
Memòria.cat treu a la llum pública els ‘papers a Àvila’
L’Associació de Memòria i Història de Manresa (memòria.cat) publica els documents confiscats més rellevants de l’Arxiu d’Àvila
No tota la documentació confiscada pel règim franquista va anar a parar a l’Arxiu de Salamanca. Hi ha d’altres indrets que alberguen importants escrits de l’època de la II República i la Guerra Civil. L’Associació de Memòria i Història de Manresa n’ha tret a la llum els més rellevants de la ciutat d’Àvila (Castella i Lleó).
Comparteix
TweetEtiquetes
L'arxiu de documents catalans espoliats d'Àvila
La tasca de recuperar la documentació que el feixisme espanyol va espoliar tant a la Generalitat de Catalunya com a molts particulars i moltíssimes entitats, s’ha tornat una obsessió pels catalans del present. No tota la documentació va anar a parar a Salamanca, n’hi de molta i substancial que ho va fer a d’altres indrets com és l’Arxiu d’Àvila. L’Associació Memòria.cat s’ha dedicat durant aquests anys a regirar aquest arxiu i a publicar la documentació imprescindible.
Es tracta de més de cent documents confiscats a la Generalitat de Catalunya corresponent en la seva major part a l’any 1937. La majoria d'aquests papers –d’un gran interès històric- es van obtenir l’any 2004 quan, després que la premsa de Madrid en fes pública l’existència, Memòria.cat va consultar-los a Àvila i va demanar còpia dels més significatius.
Entre els documents més significatius hi ha per exemple actes de sessions de l'executiu català de 1936-1937, i documents múltiples de diverses entitats
Entre els més destacats figuren 21 actes de les sessions del Consell Executiu de la Generalitat que van tenir lloc entre novembre de 1936 i febrer de 1937. També podem llegir-hi informacions confidencials sobre la marxa de la guerra i instruccions del Gabinet de Censura sobre les notícies que no passaven el seu sedàs, a més d'un estudi sobre el problema del sanejament del nucli antic de Barcelona. Un altre document de molt interès és la relació de "militars facciosos executats" (com és el cas del general Manuel Goded), empresonats o donats de baixa.
La part més extensa correspon a l’àmbit cultural i educatiu. Destaca en aquest sentit un valuós document del Departament de Cultura amb més de cent pàgines d’adreces, el projecte de creació d’un Institut de les Lletres Catalanes, un projecte d’estatut de l’Institut de Ciències Naturals de Catalunya, uns estatuts de la Federació Catalana de Societats de Teatre Amateur i uns altres de l’Associació Professional de Concertistes. També hi figuren papers relatius al salvament del patrimoni artístic durant la guerra, als arxius, al panorama teatral i fins i tot un detall de pressupost del Teatre Nacional de Catalunya. Hi ha també documents de l’Escola Nova Unificada, del vaixell-escola President Macià, del Conservatori del Liceu i sobre pedagogia musical. Molts papers no tenen data, per bé que la majoria de la documentació correspon a l’any 1937.
L’associació manresana ha facilitat el web http://www.memoria.cat/avila mitjançant el qual la gent podrà consultar tots aquests papers. En col·laboració amb la revista Sàpiens, la publicació editarà alguns d’aquests documents en diversos números.