Els partits rebutgen una sentència de l'Estatut votada per articles tement-ne els efectes electorals
El Tribunal Constitucional espanyol torna a reunir-se aquest dimarts amb l'objectiu d'acabar amb l'Estatut
Els partits catalans han avisat aquest dilluns dels riscos d'una resolució del Tribunal Constitucional espanyol que retalli l'Estatut article per article o per blocs després de set intents fallits. ERC i UDC han coincidit en què aquesta fórmula buidaria de 'coherència' interna el text estatutari, mentre que el PSC ho veu una fórmula 'imprudent', tenint en compte que les resolucions del TC espanyol creen jurisprudència. ICV ha avisat d'una crisi institucional 'molt gran'. El ple del Constitucional espanyol tornarà a reunir-se aquest dimarts amb l'objectiu d'emetre d'una vegada per totes la sentència sobre l'Estatut.
Un Estatut 'esquarterat'
Atents a l'evolució del plenari del TC espanyol d'aquesta setmana, que pot ser decisiva per al futur de l'Estatut, els partits catalans han llançat els seus avisos, en alguns casos recurrents després de set intents fallits de l'alt tribunal per sentenciar l'Estatut. El viceprimer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha considerat que si el tribunal es veiés obligat a sentenciar l'Estatut article per article, seria una demostració més de la seva 'incapacitat, de la imprudència que suposa dictar sentència en aquestes condicions'.
El dirigent del PSC ha destacat que les sentències del TC espanyol 'en teoria han de fixar jurisprudència i són a partir d'una doctrina del propi Constitucional'. Per tant, ha considerat que 'no sembla normal que es puguin fer sobre la base d'un apedaçament de majories que avalen un article sí i un altre no, o un bloc sí i un altre no.
En canvi, tant per ERC com per UDC, un Estatut sentenciat per articles o blocs deixaria el text buit de coherència interna. Pel secretari general d'UDC, Josep Maria Pelegrí, seria un 'despropòsit' aquesta fórmula per sentenciar l'Estatut, que podria acabar esdevenint un text 'contradictori'.
Així, el secretari general d'ERC, Joan Ridao, ha advertit que una sentència per articles no faria més que 'esquarterar' l'Estatut i perdrà tota 'coherència interna'. ERC no espera més que un 'bunyol' de sentència i ha instat la societat a respondre-la prenent les eleccions com un referèndum sobre la viabilitat de l'estat de les autonomies, fórmula que els republicans veuen esgotada.
La crisi de la via estatutària
Però si els republicans no amaguen que voldrien que la sentència arribés abans de les eleccions perquè tots els partits haguessin de presentar-s'hi amb la seva alternativa política pel país al descobert un cop fracassada la via estatutària, tant PSC com UDC i ICV creuen que tindria 'conseqüències polítiques' greus. És més, Josep Maria Pelegrí ha avisat el TC que una sentència desfavorable pot 'alimentar els extrems'.
El senador d'ICV Jordi Guillot ha titllat de 'disbarat' que el TC adopti aquesta fórmula per sentenciar l'Estatut i ha recordat que al Senat ja hi ha majoria suficient per desbloquejar la renovació del TC, a qui ha instat a 'respectarf el procés legislatiu en marxa'. Guillot ha demanat al TC que 'sigui conscient no només del respecte que li cal al poder legislatiu', sinó del fet que fer un dictamen en aquestes condicions i per articles serà obrir una crisi política institucional 'molt gran'.
En un sentit oposat, la presidenta del PP de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, ha dit creure que el TC té la obligació de tenir enllestida la sentència de l'Estatut 'aquesta setmana'. 'No pot trigar més, ja són molts anys que estem esperant', ha assenyalat la líder popular. També ha defensat la possibilitat d'una sentència per articles, que veu 'absolutament legítima i jurídicament correcte', i ha considerat que les crítiques dels partits catalanistes són 'maniobres' per endarrerir la sentència. Igualment, el portaveu de C's, Jordi Cañas, ha urgit la sentència i ha carregat contra els intents de la Generalitat 'd'obstaculitzar' la resolució.