Els tentacles de l’Estat intoxiquen els mitjans per atemorir les entitats sobiranistes
Ni l'ANC, ni l'AMI ni l'ACM han rebut cap notificació del procediment judicial obert que sortia als diaris fa dues setmanes, segons han afirmat al directe!cat
La separació de poders a l’Estat espanyol entre el braç polític i el judicial, i fins i tot les relacions entre els dos braços i els mitjans de comunicació de l’establishment porten anys en dubte. L’enèsim capítol que ha creat suspicàcies és l’ocasionat per la informació que publicaven els diaris el passat 3 de febrer a partir d’una informació d’Europa Press: “L’audiència Nacional investiga l’ANC, l’AMI i l’ACM per sedició”. Una filtració que sap tothom, excepte les tres entitats implicades, com a mínim oficialment, perquè dues setmanes després que es conegui, les tres afirmen a directe!cat que ningú les ha informat de res.
Investigació oberta
Les informacions deien que la Fiscalia General de l’Estat havia sol·licitat diligències al jutge sobre la possibilitat que les entitats haguessin impulsat mocions de suport a la resolució de ruptura del 9 de novembre passat, cosa que podria ser “delicte de sedició i rebel·lió”. Al seu torn, segons les informacions, l’Audiència Nacional va ordenar a la Policia Nacional, Guàrdia Civil i Mossos d’Esquadra que investiguessin l'ANC, l'AMI i l'ACM.
Amb quina intencionalitat s'ha filtrat la informació?
Si bé en aquest punt del cas les tres organitzacions no haurien de ser informades encara, el fet que s’hagi filtrat torna a posar en qüestió la imparcialitat de la justícia i la possible intencionalitat amenaçadora o intimidatòria de la informació. A banda, el govern espanyol en funcions pot presumir que l’Estat continua combatent el ‘desafío soberanista’ enmig de les negociacions per la investidura. L’inici d’una investigació, a més, també sorprèn tenint en compte que la pròpia Audiència Nacional ha arxivat processos judicials contra ajuntaments com el de Sant Cugat o Igualada per l’aprovació d’una moció de suport a la declaració del 9N.