El TC deixa per a dilluns la deliberació sobre l'Estatut
Avui al matí ha decidit que no repescarà el magistrat 'progressista' recusat pel PP Pablo Pérez-Tremps.
El Tribunal Constitucional (TC) ha imposat un ritme lent en les seves deliberacions de les que podrien ser les sessions plenàries finals sobre l'Estatut. Després de tres dies de reunions en què han resolt els recursos de súplica del Govern i el Parlament, els magistrats han acordat no tornar-se a reunir fins el pròxim dilluns en què tindran sobre la taula la ponència de María Emilia Casas, que de moment no gaudeix del suport de la majoria del TC. El debat sobre el text de Casas pot donar peu la setmana que a la tanda de votacions bloc a bloc, article per article i precepte per precepte. Aquest matí s'ha notificat a les parts que el Tribunal no repescarà el magistrat Pablo Pérez-Tremps.
Després de tres dies de deliberacions no hi ha avenços significatius en la sentència de l'Estatut. Tot i que la presidenta ja ha manifestat la seva intenció de resoldre aquesta qüestió abans de l'estiu, els magistrats s'han reunit només tres matins aquesta setmana i han deixat per la pròxima el debat sobre la ponència de Casas i una eventual votació per parts.Casas, que té compromisos a l'agenda com la recepció que la Casa Reial ofereix aquest dijous en motiu del sant del Rei, podria haver convocat a partir de dilluns perquè segons la Llei Orgànica del Poder Judicial, un cop iniciïn la votació només es pot interrompre per causes de força major, i una votació per blocs podria ser llarga i ocupar diversos dies.
En aquestes tres jornades de debat, els magistrats tan sols han estudiat els recursos de súplica plantejats pel Govern i el Parlament contra la seva decisió de no declarar-se incompetents i no readmetre Pérez Tremps. La resposta respecte al magistrat recusat ja ha estat enviada a les parts al llarg del matí, i la segona podria arribar al llarg de la tarda.
En totes dues qüestions, els magistrats rebutgen els plantejaments de la Generalitat i del Parlament. En la primera interlocutòria que s'ha donat a conèixer rebutgen repescar Pérez Tremps i recorden al Govern que la decisió d'apartar-lo que van adoptar el 2007 a petició del PP no es pot recórrer per cap via.
Tot apunta que en la pròxima sessió de dilluns vinent els magistrats entraran al fons de l'esborrany de sentència de la presidenta, María Emilia Casas. La ponència de la presidenta declararia inconstitucionals 13 articles de l'Estatut i en sotmetria 24 més a interpretació. L'esborrany de sentència escenifica el setè intent dels magistrats per dictar una sentència sobre l'Estatut. Anteriorment tots els esborranys presentats han fracassat, tant els de la progressista Elisa Pérez Vera com el del vicepresident conservador Guillermo Jiménez.
Els magistrats debatran aquesta ponència el temps que considerin necessari i en finalitzar la presidenta tindrà dues opcions. La primera i poc probable, seria sotmetre el seu text a votació. Aquesta hipòtesi perd força perquè la seva intenció final seria una votació bloc per bloc que facilitaria desencallar la sentència. Si la sotmet a votació i no aconsegueix els suports necessaris per tirar-la endavant l'hauria de retirar i presentar-ne una altra o bé tornar a ordenar a un altre magistrat que redacti una nova proposta.
En segon terme, Casas podria optar per una prospecció, un terme utilitzat pel TC quan no vol parlar de vot, però que a efectes pràctics suposa que cada magistrat exposa si dóna o no suport a la ponència. Posteriorment donarà per conclosa aquesta fase i sotmetrà l'Estatut a un procés de votacions bloc a bloc o article per article confeccionant d'aquesta manera la sentència definitiva.
Votació bloc a bloc
Si s'arriba a una votació bloc per bloc, Casas ja ha instruït els seus magistrats sobre quin seria el procediment a seguir. Les votacions es farien tenint com a base l'esborrany de sentència de Casas i no pas el recurs del PP o l'articulat de l'Estatut. Aquesta formula facilitaria veure en quins punts concrets hi ha acord i en quins la sentència està encallada. Seguint aquesta manera de treballar es donaria sortida als blocs que tenen consens.