
La magnitud del bloqueig espanyol ja supera el català de la tardor passada
Pedro Sánchez es mostra disposat a rebre l'encàrrec del Rei, que avui s'ha de decidir entre ell i Mariano Rajoy
Ja han passat 44 dies des de les eleccions espanyoles del 20D i encara no ha començat cap debat d’investidura. A Catalunya en van transcórrer 43 dies fins la primera sessió per escollir nou president al Parlament, així que de moment la magnitud de la paràlisi a Madrid ja ha superat en dies el bloqueig català fins que es va presentar un candidat –per bé que en el Principat s’estava obligat per llei fer el debat com a molt 15 dies després de la constitució del Parlament.
La paràlisi es podria allargar la major part de 2016
Carles Puigdemont va trigar 105 dies des del 27S a assumir el càrrec, però amb les difícils majories i la incapacitat per negociar entre els uns i els altres a l’Estat, és possible que el primer debat d’investidura al Congrés sigui estèril i comencin a transcórrer els dos mesos que marca la llei per trobar una solució. Si no s'aprofiten els dos mesos, es tornarien a convocar comicis i la paràlisi es podria allargar la major part del 2016.
Tothom pendent de la decisió del Rei
En qualsevol cas, avui és un dia important per saber si hi haurà algú que vulgui encapçalar les converses. El Rei acabarà les consultes als líders polítics al Congrés i encarregarà a algú que sigui candidat a president, ja sigui Mariano Rajoy o Pedro Sánchez, però si escull el primer, potser rep un ‘no’ per resposta, com ja va fer fa deu dies.
El líder socialista ja s'ha mostrat disposat a rebre l'encàrrec de Felip VI després de reunir-s'hi. La decisió del monarca aquest dimarts tenen a l’espera Podemos, que busca començar a negociar un acord de govern impossible. Ciudadanos, fora de la centralitat de les negociacions des del 20D, també espera un forat que els pugui fer rellevants.
L'antinacionalisme recalcitrant de Rivera ressorgeix
Mentre això no passi, Albert Rivera intenta treure el cap marcant l’únic perfil propi que pot marcar: l’antinacionalisme recalcitrant. En aquest context, aquest matí ha dit que els independentistes “esperen callats un govern dèbil” en què Podemos posi en marxa el seu ministeri de Plurinacionalitat i es puguin fer referèndums per “trencar Espanya”. No obstant, Rivera no ha recordat les ganes que tant ell com Inés Arrimadas van mostrar la tardor passada perquè no hi hagués entesa entre Junts pel Sí i la CUP i tot acabés en eleccions.