directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 17:29 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Quan la dreta espanyola toca el xiulet

Catalunya en temps de sedició: resum de set dies entre l’agressió i la resistència.

Comentaris 11  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 5 vots )
carregant Carregant

No és només en el cas de Catalunya. La dreta partidària i mediàtica postfranquista gaudeix d’una hegemonia indiscutible a l’hora de construir el relat de l’actualitat política espanyola. En el seu pitjor moment objectiu, després d’un autèntic daltabaix electoral i amb la corrupció sobreeixint, llancen una campanya, fixen un enemic i obliguen tothom a recular. Envien dos titellaires a presó i el PSOE i l’esquerra suposadament alternativa s’ho fan tot a sobre. Incapaços de construir cap alternativa real. Aquests són alguns dels grans temes de la setmana.


Comparteix
   


Etiquetes

ALTAVEU. Els mitjans catalans ens oferien aquests dies l’estrena de Joaquim Coll com a articulista del diari Ara. Som únics: amb el nostre llirisme habitual, no dubtem a cedir espai als nostres adversaris, que l’aprofiten per blasmar-nos i (com en aquest cas) per posar en dubte (com cou!) la legitimitat de l’actual majoria independentista al Parlament. Des de les pàgines del pamflet dels Lara, l’històric opinador dependentista ha fet d’ariet insistent contra la plena sobirania del país: des de les pàgines d’”El Periódico”, qui ara demana respecte no ha dubtat reiteradament a insultar els independentistes. Tampoc, a compartir la direcció de l’auto-anomenada Societat Civil Catalana amb, presumptament, nazis i feixistes. La nostra lloable transversalitat, el pluralisme dels mitjans de país, ha de tenir també certs límits: els d’una mínima decència intel·lectual i moral.
 
COBRADOR. Una de les notícies de la setmana és, sense dubte, l’inici de la vista oral del judici pel denominat cas Nóos. El testimoni dels responsables del Govern balear implicats és del tot escruixidor. Rebel·la les institucions d’un país bolcades presumptament al servei de l’enriquiment de la família del cap de l’Estat. De Sàtrapes. Explicació amb llum i taquígrafs de com una nissaga arruïnada i exiliada ha acumulat en poc més d’una generació una de les majors fortunes del país veí. Les notícies de Catalunya Ràdio es refereixen al gendre reial com a “el cobrador monàrquic”, per la seva afició a passar el rasclet al més mínim vincle amb l’administració: a qualsevol altre país del món, la coincidència del judici amb el debat sobre la necessitat d’una suposada reforma constitucional profunda faria tremolar la monarquia: aquí (allà, vull dir), absolutament res de res. Tot molt normal.
 
CONSULTAR. Una vegada més, és demostra empíricament, votar és la solució. L’afer BCN World sempre ha amenaçat tempesta, primer, dins mateix de Junts pel Sí i, després, en la relació complexa de la majoria de Govern amb la CUP. De sobte, però, una escletxa de sortida. Puigdemont demostra una notable habilitat per obrir-se camí. Fer una consulta a la gent del territori implicat. Es vota i s’accepta la decisió de la majoria. Aquesta manera de fer hauria de guanyar terreny en moltes, moltes, moltes coses. De primer, perquè obliga a obrir un debat adult, transparent i públic sobre l’afer en qüestió, a posar totes les cartes damunt la taula; en segon terme, perquè el resultat resol totes les polèmiques, és incontestable. Una República Catalana de qualitat democràtica ho hauria de tenir molt en compte, sobretot ara que la tecnologia facilita formes de consulta electròniques fiables i econòmiques.
 
ESBORRAR. Les negociacions per formar govern a Espanya voldrien esborrar-nos del mapa. Com si no hi fóssim. Com l’apartheid aplicat a l’independentisme basc a compte del terrorisme. A Vitòria, el PP i el PSOE s’han unit per impedir un reconeixement a Lluís Llach. Com si no existís la seva trajectòria de lluita democràtica. Amb el sobiranisme català, però, ho tenen més difícil. Poden fer veure que no hi som. Però, en realitat, nosaltres som just a la base del seu desacord. Som l’explicació exacta de perquè és impossible un tripartit sense el Partit Popular. De perquè la gran coalició, que només podria justificar-se en una profunda reforma constitucional impulsada per el PPSOEC’s és inviable: al final, hauria de posar-se a votació a Catalunya, on tindria zero possibilitats de prosperar amb els comuns i l’independentisme en contra. Voldrien esborrar-nos però, per més voltes que donen, sempre hi som. El seu malson.
 
FUTUR. El cap de setmana passat s’analitzaven amb poc detall els resultats del darrer estudi del CEO, amb una mostra (pel que fa a l’origen i la llengua, aspectes clau, no pas al volum) prou ajustada a les darreres de l’ens demoscòpic de la Generalitat. El resultat, davant una nova pregunta sobre la independència, un 57,2% totalment o bastant d’acord amb què Catalunya esdevingui un Estat. L’estudi representa dues Catalunyes, més o menys amb proporcions semblants: la dels menors i la dels majors de 50 anys. A la primera, el suport a la independència s’enfila al 76,9% (18-24 anys), 64,9% (25-34) i 63,3% (35-49); a la segona, se situa en un 53,3% (50-64) i 45,3% (majors de 64). Les dades són fefaents. Està molt clar qui té futur i qui no: atenció que els qui estan totalment en contra entre els 18 i 24 anys són un 2,6% dels enquestats.
 
MÍNIMAMENT. Dilluns, progressant en el seu intent abocat al fracàs, Pedro Sánchez presentava la seva base inicial de negociació per a un acord de govern a Espanya. Pel que fa a la qüestió territorial, un veritable programa de tafurs, que no concreta res i proposa només un impuls al model federal “encara que sigui mínimament”, segona la versió inicial del text. Després de la segona, eliminat el mínimament, Miquel Iceta parlava d’un error de “picatge”, a l’estil dels comunicats de la Comissió Europea referents a Catalunya. El terme és adient, sí, perquè del que es tracta és de veure si els catalans piquem una altra vegada en el clàssic parany “reformista” espanyol. Un canvi constitucional cap a un model federal, diuen, “encara que sigui mínimament”, i amb el suport del PP i Ciudadanos. Quines penques.
 
Miquel Pérez Latre (@Granollacs), arxiver, historiador i blogaire.
Podeu seguir altres reflexions de l'autor de Temps de Sedició al seu blog Per a bons patricis.

 
 
 
 
 
 
 
 



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#11
13 de febrer de 2016, 22.00 h

El mproblrema potser es que el Rajoy ja te assegurat un lloc a un consell d'administracio per uns 180.000 euros anusla els propers 10 anys i l'altre no


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
13 de febrer de 2016, 20.38 h

#7

Nuestros dirigentes (si tu nota es verdad), se merecen y valen mucho más que tus Rivera y Rajoy.


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
APAÑAMELAPELA fletxa República Catalana II☆II
13 de febrer de 2016, 16.27 h

#7


MENJATITES en Puigdemont es mereix cobrar el triple del que cobra, s' els guanya, no com el govern espanyata que cobren
menys però roben 10 vegades més en sobresous en sobres.
Et sona la trama "Gurtel" ? i la trama "Taula" amb 80 imputats del PP a València amb la truja Rita al devant ?
Et sona menjatites,anal-escoria espanyata ?



FUCK OFF 5PA1N



.


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
Synera fletxa Barcelona
13 de febrer de 2016, 14.59 h

XIULÀREM , XIULEM I XIULAREM CONTRA LA INVASSIÓ I OCUPACIÓ DE LA NOSTRE NACIÓ.

EXERCIREM LA LLIBERTAT D'EXPRESSIÓ CONTRA SÍMBOLS DE DOMINACIÓ QUE NI HEM ESCOLLIT NI ESCOLLIREM MAI.

FORA L'AESTAT ESPANYOL USUSPADOR DE CAT,


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
Aragoneses Orientales (que hablais en LAPAO o catalanesc), seguid 500 años mas haciendo el imbecil (Joan Sales dixit) fletxa ADIOS MASS ADIOS . VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (obviamente en TODOS los españoles estamos incluidos TODOS los catalanes)
13 de febrer de 2016, 14.13 h

En plena «asfixia financiera» en Cataluña, Puigdemont cobrará un 84% más que Rajoy

El nuevo presidente de la Generalitat, Carles Puigdemont, cobrará un 6,3 por ciento más que su antecesor Artur Mas, mientras los empleados públicos sólo verán incrementado su sueldo un uno por ciento. ¿Por qué? Pues porque la generosidad no parece ser una de sus virtudes. Y es que Puigdemont no ha querido renunciar a una de las dos pagas extras de su salario de presidente autonómico, algo que sí ap... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 15
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
Paco Pi fletxa Barcelona
13 de febrer de 2016, 12.25 h


No es diu "l'aprofiten PER blasmar-nos" ni "PER posar en dubte", sinó "PER A blasmar-nos" i "PER A posar en dubte".
No es diu "SENSE dubte", sinó "SENS dubte".
No es diu "som l'explicació exacta de PERQUÈ és impossible un tripartit sense el PP", sinó "som l'explicació exacta de PER QUÈ és impossible un tripartit sense el PP". Ni "de PERQUÈ és inviable una reforma constitucional propiciada pel PPSOEC's", sinó "de PER QUÈ és inviable una reforma constitucional propiciada pel PPSOEC... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
13 de febrer de 2016, 09.45 h


M'he quedat sense parking i ho he de fer al carrer.

Li demanaria al Marcelo , que per uns moments deixes d'assistir al Fernandez Diaz, i m'ajudes a mí.

Al Fernandez Diaz, també li demanaria mes coses, però com que seria inutil, ho deixo com això INUTIL.


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
APAÑAMELAPELA fletxa República Catalana II☆II
13 de febrer de 2016, 09.40 h



CAT IS NOT 5PA1N


Dedicat al BEJOTA o a l'ARAGONESES que són el mateix MENJATITES del Directe!

Última enquesta del CEO sobre ciutadans favorables a la INDEPENDÈNCIA II★II

18-24 anys (76.9%) SI
25-34 anys (64.9%) SI
35-49 anys (63.3%) SI
50-64 anys (53.3%) SI
majors 64 (45.3%) SI
Totalment en contra 18-24 anys (2.6%) NO



FUCK OFF 5PA1N



.


Valora aquest comentari:   votar positiu 13   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Synera fletxa Barcelona
13 de febrer de 2016, 08.47 h

Quan el PP toca el xiulet no és delicte, hm?

Doncs com la llei és igual per tothom, xiulàrem, xiulem i xiularém contra imnes i reis imposats per Decret que ni hem escollit ni mai escolliriem, exercint el legítim dret D'EXPRESIÓ.

Ho enteneu espanyates?


Valora aquest comentari:   votar positiu 14   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
|| || ★ || || PAÏSOS CATALANS : DE SALSES A GUARDAMAR, DE FRAGA A MAÓ, UNA SOLA LLENGUA, UNA SOLA NACIÓ . . . . . . || || ★ || || fletxa L'estat espanyol per als espanyols i un estat català per als catalans. Volem un estat on la nostra llengua sigui oficial en tot l'estat
13 de febrer de 2016, 07.43 h



Sublim, el darrer dijous a "Polònia" de TV3, en Cesc Casanoves fent de Jorge Fernández Diaz atacant els titelles a cops de garrot, i fent-los empresonar.

És admirable i gairebé increïble la "vis comica" de Cesc Casanoves, tant li fa que imiti Fernández Diaz, Mas Collell, Ferran Adrià , Bono, Pilar Rahola, Quim Nadal, David Fernández, Bárcenas o Rita Barberà, a banda de saber reproduir "l'ànima" de l'imitat, no sé pas com s'ho fa, però des dels primers instants em fa morir d... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 14   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.