Debat intens a les 13 assemblees territorials de la CUP
La decisió final es prendrà diumenge en una reunió conjunta del consell polític i el grup d’acció parlamentaria, tot indica que la majoria de territorials aposten per l’acord independentista
Les 13 assemblees territorials de la CUP es reuneixen aquest dissabte per debatre sobre la investidura d’Artur Mas com a president de la Generalitat després de l’empat de l’assemblea nacional del passat 27 de setembre. Sobre la taula tenen dues opcions: permetre la investidura de Mas en segona volta o evitar-la. La posició que prenguin les plenàries de les territorials serà traslladada a la trobada d’aquest diumenge a Barcelona que reunirà els membres del consell polític i del grup d’acció parlamentària (GAP), en total gairebé una setantena de persones amb dret a vot més els diputats al Parlament i membres del secretariat nacional que podran participar però no votar. La diputada cupaire Eulàlia Reguant ha deixat clar que no s’acabarà la reunió de diumenge fins que no s’hagi decidit sobre la investidura de Mas.
La reunió del Consell polític i del GAP a les 10 matí i sense hora prevista d’acabament
La roda de premsa es convocarà una “hora” després de la finalització de la reunió que se celebrarà al Centre Cívic Pere Quart de Barcelona. No hi haurà muts ni atenció als mitjans de comunicació fins a la roda de premsa, de moment sense hora.
Debat intens i una majoria de territorials busquen un acord independentista
La CUP s’organitza en 13 assemblees territorials i hi ha 57 membres de les territorials que formen part de consell polític. Però cada territorial aporta un nombre diferent de representants: Alt Ter (4), Baix Llobregat (4), Barcelona (5), Catalunya Central (4),El Camp (5), Maresme (5), Nord Oriental (6), País Valencià (3), Penedès (5), Ponent (5), Terres de l'Ebre (3), Vallès Occidental (4) i Vallès Oriental (4). De fet, la CUP ha decidit ajornar el consell polític a diumenge, tot i que inicialment estava previst per dissabte, per tal que les assemblees territorials tinguin suficient temps per reunir-se.
A l’ #ANECUP els simpatitzants votaven i avui i demà no
Els simpatitzants no podran votar a les reunions territorials tot i que sí que podran participar del debat. Aquesta és una de les diferències que podria marcar el resultat final, tenint en compte que en l'assemblea nacional de diumenge passat la figura del simpatitzant havia estat validada i podia votar.
La proposta més votada a l’ANECUP no és present, però reclamada en algunes territorials
El secretariat nacional de la CUP ha decidit aquest setmana reduir les quatre opcions de l’assemblea nacional en dues: La primera és no permetre la investidura de Mas a través de l’abstenció dels deu diputats de la CUP o donar 5 vots a favor i 5 en contra, en els dos casos no tindria els vots suficients per ser president. I la segona possibilitat és permetre que Mas sigui president en segona volta, per majoria simple, donant dos vots a favor i vuit abstencions. Aquesta segona possibilitat significaria, segons la CUP, la traducció de “l’aposta per la independència i un procés constituent i de l’oposició a la continuïtat de les polítiques de retallades i privatitzacions”.
La reunió del Consell polític i del GAP acabarà amb una decisió, cosa que no va fer l’ANECUP
La decisió final la prendrà aquest diumenge el consell polític de la formació i el grup d’acció parlamentaria. Segons les regles que ha establert el secretariat nacional, només es podrà aprovar una proposta que obtingui la majoria absoluta dels vots. En el cas que més d'una proposta obtingui la majoria absoluta dels vots, es passarà a una nova ronda de votació fins que només surti aprovat un sol document. Entre cada ronda de votació està previst que s'obri un torn de debat, i s'han establert un màxim de tres rondes. En cas de possible bloqueig, el secretariat nacional ja preveu una sortida i s'ha compromès a "cercar una proposta metodològica per desbloquejar la situació”.
El grup d’acció parlamentaria està format per 2 representants de cada assemblea territorial i un de cada organització de Crida Constituent. Actualment, les entitats que en formen part són Arran, Col·lectiu Drassanes, Constituents per la Ruptura, Coordinadora Obrera Sindical (COS), Corrent Roig, Crida Constituent, En Lluita, Endavant OSAN, Lluita Internacionalista (LI), Poble Lliure, i el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC).
Decantament per l’acord independentista
Més de 130 persones han participat aquest matí en l'assemblea territorial Nord Oriental de la CUP que s'ha portat a terme a l'Ateneu de Celrà, a la comarca del Gironès. El seu portaveu, Biel de Montserrat, ha assenyalat que és veritat que porten tres mesos debatent sobre la investidura de Mas però assenyala que tots els membres de la formació són conscients del moment polític actual. "La situació demana un esforç extraordinari per trobar un punt en comú, perquè l'organització surti tan cohesionada com és possible i que també es desencalli la situació política que es manté des de fa mesos", ha explicat.
En aquest sentit, el portaveu ha assenyalat que s'havien plantejat l'assemblea com el darrer intent de superar "el bloqueig de l'empat". Tot i la insistència dels periodistes, els membres de la formació política s'han negat a donar a conèixer els resultats de l'assemblea o valorar-los. L'assemblea territorial Nord Oriental de la CUP comprèn totes les comarques gironines - menys la Cerdanya i el Ripollès- i la Catalunya Nord.
L'assemblea territorial de la CUP Ponent-Pirineus ha acabat sense un posicionament tancat ja que s'ha decidit allargar fins a la mitjanit el termini per emetre el vot telemàtic. A l'assemblea que s'ha fet al Centre Obrer de Cervera hi han assistit uns 70 militants però són 150 els que tenen dret a vot. Per tant, un cop s'hagi fet el recompte final es comunicarà el resultat als cinc membres que aquest diumenge representaran el territori lleidatà al consell polític de la CUP.
Així ho ha explicat un d'aquests cinc representants, el regidor de Tàrrega Carlos Vílchez, que anirà a Barcelona acompanyat de Gerard Sala, Jordi Boquet, Jordi Vives i Ricard Coma. Segons Vílchez, a l'assemblea no s'ha viscut molta tensió però sí que hi ha hagut debat perquè s'hi ha defensat tant l'opció de propiciar la investidura d'Artur Mas com la contrària. Les assemblees locals -12- també han fet arribar arguments amb matisos a favor i en contra de la investidura que seran exposats al consell polític,"però al cap i a la fi la CUP ha d'acabar decidint entre dues opcions majoritàries", ha puntualitzat Vílchez. Els vots telemàtics acabaran de decantar la balança en el cas de la territorial de Ponent-Pirineus.
Notícies relacionades
- Els deu acudits més divertits sobre l’assemblea de la CUP 28.12.2015.
- #ANECUP El vot anul·lat que hauria canviat la història 28.12.2015.
- #ANECUP Sorprenent empat a 1515 vots 27.12.2015.
- La CUP ensenya les actes, però segueix deixant la porta oberta als conspiracionistes 29.12.2015.
- El 2015, l'any de l'oportunitat... aprofitada o perduda? 31.12.2015.