directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 03:39 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Els partits rebutgen una sentència de l'Estatut votada per articles tement-ne els efectes electorals

El Tribunal Constitucional espanyol torna a reunir-se aquest dimarts amb l'objectiu d'acabar amb l'Estatut

Comentaris 3  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

Els partits catalans han avisat aquest dilluns dels riscos d'una resolució del Tribunal Constitucional espanyol que retalli l'Estatut article per article o per blocs després de set intents fallits. ERC i UDC han coincidit en què aquesta fórmula buidaria de 'coherència' interna el text estatutari, mentre que el PSC ho veu una fórmula 'imprudent', tenint en compte que les resolucions del TC espanyol creen jurisprudència. ICV ha avisat d'una crisi institucional 'molt gran'. El ple del Constitucional espanyol tornarà a reunir-se aquest dimarts amb l'objectiu d'emetre d'una vegada per totes la sentència sobre l'Estatut.
tribunal constitucional TC estatut
Comparteix
   


Etiquetes

Un Estatut 'esquarterat'
Atents a l'evolució del plenari del TC espanyol d'aquesta setmana, que pot ser decisiva per al futur de l'Estatut, els partits catalans han llançat els seus avisos, en alguns casos recurrents després de set intents fallits de l'alt tribunal per sentenciar l'Estatut. El viceprimer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha considerat que si el tribunal es veiés obligat a sentenciar l'Estatut article per article, seria una demostració més de la seva 'incapacitat, de la imprudència que suposa dictar sentència en aquestes condicions'.

El dirigent del PSC ha destacat que les sentències del TC espanyol 'en teoria han de fixar jurisprudència i són a partir d'una doctrina del propi Constitucional'. Per tant, ha considerat que 'no sembla normal que es puguin fer sobre la base d'un apedaçament de majories que avalen un article sí i un altre no, o un bloc sí i un altre no.

En canvi, tant per ERC com per UDC, un Estatut sentenciat per articles o blocs deixaria el text buit de coherència interna. Pel secretari general d'UDC, Josep Maria Pelegrí, seria un 'despropòsit' aquesta fórmula per sentenciar l'Estatut, que podria acabar esdevenint un text 'contradictori'.

Així, el secretari general d'ERC, Joan Ridao, ha advertit que una sentència per articles no faria més que 'esquarterar' l'Estatut i perdrà tota 'coherència interna'. ERC no espera més que un 'bunyol' de sentència i ha instat la societat a respondre-la prenent les eleccions com un referèndum sobre la viabilitat de l'estat de les autonomies, fórmula que els republicans veuen esgotada.

La crisi de la via estatutària
Però si els republicans no amaguen que voldrien que la sentència arribés abans de les eleccions perquè tots els partits haguessin de presentar-s'hi amb la seva alternativa política pel país al descobert un cop fracassada la via estatutària, tant PSC com UDC i ICV creuen que tindria 'conseqüències polítiques' greus. És més, Josep Maria Pelegrí ha avisat el TC que una sentència desfavorable pot 'alimentar els extrems'.

El senador d'ICV Jordi Guillot ha titllat de 'disbarat' que el TC adopti aquesta fórmula per sentenciar l'Estatut i ha recordat que al Senat ja hi ha majoria suficient per desbloquejar la renovació del TC, a qui ha instat a 'respectarf el procés legislatiu en marxa'. Guillot ha demanat al TC que 'sigui conscient no només del respecte que li cal al poder legislatiu', sinó del fet que fer un dictamen en aquestes condicions i per articles serà obrir una crisi política institucional 'molt gran'.

En un sentit oposat, la presidenta del PP de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, ha dit creure que el TC té la obligació de tenir enllestida la sentència de l'Estatut 'aquesta setmana'. 'No pot trigar més, ja són molts anys que estem esperant', ha assenyalat la líder popular. També ha defensat la possibilitat d'una sentència per articles, que veu 'absolutament legítima i jurídicament correcte', i ha considerat que les crítiques dels partits catalanistes són 'maniobres' per endarrerir la sentència. Igualment, el portaveu de C's, Jordi Cañas, ha urgit la sentència i ha carregat contra els intents de la Generalitat 'd'obstaculitzar' la resolució.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#3
22 de juny de 2010, 13.31 h

#2 La realitat es que no trobo cap adjectiu que sel's hi escaigui. Potser n'haurem d'inventar un de ben fort. De totes maneres, per a mi, dir "botifler" a una persona, es molt fort. Es dir traïdor, persona sense escrúpols, malnascut, fals, escória....i molts adjectius més en un de sol.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
22 de juny de 2010, 13.17 h

L'adjectiu que caldria aplicar a aquest partit que esmenta gat mesquer és molt tou. El que els escau, la meva educació no em permet reflectir-lo aquí. Els dirigents a Catalunya d'aquest partit, els quals tenen la poca vergonya d'emplenar-se la boca que Catalunya ha d'acceptar la sentència del Tribunal d'Ordre Públic, àlies, Tribunal Constitucional, perquè és el que ens convé, bé farien de fotre el camp d'aquest país. Maleït el dia que van trepitjar la nostra terra, ells i tots els se... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
22 de juny de 2010, 09.32 h

I qué en sap la sanches-camachu de l'estatut?. de ben segur que no se l'ha llegit ni tampoc sap el que diuen els articles que han impugnat els peperos. Ella, al igual que en montilla, reben ordres de madrit, per tant no els hi cal llegir rés, sino dir "si amo" i anar tirant.
I qué collons espera des de fa tres anys la camachu aquesta?. que el tribunal ep.panyol els hi dongui la raó i prou, sense tenir en compte els interessos de Catalunya. Ben bé que fan pudor!!!... apa, aneu a ep.panya, qu... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.