Puigdemont: "un cop el poble de Catalunya s'hagi pronunciat, la UE s'adaptarà, igual que amb el Brexit"
El president diu que en 17 mesos "res serà com fins ara" i confia tenir una "majoria homologable internacionalment"
ACN Barcelona .- El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, es mostra convençut que es podrà tirar endavant el mandat del 27S i que en 17 mesos "res serà com fins ara". Tot i insistir que el calendari "no ha de ser una cotilla", Puigdemont confia que en el termini marcat s'aconseguirà "una majoria de ciutadans que superi el 50%", amb la qual cosa "a més d'una majoria parlamentària tindrem també una majoria social clara indiscutible, homologable internacionalment". El president també confia en la "gran capacitat i tradició d’adaptació a les circumstàncies" de la UE i es mostra convençut que "un cop el poble de Catalunya s'hagi pronunciat, la UE es pronunciarà, i farà el que hagi de fer amb la mateixa direcció que està fent amb el Brexit".
Puigdemont explica que el decret que signarà per convocar eleccions constituents de la República Catalana demostrarà que "l'esquema autonòmic ha passat avall. I, per tant, la manera de gestionar lideratges, la manera d'organitzar-nos, també haurà passat avall. I caldrà que la societat catalana vegi que, efectivament, iniciem una nova etapa de canvi profund que comença pel seu propi sistema polític". "La independència és per refer tot el que sabem que no ens agrada i que no ens hem sortit de corregir en la relació amb l'estat espanyol, i que sabem que no canviarà mai, insisteix.
Malgrat que l'objectiu és superar el 50%, Puigdemont afirma que actualment la majoria perquè Catalunya pugui esdevenir una república independent "clarament hi és", i ho han demostrat les mobilitzacions i, sobretot, les votacions. I això, segons ell, "explica probablement aquesta por tremenda a comptar-nos en un referèndum a l'escocesa, perquè saben que en un debat de sí o de no, en un debat en què les dues parts han de confrontar-se democràticament, i no a través d'amenaces, de subterfugis, de guerres brutes..., potser perdrien".
Pel que fa als tempos, el president afirma que "sóc prudent, perquè crec que es pot fer en 18 mesos. O en 17 o en 15. Però si han de ser 19, tampoc és cap sacrilegi. És evident que el procés cap a la independència no és una ciència exacta. No estem sols, hi ha actors ben propers, l'estat espanyol, la comunitat europea, la comunitat internacional, que hi intervenen, també. Per tant, hem d'estar amatents si es mou alguna cosa en aquest sentit que ens ajudi en el nostre full de ruta perquè el calendari no acabi sent una cotilla".
Respecte a la UE, Puigdemont fa referència a l'actitud que Brussel·les està prenent per evitar la sortida de la Gran Bretanya i es pregunta: "¿Algú s'imagina una actitud indolent de la UE si algú volgués excloure d'Europa un contribuent net com és Catalunya? Això no passarà, segur".
El president recorda que "la nostra via no és la DUI" sinó que es col arribar a la independència "a través de majories democràtiques, que són les que hem anat acumulant al llarg d'aquests anys, obrir i mantenir oberta sempre la porta de la negociació i del diàleg amb l'estat espanyol, amb la UE i amb la comunitat internacional". En una hipotètica taula de negociació amb el govern espanyol, Puigdemont té clar que hi vol anar "amb una majoria de ciutadans que superi el 50%, que és la majoria que a tot el món democràtic serveix per prendre les decisions d'envergadura. Ens falta molt poc. I, en aquests 17 mesos, hem de treballar perquè aquest poc que falta el tinguem. Però, en el moment en què superem el 50%, que és el que tothom està esperant, a més d'una majoria parlamentària tindrem també una majoria social clara indiscutible, homologable internacionalment".
I per aconseguir aquesta majoria Puigdemont confia en el procés participatiu, "que és un debat que afecta coses molt quotidianes com la pobresa energètica, el dret a l'habitatge, el treball, el model energètic, el model de seguretat... en el moment que fem això, estem fent el país entre tots. En el moment que convidem tota la gent a votar en referèndum de la Constitució, ja no serà un sí o un no a la independència, sinó un sí o un no a un estat espanyol obsolet, fins i tot per als partidaris del no a la independència, o un país modern, pròsper, integrador, com el que dibuixarem entre tots a partir i arran del procés constituent".
D'altra banda, Puigdemont descarta l'escenari que el TC tombi una comissió parlamentària -en referència a la ponència per dissenyar les tres lleis principals, que s'han definit: transitorietat jurídica, Hisenda i seguretat social- perquè seria una "aberració". El president assegura que en 17 mesos s'haurà pogut crear l'Agència Tributària. "Pot haver-hi algú que sembri algun dubte, però els tècnics, que són molt bons, i que coneixen bé les interioritats de les dues cases, ens diuen que és perfectament possible", argumenta.
Pressupostos
Sobre les negociacions amb la CUP per a uns nous pressupostos, el president de la Generalitat afirma que "estic convençut que, en el marc de l'acord d'estabilitat parlamentària, l'eina dels pressupostos és imprescindible". "El que volem és treballar amb qui calgui, també amb la CUP, perquè vegin que es tracta d'uns pressupostos que tenen una ànima social i que volem arribar fins al màxim de les nostres possibilitats tècniques, econòmiques, competencials per atendre totes les persones que estan quedant enrere", comenta.
Respecte a la dependència econòmica del FLA, Puigdemont es mostra preocupat per les condicions del Fons de Liquiditat Autonòmica però recorda que "el govern espanyol està obligat a finançar-nos" i afegeix que "aquí no estem demanant que ens financin res esotèric, sinó les competències que constitucionalment tenim transferides". També s'ha mostrat disposat a negociar un nou sistema de finançament, igual que "si ens criden a negociar el traspàs de rodalies de Renfe".
Pel que fa al dèficit, afirma que "l'objectiu sempre és complir-lo, però entre això i l'atenció bàsica a les persones, la tria està clara". I preguntat sobre si el deute es pagarà respon que "els deutes s'han de pagar perquè és norma internacional" però "hi ha d'haver marge per negociar". En aquest sentit està molt atent a com a la possibilitat que els governs de les Illes Balears i del País Valencià demanin la condonació del deute. De moment Catalunya no ha fet cap petició en aquest sentit.
Cas Pujol
Preguntat sobre què sent en veure l'expresident Jordi Pujol a l'Audiència Nacional, Puigdemont respon que "per raons personals sento una tristesa íntima" però "és un tema que ha de seguir el curs judicial". Això sí, afegeix que "en l'àmbit dels retrets, al president Pujol el que li hagi de dir l'hi diré personalment". També ha defensat l'actuació de CDC respecte al cas Pujol com a "exemplar" i considera que "el llegat del president Pujol s'haurà de jutjar també en relació a l'obra de govern. I, com més distància històrica passi, és una obra de govern que quedarà reivindicada per si mateixa".
BCNWorld
Respecte al projecte BCNWorld, el president ha dit que "ja s'ha anat redimensionant molt per fer-lo sostenible". Pel que fa al referèndum -que el vicepresident Junqueras ha proposat fer a tot Catalunya-, Puigdemont respon que "la posició de fons és la mateixa. Els termes de la consulta, el moment i l'abast, ja els definirem al Govern, i estic segur que els compartirem. L'important és que es faci la inversió i es creïn llocs de treball, que és una de les prioritats del Govern".