directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 12 d'octubre de 2024 12:36 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Tecnologia doble fletxa

El domini .cat es presenta al Parlament Europeu com exemple per altres comunitats lingüístiques

Bretons, gal·lesos, bascos i gallecs estudien imitar l'experiència catalana

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

El grup de treball Dominis Europeus Culturals i Lingüístics ha presentat aquest dijous a la seu de Brussel·les del Parlament Europeu el domini .cat com un exemple a seguir per altres comunitats culturals i lingüístiques com la bretona (.bzh), la gal·lesa (.cym), la basca (.eus), la gallega (.gal) i l'escocesa (.scot) que volen crear un domini a Internet 'replicant la plantilla' de .cat. Una plantilla d'èxit perquè ha sabut identificar el poble català 'no amb un territori físic, amb fronteres que el separen, sinó amb una llengua que l'uneix', ha declarat Bertrand de la Chapelle, responsable de Societat de la Informació al ministeri francès d'Afers Exteriors, en l'acte de presentació.

jordi iparraguirre, fundació puntcat, domini
Jordi Iparraguirre, director de la Fundació puntCAT, durant la presentació del domini .cat al Parlament Europeu.

Comparteix
   


Etiquetes
'Copy cat, cat and paste', ha proposat Jordi Iparraguirre, director de la Fundació puntCAT, durant la presentació del domini .cat al Parlament Europeu, en un joc de paraules en què animava els altres dominis culturals i lingüístics a reproduir el model català. 'Si .cat funciona, per què no copiar-ho?', s'ha preguntat. En aquest sentit, Mathieu Weil, director d'Afnic, l'associació que gestiona el domini .fr, ha explicat que el domini .cat és un exemple 'fàcil de duplicar' per altres comunitats culturals i lingüístiques que tenen el mateix objectiu: 'que els ciutadans es puguin comunicar, fer negocis i participar a la vida de la societat civil de la seva comunitat'. El domini .cat es presenta, doncs, com 'un dels processos de més èxit i com una plantilla a duplicar per altres comunitats lingüístiques', ha emfasitzat Bertrand de la Chapelle.

Tot i l'èxit del domini .cat, que es va posar en marxa l'any 2005, Weil ha recordat que el primer gran repte per la resta de dominis culturals i lingüístics que estan a la cua –en un sector dominat pels dominis genèrics com .org i .com i els dominis estatals com .fr i .it- és encaixar. 'És difícil que una iniciativa local encaixi en un marc global', ha alertat. Amb tot, Iparraguirre ha volgut recordar que, 'en un moment en què sempre ens queixem que la societat no participa prou de la vida política, el domini .cat ha estat una iniciativa creada des de baix, en què la societat civil s'ha organitzat a si mateixa'. Potser per això, 'molta gent ens veu més propers i s'anima a fer el salt a Internet', ha explicat recordant que gairebé el 20% dels dominis .cat corresponen a ciutadans i empreses mitjanes i petites que mai abans havien tingut un domini a Internet.

El director de la PuntCAT ha recordat des de Brussel·les que, tot i que el català no és una de les 23 llengües oficials a la Unió Europea, és la tretzena llengua més parlada en l'Europa dels 27 i ha subratllat que la xarxa és una eina més per 'preservar la diversitat lingüística a Europa'.





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
28 de juny de 2010, 12.28 h

Doncs no senyors, el .cat és una enganyifa. Alguns llocs com p.e. Easy-Jet no l'accepten, diuen "domini desconegut". Torno a provar-ho amb .org (com tenia abans) i ara si, cap problema! Estem lluitant pels bigotis de la Gioconda! CATALUNYA INDEPENDENT I PROU ROMANÇOS!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Els voltors volen que continuï l’espoli, com va passar a Llatinoamèrica... i l’anticatalanisme

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.