ICV va convertir l'aplicació de limitar la velocitat a 80 km/h a gran part de l'àrea metropolitana de Barcelona en una victòria èpica del seu programa. El motiu bàsic i principal era reduir la contaminació atmosfèrica pels gasos que desprenen els cotxes però en realitat només va servir per buidar les butxaques de molts dels usuaris d'aquestes vies a base de multes per excés de velocitat. Segons un estudi custodiat per la Universitat de Barcelona la limitació a 80 km/h no només contamina igual sinó que pot ser, fins i tot, contraproduent.
Tal com recull aquest article de la UB, Investigadors de l’Institut de Recerca d’Economia Aplicada (IREA) de la Universitat de Barcelona han publicat un estudi que analitza l’impacte sobre la contaminació atmosfèrica de les polítiques de la velocitat variable i de limitació màxima a 80 km/h a les vies d’accés de la ciutat de Barcelona.
El treball, que forma part de la tesi doctoral en curs de Jordi Rosell, dirigida pel catedràtic de la Facultat d’Economia i Empresa Germà Bel, compara l’evolució dels contaminants de partícules en suspensió de menys de 10 µm (PM10) i d’òxids de nitrogen (NOx) des de l’any 2006 fins al 2010, tant en municipis amb aquestes limitacions de velocitat com en municipis sense limitacions.
Les principals conclusions són que la política de la velocitat variable aconsegueix reduir els contaminants de PM10 i NOx. Per contra, l’efecte de la limitació de la velocitat màxima de 120 o 100 km/h a 80 km/h no té efecte, o fins i tot és contraproduent, ja que s’han trobat augments dels nivells de contaminació del 5 % en les PM10 i d’entre un 1,7 i un 3,2 % en els NOx.
La velocitat variable sí que serveix
Els dies de màxima contaminació, la mesura de la velocitat variable aconsegueix reduir els NOx en un 9,4 %, mentre que les PM10 disminueixen un 5,1%. Per contra, quan la contaminació és màxima, l’activació del límit de velocitat màxima a 80 km/h no tindria cap efecte sobre els contaminants segons afirmen els investigadors.
Els dies que la contaminació es troba en la mitjana o bé molt per sota, la velocitat variable aconsegueix reduir la contaminació dels dos contaminants, mentre que els 80 km/h segueixen sense tenir efecte.
La gran obsessió de Joan Herrera
Joan Herrera, qui va ser líder de l'esquerra ecologista a Catalunya abans de l'aparició de PODEMOS, havia convertit el tema dels 80 km/h en una de les seves victòries. Com es pot veure al vídeo, es va convertir en tot a una obsessió, sobretot després d'anar a l'oposició quan CiU va desbancar al tripartit. Fins i tot va plantejar exportar la seva mesura estrella a tot l'estat.
Herrera usava sovint aquest argument per a criticar al govern d'Artur Mas a qui demanava (tal com es pot veure al vídeo) que deroguessin l'anul·lació dels 80 km/h "a poc a poc".
JO FERIA LAS RAMBLAS DE BARCELONA SENSE COTXES SENSE VEICLES A CUATRA RODES FORA CONTAMINACIÓ Les Feria Peatonals per Vïanats per les dues direccions CAL Fer carrers peatonals aixis se lluita contra la Contaminació tambe es politicas valentas ..CONTROLAR LA VELOCITAT TAMBE SERVEIX PER EVITAR GREUS ACCIDENTS DE TRANSIT Si es corra menys,,, menys muertos tindren a la carretera es de sentido comun
Als qui no entenen que a 80 km/h es pot contaminar més que a 100 o 120:
• Primer, perquè molta gent circula amb una marxa més curta
• Segon, perquè caben molts més cotxes en un tram concret si se circula a 80 que a 100 o 120 km/h. Elemental, no?
#31 Qualsevol cotxe normal pot anar perfectament a 80 en cinquena a punta de gas. El que passa es que molta gent està acostumada a revolucionar el motor més del que ès realment necessari.
JA Una cosa cuan mes Corres mes gasolina gastas , mes Contamines i mes Perill ja que te la fotis i moris En canvi si no corres NO Gastas tanta gasolina no contamines tan Y evitaras morir per que no corres CORRA MOLT No nomes Contamina beix si no que gastas mes Gasolina i mes PERILL DE TENIR UN ACCIDENT DE TRANSIT i no poguer-lo evitar ELS Que corren dintra de pobles normalment atropellen persones en pasos de Vianats pasos Cebra se salten els pasos de vianats son un perill COR... Llegir més
No ho entenc. Es ben sabut que un cotxe que circula a 120 consumeix el doble de combustible que un que ho fa a 80. Que m'expliquin doncs com es pot contaminar més anant a 80 que a 100 o 120.
#23, si Barcelona és aquest horror que descrius, entenc que la culpa deu ser de l'esquerra sucursalista, que és qui l'ha governada pràcticament tot aquest temps. I Xavier Trias poc que va gosar ni qüestionar-lo, el dit 'Model Barcelona'. Té nassos que, a sobre, en culpeu l'oposició.
Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ...
Llegir-ne més
Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà
digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que
el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.