Catalunya té coll avall que Iglesias busca noves eleccions i Sánchez tampoc cedirà
La portaveu del govern Neus Munté, afirma que no es pot ser optimista amb aquest tema
Poques novetats respecte el nou document de Podemos dirigit al PSOE. Els liles van presentar una proposta de màxims que incloïa el rescat de la proposta del referèndum, una opció que havien deixat caure però que han repescat per forçar el ‘No’ de Sánchez i anar cap a a eleccions anticipades. Mentrestant, el líder socialista manté reunions de cortesia amb ERC i DiL.
Catalunya passa d’Espanya, Espanya passa de Catalunya
Mentre Pedro Sánchez es reuneix amb les forces del proper Parlament independent del món, ERC i DiL, per comunicar-los simplement que ell també desconnecta de Catalunya, Podemos va preparant la revàlida en els nous comicis que se celebraran a l’estiu, si el PSOE no accepta el referèndum a Catalunya. Aquesta proposta descartada per Podemos en els darrers dies, ha estat recuperada per poder preparar el terreny de la reedició de la coalició a Catalunya en el marc d’unes noves eleccions generals espanyoles, que els haurien de permetre fer el ‘sorpasso’ al PSOE.
El govern català no confia en res que provingui de Madrid
La reacció de Neus Munté, la portaveu del govern, aquest migdia ha estat molt clara: “de cap de les maneres podem ser optimistes, més enllà de l'escepticisme amb què ens mirem aquests plantejaments”. Tant el govern com els partits que el conformen, principalment ERC i CDC, saben que del PSOE no vindrà cap oferta en aquest sentit i, com indiquen avui totes les portades de Madrid, Podemos ja busca descaradament noves eleccions amb una proposta de màxims expressament dissenyada per no ser acceptada. Una estratègia electoralista més. La portada d'avui de l'ABC, per exemple és molt simptomàtica, el diari parla de "nueva humillación" de Podemos al PSOE.
Madrid tremola davant la ‘renovació’ i la ‘innovació’ en les maneres de fer
Per què? Molts experts han coincidit a assenyalar que “és curiós que el darrer en arribar intenti dirigir com ha d’anar tot”. Al Madrid polític, i tampoc als grans partits (PSOE i PP), no estan gens acostumats a que un tercer marqui el ritme de les negociacions. Es refereixen a l’agosarament de Pablo Iglesias, i la manera com ha afrontat el post 20D, negociant com si el candidat a la presidència fos ell mateix. El PSOE no ha encaixat el cop i no ha sabut navegar entre dues aigües. El partit gairebé s’ha trencat, sense que el seu líder hagi arribat a cap pacte amb ningú. Aquesta és l’observança que s’ha fet des de la formació lila que ha vist convenient mirar de posar una marxa més i, enquestes en mà, buscar la repetició de la convocatòria electoral.