directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 19:09 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Referèndum sobre la independència doble fletxa

Tena: 'Només un recurs d'inconstitucionalitat del govern espanyol pot aturar la IP'

El jurista defensa la constitucionalitat de la Llei de Consultes i atribueix els recels únicament a l'admissió a tràmit de la iniciativa pel referèndum d'independència

Comentaris 21  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 6 vots )
carregant Carregant

Que el govern espanyol porti al Tribunal Constitucional espanyol (TC) la Llei de Consultes és l'única manera d'aturar el procés de la Iniciativa Popular per a la convocatòria d'un referèndum sobre la independència de Catalunya. Si l'executiu espanyol presenta un recurs es decretaria automàticament la suspensió de la Llei. Així ho explica el jurista i promotor de la IP, Alfons López Tena, que afirma en declaracions a directe!cat que aquests 'recels' expressats pel govern Zapatero a la Generalitat estan motivats clarament per l'admissió a tràmit de la IP, ja que ni en l'elaboració de la llei -al llarg de dos anys- ni en la seva aprovació s'ha encès cap alarma. 'Mentrestant, seguirem exercint els drets que ens dóna una llei vigent', conclou.
lópez tena, uriel bertran
Comparteix
   


Etiquetes
Aclarir quins són els dubtes

El conseller de Política Territorial i Obres Publiques, Joaquim Nadal, va donar a conèixer aquest dimarts que el govern espanyol ha expressat 'discrepàncies competencials' sobre la Llei de consultes. En una explicació poc aclaridora, Nadal anunciava l'inici del procés negociador que govern espanyol i Generalitat mantindran durant els propers sis mesos -tal i com s'ha fet amb la Llei d'Educació o amb el FROB- atenent que l'Estat espanyol interpreta que la Llei de Consultes podria incidir en la competència exclusiva que té l'Estat per a la convocatòria de referèndums.

El mateix conseller de Governació, Jordi Ausàs, va afanyar-se a defensar la constitucionalitat 'escrupolosa' de la Llei que en tot moment manté com a última instància abans de la convocatòria d'una consulta l'autorització de l'Estat espanyol.

En aquest mateix sentit es pronuncia Alfons López Tena, que considera que els articles 1-30 i 43-45 de la Llei, aquells sobre els quals el govern espanyol té dubtes, abracen el gruix de la llei i demana que s'aclareixi quins són els dubtes concrets. Així mateix, recorda que en l'elaboració de la Llei s'ha aplicat la normativa dels referèndums a nivell municipal, que ja estaven regulats. Tena apunta com a possible origen del conflicte que l'executiu espanyol vulgui que sigui el rei i no el president de la Generalitat qui signi el decret de convocatòria d'un referèndum.

Escenari polític

En aquest context, hi ha la possibilitat que al llarg del procés negociador s'esvaeixin els dubtes o bé que es demani al Govern que introdueixi canvis en la Llei. Per a que això sigui possible s'hauria de presentar un projecte per la modificació de la Llei al Parlament, que necessitaria majoria a la cambra. També hi ha l'opció que el govern espanyol dugui la Llei al Constitucional, cosa que la deixaria en suspens fins que s'emetés el dictamen.

López Tena explica que 'des del punt de vista polític' semblaria estrany que el govern espanyol presentés un recurs d'inconstitucionalitat contra una Llei aprovada per un govern del seu mateix partit.

15.000 fedataris, i recollida institucional i territorial

Mentre avança aquesta maniobra, avança també la IP que ja compta amb 15.000 persones inscrites per a ser fedataris en la recollida de signatures per demanar que es convoqui un referèndum oficial sobre la independència de Catalunya. Segons ha pogut saber directe!cat, aquest dimarts la junta nacional d'Òmnium Cultural ha decidit donar suport i implicar-se de forma activa en la recollida de signatures que, segons avança López Tena, es farà tant de forma individual com a través d'organitzacions que com Òmnium les recullin institucionalment. També es comptarà amb el suport dels Ajuntaments que aprovin la moció de Decidim.cat i organització a nivell territorial.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#21
Pep fletxa Barcelona
25 de juny de 2010, 03.41 h

Escolteu, si molta gent ja no confia en Esquerra, per què us entesteu en què sigui l'única opció que s'hi presenti. En tot cas Esquerra hauria de convèncer-la amb arguments que no siguin només el vot útil. Serà pitjor tenir una Esquerra amb 15 diputats i 500.000 vots independentistes a l'abstenció o al vot en blanc...! Com a mínim s'ha d'intentar que la gent tingui una altra opció...


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#20 Oriol Jordan
25 de juny de 2010, 00.39 h

exactament perquè imagineu-vos que es presenta RCat per una banda i no arriba al % mínim per obtenir representativitat (que és el que diuen totes les enquestes), imagineu-vos que per altra banda ve el Laporta i rasca alguna cosa o no. Això serien multituds de vots independentistes perduts, mentre tenim un partit amb representativitat al parlament ben col·locat, al que hauríem desgastat, aconseguint baixar una mica el soufflé independentista.
A mi ja m'estan bé RCats i Laportes i el que v... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#19
CIU=PP. fletxa SÓN EL MATEIX GOS AMB DIFERENT COLLAR.
24 de juny de 2010, 20.05 h

#18
Estic d´acord amb tu i tot i que ara Erc és l´opció que més em convenç i els reagrupats i laportistes m´inspiren una gran desconfiança si hi ha algú que per escrit assegura que no pactarà amb ningú que no tingui com a prioritat la independència i que no pactarà amb Ciu passades les eleccions i que s´estimarà més passar a l´oposició que pactar amb qualsevol que no sigui independentista tindrà el meu vot. ERc ja ha dit que no pactarà amb qui no vulgui el referèndum en la ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#18
Pep fletxa Barcelona
24 de juny de 2010, 18.22 h

Aquest ventall electoral independentista s'obrirà a un a opció més i això crec que serà positiu pel que he dit abans. A mi el que m'agrada és l'estratègia de prioritzar la declaració unilateral d'independència una vegada es reuneixi una majoria de diputats partidaris. És l'única manera que no hem de demanar permís per res a ningú. Però això implica fer uns bons resultats. De Laporta o de qui sigui vull que aglutini més gent de la que fins ara hem votat independentista. Pel que fa... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#17
24 de juny de 2010, 17.29 h

Suposo que sabeu aquella faula de Tomás de Iriarte: Mentre dos conills es discutien entre ells, sobre si uns gossos caçadors que els perseguien eren galgs o "podencos", van arribar els gossos i els van caçar.
A nosaltres, als catalans ens passarà el mateix. Mentre ens discutim de sí ERC es això o allò i que la sola opció és Laporta, i els altres que sense ERC no es farà camí, arribaran els galgs i se'ns cruspiran a tots. I els galgs en aquest cas és espanya. Que maco oi ????. D'una p... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#16
Antoni fletxa LLeida
24 de juny de 2010, 16.37 h

#14 Aleshores voteu en consciència i no es perdrà cap vot, perquè les eleccions són d'aquí cinc mesos i el més calent és a l'aigüera per aglutinar tot el vot independentista junt i que a més a més il·lusioni. després ens lamentarem durant quatre anys més o potser durant ja la resta de les nostres vides.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
Pep fletxa Barcelona
24 de juny de 2010, 14.12 h

No només...! A Esquerra hi ha molta gent vàlida que per convicció i estratègia no pot estar a Reagrupament i a l'inrevés...!


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
Pep fletxa Barcelona
24 de juny de 2010, 14.09 h

12... No faré ara retrets de qui ha tingut representació i qui ha pactat amb no independentistes i qui és l'únic partit independentista que ja s'ha reunit amb el líder de Ciu per explorar possibilitats. Penso que Esquerra sola no pot, lamentablement, aglutinar tot el vot independentista (ja a les últimes eleccions més de 250.000 independentistes es van abstenir...). En canvi sí que hauria de poder robar vot a PSC i ICV...! A mi, personalment, i a molts amics antics votants d'Esquerra, ja... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
24 de juny de 2010, 10.49 h

#11 Però per això, els que volem la independència hem de sumar majoria, no creu ????. Perquè el PSC/PSOE no ho titatà pas endavant.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
Antoni fletxa LLeida
24 de juny de 2010, 09.18 h

#2 Votant Reagrupament o Laporta només aconseguirem que un grapat de vots no sumin i al final facin cap a CIU. Entre tots farem CIU gran i posarem a Mas a la Generalitat, i després ja haurem begut oli. Reagrupament, ho ha dit clar, i Laporta no sabem cap on es decantarà, encara. Ara ens interessa un gran bloc independentista tot el demés ens porta cap a la sociovergencia o el que és pitjor a una aliança CIU-PP i aleshores si que estem acabats. Es tracta de sumar, no de dividir. I fins ara ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.