Busqueta, disposat a llençar la CUP a la paperera de la història
L’exdiputat de la CUP diu que si "s’ha de llençar la CUP a la paperera per fer una altra cosa, doncs es farà una altra cosa”
L’exdiputat de la CUP, Josep Manel Busqueta, en un debat organitzat pel diari madrileny Diagonal assegura que és “inadmissible que una organització que es defineix com a anticapitalista hagi investit a algú com Puigdemont" i afirma que això forma part de la contradicció absoluta que la CUP viu aquest moment. Segons Busqueta, dins la CUP hi conviuen posicions d’anticapitalisme pur, en les zones com el Baix Llobregat i Sabadell, amb plantejaments més patriòtics que de contingut social que tenen clar que s’ha d’aprovar un pressupost per no entorpir el procés, fet que atribueix a no haver superat el complex d’Edip i que situa en les zones rurals.
El Parlament: “un problemón” i la CUP a la papereraBusqueta assegura que aquesta realitat no és conflictiva en l’àmbit municipal però el “problemón” arriba quan la CUP accedeix al Parlament i que evidencia totes les debilitats de la CUP. L’exdiputat revela que en l’última assemblea nacional de la CUP, un 30 % de l’organització estava disposada a anar amb Junts Pel Sí i recorda que la CUP no és un fi i si mateix i si en un moment “s’ha de llençar la CUP a la paperera per fer una altra cosa, doncs es farà una altra cosa”, el que no canvia “és el que pensem que hem de fer per avançar cap a la transformació social.
No es pot sacrificar la CUP per la “merda” del Parlament
Segons Busqueta, l’organització és massa exigent amb el que significa el Parlament. ”Les CUP tenim 10 diputades aliens al que passa al Parlament, no comprenem la lògica parlamentaria només de posar-hi un peu et torna reformista”, diu i es demana si paga la pena sacrificar tot un projecte municipalista amb moltes potencialitats per “la merda” del Parlament. A més, assegura que cap canvi en profunditat es produirà des d’una institució. “Si acabem en una discussió pressupostaria, té sentit posar en risc tot el que representa la CUP a nivell municipal per una discussió pressupostaria per haver investit a Puigdemont?”, demana.
La CUP va perdre la partida en la negociació
Malgrat q ela CUP va insistir en que no hi havia divisió en l’organització, Busqueta reconeix que la CUP va arribar als últims tres dies de la negociació amb una organització dividida i amb el cap de llista, Antonio Baños, que havia dimití “sense consultar-ho pràcticament a la organització”, i mitja organització que no entenia que si havíem promès ser l’accelerador del procés no investiríem Mas. Amb aquesta situació, diu Busqueta, vam plantejar un exercici de possibilisme polític i quan ens van posar “el cap de Mas damunt d’un plat” no vam tenir més remei que acceptar l’acord perquè difícilment podíem explicar el no acord.
ERC i el complex d’Edip
Per Busqueta, les esquerres han de superar el complex d’Edip fort, i ERC no ha aconseguit fer front al complex i Junts Pel Sí n’és la demostració. L’exdiputat també assegura que la CUP no és complaent amb ERC i té reticències vers els republicans perquè no representen cap alternativa, ja que el d’ERC “no és un projecte audaç, i està “subsumida dins els plantejament de CDC”.