana en l’àmbit audiovisual. Tanmateix, els resultats obtinguts en l’estudi de la Plataforma per la Llengua mostren la preeminència de la llengua castellana en la programació de 8TV i l’escassa presència de cançons interpretades en llengua catalana a RAC105 TV.

En el cas de 8TV, l’estudi analitza els usos lingüístics de la programació durant tota una setmana. Els resultats permeten visualitzar que tan sols el 36,5% del temps de programació s’emet en llengua catalana, mentre que el 63,5% restant és en llengua castellana. Segons la tipologia del programa s’observen diferències significatives: així, els magazines, noticiaris i programes infantils s’emeten íntegrament en català, mentre que les sèries, pel·lícules i els programes de televenda són majoritàriament en llengua castellana.

L’estudi també analitza els usos lingüístics de la programació d’aquesta cadena en l’horari de prime time nocturn, i la presència del català en aquesta franja horària encara és mes baixa: només el 25,8% del temps de programació és en català. Per tant, en els horaris de màxima audiència la presència del català encara és menor.

7,8% de música en català, en front del 25% marcat per llei
En relació al canal dedicat a continguts musicals, RAC105 TV, l’estudi analitza els usos lingüístics de les cançons interpretades en els horaris de prime time, en què es constata la forta preeminència de les cançons cantades en llengua anglesa, que representen el 79,2% del total de les peces musicals. En canvi, les cançons en llengua catalana tan sols representen el 7,8% de cançons emeses en prime time, un valor molt inferior al 25% de cançons interpretades en català que marca la Llei 1/1998 de política lingüística. En aquest sentit, el Consell Audiovisual de Catalunya hauria d’analitzar la programació d’aquesta cadena durant un dia sencer per tal d’avaluar si s’acompleix la normativa legal vigent.

Barça TV, exemplar
Contràriament, el tercer canal analitzat del múltiplex gestionat per Emissions Digitals de Catalunya, Barça TV, té una política d’usos lingüístics en relació al català exemplar: el 100% de la programació analitzada té el català com a llengua vehicular.

La Plataforma per la Llengua alerta que l’escassa presència de la llengua catalana en dos dels tres canals analitzats suposa una oportunitat perduda per normalitzar la llengua catalana en l’àmbit dels mitjans audiovisuals de caràcter privat. Cal, doncs, un esforç conjunt entre el Govern de la Generalitat, el Consell Audiovisual de Catalunya i el sector audiovisual català per tal de garantir que els teleespectadors catalans puguin disposar d’una oferta significativa de mitjans audiovisuals en llengua catalana.
Cal recordar que, avui per avui, la cadena líder d’audiència a Catalunya, TV3, emet el 100% de la programació en llengua catalana, fet que demostra la demanda de continguts audiovisuals en català. En aquest sentit, la implementació de la TDT és una oportunitat única per consolidar un espai comunicatiu català i en català.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#16
Jordi fletxa Reus
22 de juny de 2010, 22.36 h

#10 No hi han races,sinó cultures,i la meva és la catalana.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
Jordi fletxa Malgrat
22 de juny de 2010, 11.40 h

Estic totalment d'acord amb el comentari #6. Que purria espanyolista vinguin a webs com directe.cat és MOOOOOLT bona senyal... estan rabiosos i cagadets a l'hora.

De moment més de 500.000 persones a favor de l'autodeterminació...

;-)


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
xavierbcn fletxa españa
22 de juny de 2010, 11.38 h

habria que hacer guetos ya , para toda esta purria xarnega de mierda y luego tirarlos al mar , para que nuestro imperio catalufo este limpio y la raza catalana pueda subsistir . joder esta web cada dia pasan por aqui mas fascistas


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 11
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
roger fletxa gavà-mar
22 de juny de 2010, 11.14 h

jordi, fill meu, la llèngua de totes les persones, incloent-hi els catalans, és aquella que ells LLIUREMENT decideixen parlar, d'això, fill meu, se'n diu DEMOCRACIA.
Fer-te el Goebles de "todo a cien" desde la clandestinitat d'un fòrum et fa sentir més "machote"?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
Adolfo fletxa San Baudilio de Llobregat (España)
22 de juny de 2010, 11.07 h

Ay, Jorge (#8), no hay peor ciego que el que no quiere ver... La lengua mayoritaria de la región es el castellano, así que podría decirse que el traidor eres tú. Los verdaderos catalanes somos nosotros.

Sergio (#5): es algo común en los talibanes como vosotros ver la paja en el ojo ajeno, y no ver la viga en el propio. En catalán, "sandeces" se escribe "bajanades". Antes de criticar la ortografía de los demás, mejora la tuya y te evitarás hacer el ridículo.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
joanet fletxa BCN
22 de juny de 2010, 10.57 h

I amb el grup Godó i esl seus amos de CiU tampoc anirem enlloc....o en tot cas anirem de cap a Espanya.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
joanet fletxa BCN
22 de juny de 2010, 10.56 h

Entre els colons espanyolistes "ciudadanos" con el Rogelio i fanàtics racistes com el Jordi no sumarem ningú a la causa. A veure si torneu a la realitat, macos, cadascú al seu extrem.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
xavierbcn fletxa españa
22 de juny de 2010, 10.20 h

#8 hay las dao compañero habria que fucilarlos aa todos estos putos charnego mde merda, el imperio catalufo renacera jajajaja jajaja


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
Jordi fletxa Reus
22 de juny de 2010, 09.56 h

#7 l'única llengua dels catalans és el català,i els que viuen aqui i no la parlen o son traidors o xarnegos.


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
roger fletxa gavà-mar
22 de juny de 2010, 09.46 h

tinc una edat i quant jo estudiava, el català, per desgràcia no es podia estudiar. Per altra banda, tant catalanas i patriotes que us considereu alguns pot ser haurieu de respectar que aquesta tele faci una gran part de la programació en la llèngua majoritària dels catalans que, ens agradi o no, és el castellà.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 7
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.