Girona "despulla" Felipe VI
El ple aprova retirar les condecoracions al rei atorgades fa gairebé 40 anys i condiciona la participació de l'ajuntament en les activitats de la Fundació Princesa de Girona si no canvia el nom
El ple de l'Ajuntament de Girona ha aprovat una moció que demana anul·lar un acord de ple de 1977 que condecorava l'actual rei Felip VI amb la medalla, el bastó i l'espadí de la ciutat. L'acord s'ha pres amb els vots d'ERC-MES i la CUP (que han presentat conjuntament la moció) i amb les abstencions de CiU i PSC. C's i PPC hi ha votat en contra. La mateixa moció també demana a la Fundació Princesa de Girona i a la Casa Reial que canviï el nom de l'entitat i proposa que s'anomeni Carles Rahola. El text, a més, condiciona la participació de l'ajuntament en les activitats de la fundació si no es fa aquest canvi de nom. El ple ja va aprovar el 2014 una moció contrària a la Corona. En aquell moment, es comunicava a la Casa del Rei que el títol de príncep o princesa de Girona "no representava" la ciutat.
Comparteix
TweetEtiquetes
ERC i la CUP aconsegueixen deixar Girona sense rei
El ple de l'Ajuntament de Girona ha aprovat una moció que, entre d'altres, demana anul·lar l'acord de ple del 1977 on, a petició de l'últim alcalde franquista, Ignasi de Ribot, es va condecorar l'actual rei Felip VI amb la medalla, bastó i espadí de la ciutat. La moció, proposada conjuntament pels grups ERC-MES i la CUP, recorda que aquestes distincions es van acordar el 1977 i que, posteriorment, es van ratificar en un ple el 1981.
Girona sense rei ni princesa
La moció també preveu que, novament, el ple es pronunciï en contra del títol de Princesa de Girona. El juny de 2014, el ple de l'ajuntament ja va aprovar una moció on es deia a la Casa del Rei que el títol de príncep o princesa de Girona "no representava la ciutat". Enguany, l'acord recull explícitament instar l'Estat a retirar aquesta distinció.
Polèmica per les relacions amb la Fundació Princesa de Girona
Un dels punts de la moció que més polèmica ha despertat ha estat el que demana condicionar la participació institucional de l'Ajuntament de Girona en les activitats de la Fundació Princesa de Girona si aquesta no canvia el seu nom. Segons ha defensat la portaveu d'ERC-MES, Maria Mercè Roca, els Borbons "sempre han estat hostils amb els anhels de Catalunya" i ha assegurat que són una institució que no representa "ni la democràcia ni la modernitat". "No volem ser súbdits de la Casa Reial, que vol perpetuar un títol que ostenta una nena d'11 anys", ha manifestat.
Fundació Carles Rahola i no Princesa de Girona
Per això, el text de la moció proposa que la fundació canviï el seu nom perquè consideren que la seva tasca de la fundació –sobretot centrada en els joves- "no té cap relació amb la institució monàrquica i els valors que encarna". En aquest sentit, els dos partits proposen que la fundació passi a tenir el nom de Carles Rahola, periodista gironí afusellat pel règim franquista.
Per la seva banda, el regidor de la CUP Lluc Salellas ha donat alguns arguments per retirar el nom a la fundació. Entre d'altres, ha criticat que l'actual monarca Felip VI s'hagi negat a rebre la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell i també ha assenyalat que la monarquia no ha condemnat "de forma explícita la dictadura franquista".
Rèpliques de l'oposició
Una de les posicions més dures contra la moció l'ha defensat la regidora del PPC, Concepció Veray. "Deixin de criminalitzar la monarquia, això que proposen és sectari i d'intransigents", ha manifestat la regidora, que ha recordat que la fundació és privada i que no es pot "imposar" el criteri dels grups per decidir el nom.
Per part de C's, la portaveu, Míriam Pujola, ha remarcat que el títol Princesa de Girona pertany a la Casa Reial i que, per tant, el consistori no té competències per treure'l. A més, ha defensat la tasca de la fundació i ha dit que "posa el nom de Girona al món".
Per part del PSC, el regidor Joaquim Rodríguez ha defensat l'abstenció del seu grup perquè argumenta que se senten "representats" per les lleis i per les institucions democràtiques però també se per valors republicans com la llibertat i la fraternitat.
El portaveu de CiU, Carles Ribas, ha demanat que es pogués fer una votació per separat perquè no estaven d'acord amb condicionar la participació de l'ajuntament en les activitats a la fundació al fet de canviar-li el nom. "Es tracta d'una entitat privada i no podem anar a dir-li quin nom ha de portar", ha manifestat Ribas, que creu que l'entitat fa una tasca "bona" per als joves de la ciutat i de les comarques gironines. Finalment, però, la seva petició no s'ha acceptat i CiU s'ha abstingut en la votació conjunta de la moció.
Petició del PPC de restituir la foto del Rei
L'alcalde, Albert Ballesta, no ha intervingut en el debat d'aquesta moció. Ara bé, en el moment de precs i preguntes s'ha pronunciat sobre un tema que afecta la monarquia. La regidora del PPC, Concepció Veray, li ha demanat directament si pensava restituir la foto dels reis d'Espanya que el seu antecessor, Carles Puigdemont, va retirar el juny del 2014 aprofitant l'abdicació de Joan Carles I. "Jo ja m'ho he trobat així i així ho mantindré", s'ha limitat a respondre l'alcalde.
Veray també ha demanat a Ballesta que Girona surti de l'AMI. El batlle ha refusat la proposta i ha dit que no pensa sortir de l'entitat que aglutina els municipis favorables a la independència de Catalunya. "No penso sortir de l'AMI, ja va sentir el meu discurs d'investidura", ha sentenciat.
Notícies relacionades
- Un desesperat Felipe VI esbronca Francesc Homs 25.01.2016.
- Joan Tardà: “Felipe VI demostra poca intel·ligència” 18.01.2016.
- Felipe VI es veurà a La Zarzuela amb tots els grups del Congrés... menys ERC 15.01.2016.
- Felipe VI, li paguem la festa i ens alliçona amb la unitat d’Espanya 25.06.2015.
- La Fundació “Princesa de Girona” eina contra el procés independentista 19.12.2014.
- Felip VI entra amb mal peu a Catalunya 26.06.2014.
- La llarga mà del matrimoni Urdangarin a la Fundació Príncep de Girona 25.06.2014.
- La Fundació Princep de Girona col•laboradora necessària del cas Urdangarin 02.05.2013.