directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 22:01 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Societat doble fletxa

Polèmica pel documental “Suñol. Un crit valent”

L’historiador Josep Cruanyes denuncia que no és veritat que l’actual junta del FCB sigui el primer a reivindicar Suñol i acusa els autors del documental de plagiar informació sense citar les fonts

Comentaris 10  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 10 vots )
carregant Carregant

En un article al Punt del passat 2 de febrer, l’historiador i advocat Josep Cruanyes assenyala que el documental encarregat a Minoria Absoluta obvia que hi ha hagut importants iniciatives de la societat civil des de fa 20 anys per recuperar la figura de Suñol i que no és veritat que l’actual junta del FCB sigui el primer a reivindicar Suñol, com apunta el documental. A més, el documental, de molt bona qualitat en d’altres aspectes, atribueix la col·locació de la famosa placa a Guadarrama al FC Barcelona quan aquesta placa la van col·locar l’associació els Amics de Josep Suñol, tal com denuncià Cruanyes i el periodista Ricard Torquemada al programa ‘El Club de la Mitjanit de la nit’ de Catalunya Ràdio.



El portaveu de la Comissió per la Dignitat, Josep Cruanyes
El portaveu de la Comissió per la Dignitat, Josep Cruanyes

Comparteix
   


Etiquetes

Medalles per la junta del Barça

Per altra banda, Cruanyes que en el seu article explica la tasca de molta gent per recuperar la memòria de Suñol i assenyala que “resulta poc ètic” basar un relat amb investigacions de persones sense citar la font original, en referència al llibre col·lectiu  “Sunyol, l’altre president afusellat” editat el 1996, i que no se’n faci cap mena de reconeixement explícit al documental i conclou que: “No fos cas que recuperant una història, n’amaguéssim una altra”.

La feina de Sàpiens i Joan Laporta en l’oblit

També destaca la magnífica feina de la Revista Sàpiens que va fer “un èpic intent per trobar les despulles de Suñol a Guadarrama, amb el suport incondicional de la junta de Joan Laporta”, que no recull la cinta o que el 2003 l’associació AJS demanaven sense èxit que el FCB retirés les medalles concedides pel club a Franco.
 
Reproduïm l’article de Josep Cruanyes al Punt Avui el passat 2 de febrer
 
Ha costat quasi trenta mil dies, però finalment podem dir que el FC Barcelona s’apropa a fer justícia a la memòria de Josep Sunyol i Garriga, president del Barça assassinat pels franquistes el 1936. Ha celebrat un “Any Sunyol” (bé, de fet, un “Any Suñol”). Ha batejat la llotja del Nou Camp amb el seu nom. I acaba d’estrenar un documental encarregat a Minoria Absoluta amb el títol de “Suñol: un crit valent”.

El documental esmentat és esplèndid i cal felicitar-ne els autors, destacant-hi l’actor Pere Arquillué en el paper de Sunyol. En el 80è aniversari del seu assassinat, s’hauria d’emetre a TV3 -com segurament passarà- com a gran prova que el Barça és “més que un club”. Retrata perfectament Sunyol com a paradigma de la modernitat catalanista. Com a únic petit retret, el fet que l’espectador pugui pensar que ningú ha fet res per reivindicar Sunyol abans, tal com insinuen algunes intervencions i alguns diàlegs de la mateixa cinta en qüestió.

El cert és que hi ha hagut importants iniciatives per recuperar Sunyol de l’oblit en els darrers vint anys. Quasi totes elles protagonitzades per l’associació Els Amics de Josep Sunyol (AJS) –liderada als seus inicis per l’avui traspassat senador del FCB, Paco Gordo (que havia conegut Sunyol de jove)– i també per la Comissió de la Dignitat. Un primer homenatge al president màrtir es produïa el mes d’agost de 1996, al quilòmetre 52 de la carretera N-VI, el lloc on fou assassinat. Amb l’ajut de les penyes del Guadarrama, els AJS hi col·locaren una làpida commemorativa en un acte molt emotiu que comptà amb l’assistència del MH Joan Raventós, President del Parlament de Catalunya, i el sempre amatent vice-President del club, Jaume Sobrequés. El documental tracta de l’acte de la làpida. Però un seu diàleg atribueix l’acció a la Fundació del FC Barcelona. Dels AJS i del paper de la societat civil, ni una paraula...

Mesos després de l’acte -i malgrat la fredor de la Junta de Núñez- Jaume Sobrequés aconseguia de fer col·locar una vitrina en honor a Sunyol al Museu del Barça. En paral·lel, els AJS van demanar que el club dediqués el Trofeu Gamper de 1996 a Sunyol, cosa que va acceptar de fer sense entusiasme. En anys subsegüents, els AJS aconseguien que les juntes de Núnez i Laporta accedissin a fer que el primer equip lluís un braçal negre en partits coincidents amb l’aniversari. Els AJS seguiren amb més actes, un magnífic concert-homenatge a Santa Maria del Pi, una edició especial de la revista El Temps, una placa a la mateixa Rambla etc. Anys després la Revista Sàpiens faria un èpic intent per trobar les despulles de Sunyol a Guadarrama, amb el suport incondicional de la junta de Joan Laporta. El 2003, els AJS demanaven sense èxit que el FCB retirés les medalles concedides pel club a Franco, fet recordat a 8TV dijous passat.
Però després que Sobrequés en parlés per primer cop, sens dubte serà el llibre col·lectiu “Sunyol, l’altre president afusellat”, de 1996 –amb pròleg de Jaume Llauradó– que més va fer per divulgar la figura de Sunyol. Carles Llorens en feia una acurada biografia, base de quasi tota la informació que sobre la vida de Sunyol surt al documental. JM Solé i Sabaté hi feia unes consideracions sobre el ressò que va tenir el cas del president perseguit després de mort. I Toni Strubell –la persona que més ha fet per a la recuperació de Sunyol– hi elaborava una acurada cronologia sobre l’assassinat del president que havia estat amic del seu avi, Josep Trueta. Una feina gens fàcil quan molts asseguraven que la mort de Sunyol sempre seria un misteri.

És per tot això, i per aquests importants esforços -sovint realitzats a contracorrent i amb greus incomoditats, inclús amenaces- que he cregut necessari d’explicar-ne més detalls. Avui s’ha fet un gran documental. Però cal no oblidar que abans hi ha hagut tota una feina de la societat civil per recuperar la figura del Sunyol autèntic, aquell qui a partir de mitjan anys 20 escrivia el seu cognom amb “NY”. No sols és injust difondre la impressió que per primer cop es reivindica Sunyol avui. També resulta poc ètic que el relat es basi en investigacions d’altri, sense que en cap moment se’n citi la font original ni se’n faci cap mena de reconeixement explícit. No fos cas que recuperant una història, n’amaguéssim una altra.

 



COMENTARIS fletxa taronja

item
#10
Jou Ramírez fletxa Lloret de Mar
18 de febrer de 2016, 17.58 h

Doncs, si. Josep Cruanyes té tota la raó. El monòlit dedicat a Suñol a la serra de Guadarrama la va col·locar l'associació dels Amics de Josep Suñol. I ho puc dir amb certesa perquè jo hi era present. També puc dir que no recordo cap persona representant del barça en aquell acte. Per tant,,segons el meu criteri, el documental del Barça-Minoria Absoluta molt ben parit, però els ha mancat rigor i honestedat en oblidar el paper destacat de l'associació dels Amics de Josep Suñol i, mo... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
AliBay fletxa Cornellà
11 de febrer de 2016, 12.18 h

El Barça, amb l'honorable excepció de l'època Laporta-Guardiola, és un cau de franquistes mal reciclats amb negocis foscos, des de la construcció fins als traspassos.

Tenen el fetge de tenir el museu encara avui dedicat a un paio condemnat i empresonat per subornar sistemàticament inspectors d'Hisenda mentre era president del club però amb el Sunyol es fan els estrets tant com poden. Per no parlar de l'escassa implicació, i sempre a contracor i a l'últim moment, amb el moviment indepe... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
10 de febrer de 2016, 16.47 h

#7 supremo, es un tribunal?

Vaya tonton este barcenitas aragonense o perra de barcenas


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
Aragoneses Orientales (que hablais en LAPAO o catalanesc), seguid 500 años mas haciendo el imbecil (Joan Sales dixit) fletxa ADIOS MASS ADIOS . VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (obviamente en TODOS los españoles estamos incluidos TODOS los catalanes)
10 de febrer de 2016, 15.32 h

EL AMO DEL DIRECTE, EL ASALTAPISCINAS PUIG, CONDENADO POR EL TRIBUNAL SUPREMO POR LLAMAR NAZI (no a si mismo que seria lo lógico) SINO A AIR BERLIN.
El ex diputado de ERC tendrá que pagar 30.000 euros a la compañía aérea, cuyo logotipo asimiló a la esvástica, por "una intromisión ilegítima al honor y a la imagen de la empresa" alemana, "un país donde existe una especial.
La Sala de lo Civil del Tribunal Supremo ha ratificado la condena contra el ex diputado de ERC Joan Puig por haber... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 9
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
10 de febrer de 2016, 13.39 h



El vaig veure. Molt interessant ! .


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Synera fletxa Barcelona
10 de febrer de 2016, 13.01 h

DICTÀMEN DE LA CORT INTERNACIONAL DE JUSTÍCIA DE 22 JULIOL 2010

LES DUI SON RECONFORTANTS

- Declarem que no hi ha cap norma en el dret internacional que prohibeixi o estigui en contra de les declaracions unilaterals d’independènci
- Declarem que quan hi ha una contradicció entre la legalitat constitucional d’un estat i la voluntat democràtica d’un poble part d’aquest estat, preval
sempre la voluntat democràtica d’aquest poble
- Declarem que en una societat democràtica, a di... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
10 de febrer de 2016, 12.46 h

Si la memòria no falla ....crec recordar que ja fa uns 20 anys un representació d'ERC, li rendí un homenatge al lloc mateix on es creu que va ser afusellat per les tropes rebels a la serra de Guadarrama. Per tant cal fer.ne també record. Si mes no per no deixar cap pàgina en blanc.


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
10 de febrer de 2016, 12.01 h



El carajillero cordobés ya es diputado y se embolsará unos 9.000€ / mes. ¿Su mérito? Ser “espanyol” y decir espanyansroba. Quizás por eso toda la familia se ha apuntado a vivir de cuento.

Su mujer se llama Isabel Cánovas, y se presenta diciendo que “Desde hace 500 años los catalanes hemos sido unos imbéciles”… hasta que llegó ella del resto de España a abrirnos los ojos


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 21
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
10 de febrer de 2016, 11.55 h


LOS ESLOGANES HABITUALES DE "CONCORDIA Y FRATERNIDAD" QUE SUELEN UTILIZAR LOS SEPARATISTAS Espanyansroba: odi, ressentiment, negativitat, sentiments negatius, egoisme, avarícia, insolidaritat.

És la gran troballa dels ideòlegs nacionalistes SUBVENCIONATS per escampar la seva ideologia i aconseguir la seva dèria separatista.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 20
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Synera fletxa Barcelona
10 de febrer de 2016, 11.40 h

EL FILM, UNA MOSTRE MÉS QUE ACREDITA QUE VOLEN FER DESAPAREIXER A CAT.

L'ESTAT L'HA TRACTADA COM A UNA ESCLAVA DES DEL 1714 I ENCARA NI S'HA PENEDIT, NI DEMANAT DISCULPES.

BEN AL CONTRARI, SEGUEIX AMB LA DESTRUCCIÓ AMB LA COL·LABORACIÓ D'UNS UNIONISTES QUE TREUEN PREBENDES I

QUE TOTHOM SABEM QUI SÓN.


Valora aquest comentari:   votar positiu 21   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.