La majoria independentista activa els tentacles de la seducció vers CSQEP
El Podemos català accepta formar part de la comissió constituent a canvi de rebaixar-ne el rang de “legislativa” a comissió d’estudi per evitar els vetos de l’Estat
Tres mesos de pressió contra Artur Mas, el pas al costat d’aquest, i l’elecció d’un president nou que arriba sense motxilles, ha contribuït a crear un clima de distensió parlamentària que ha permès obrir una via de diàleg entre la majoria independentista i els indecisos; és a dir, CSQEP. La comissió constitucional n’és la primera prova. Però... amb quines intencions hi arriba el Podemos català?
CSQEP convida el PSC a sumar-se al procés constituent, però els socialistes prefereixen l’Statu Quo
Catalunya Sí Que Es Pot ha aprovat la seva presència a la comissió constitucional que Junts pel Sí i la CUP han impulsat, amb rang d’estudi per evitar les interferències de l’Estat. La idea de la comissió és la de tirar endavant amb el procés constituent. El grup dirigit per Franco Rabell, ha aprofitat aquest clima d’entesa per llençar una invitació al PSC a sumar-se a aquesta comissió. La portaveu del grup socialista, Eva Granados, ja ha deixat clar que no en pensen formar part perquè “ja sabem com acabarà”. Granados ha fet referència a la mort sobtada de la comissió pel dret a decidir, que havia de dirigir el país cap al referèndum frustrat.
Té clar CSQEP de què va la comissió d’estudi?
La comissió d’estudi que s’està tramitant és una de les eines per impulsar el procés constituent que ha de dotar l’actual autonomia d’una Constitució com a Estat independent. Els podemites catalans tenen clar que volen canvis i reformes, però sembla ser que el marc referencial segueix essent Espanya. El portaveu de la formació, Joan Coscubiela, ha afirmat aquesta tarda que “Aquesta no és ni la comissió de la independència ni la de l'estat federal”. Seguidament ha sentenciat que “ha de debatre sobre les reformes que caldria aplicar al règim polític sorgit de la Transició del 1978”. Catalunya advoca per crear una nova Constitució, no per reformar la del 78.
En qualsevol cas, la participació de CSQEP en aquesta fase inicial és positiva, ja que permet una aproximació entre la majoria independentista que ja ha anunciat que farà valer el seu pes; i aquest grup parlamentari que en l’etapa d’ICV actuava com a fre del procés gràcies a la seva capacitat de bloqueig conjuntament amb la que tenia la gairebé extinta UDC.