
El món es bolca en el record dels més de 9 milions de persones assassinades pel règim nazi
Personalitats i governs de tot el món commemoren via xarxes socials el fatídic capítol de la història de la humanitat
El 27 de gener de 1945, l’Exèrcit Roig alliberava els darrers presos que hi havia al cap de concentració d’Auschwitz-Birkenau (Polònia), la icona més emblemàtica del terrible Holocaust Nazi. L'actuació simbolitzava el final de la II Guerra Mundial i cloïa el pitjor capítol de la Història de la Humanitat, que se saldava amb més de 9 milions de persones assassinades pel règim nazi, per raó d'origen, raça, i tendència sexual.
Al llarg de la jornada d’avui hem vist pronunciaments via xarxes socials de moltes personalitats i mandataris mundials per commemorar el Dia Internacional de les Víctimes de l’Holocaust, data establerta per l’ONU l’1 de novembre de 2005 en coincidència amb el 60è aniversari de l’alliberament de les víctimes restants a Auschwitz. La classe política de tot el món s'hi ha bolcat en ple.
El Parlament de Catalunya ha commemorat la data en una sessió solemne que ha estat presidida per la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, La presidenta ha piulat "Avui Dia Internacional de Commemoració en memòria de les víctimes de l'Holocaust.Recordem el que va passar pq mai més es torni a repetir". Forcadell també ha explicat en el seu parlament que "Cal recordar que el nazisme va néixer en el cor de la 'civilitzada' i 'moderna' Europa". La presidenta de la cambra legislativa catalana recordava aquest matí que el carrer que fa uns anys portava el nom de 27 de gener a Sabadell (en motiu de la entrada de les tropes franquistes el 1939 a la ciutat) havia canviat afortunadament de nom, i és per fets com aquest que "no hem d'oblidar". L'acte l'ha clos el president de la Generalitat, Carles Puigdemont,
A l'exterior, com dèiem, moltes personalitats mundials han escrit el seu record a les xarxes socials. Ha cridat l'atenció, per exemple, l’exprimer ministre escocès, Alex Salmond, que ha recordat la lluita kurda amb aquest tuit “Well done to the Kurdish protesters outside @coe who all fell silent as a mark of respect for #HolocaustMemorialDay.” (Molt bé el silenci dels protestants kurds que hi ha a l’exterior de l’edifici del Consell d’Europa com a respecte avui pel dia de l’Holocaust). A casa nostra, l’escriptora Pilar Rahola i persona reconeguda en la matèria ha fet una piulada recordant una cita de Primo Levi: “Primo Levi: Quienes niegan el holocausto, estarían dispuestos a repetirlo" DON´T FORGET #HolocaustMemorialDay”. La també periodista ha estat repiulant comentaris commemoratius al llarg d ela jornada. La imatge més difosa de la jornada ha estat però la que ha editat Nacions Unides: una flor amb la tija transformada en un filferrat que diu “Recordem avui i sempre”.