directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 04:37 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Llancem milers de fràgils barquetes contra el seu destructor

Catalunya en temps de sedició: resum de set dies entre l’agressió i la resistència.

Comentaris 4  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 5 vots )
carregant Carregant

El desacatament ha de ser, d’entrada, intel·ligent. Cal triar exactament el lloc de la batalla naval. Però una vegada ens hi posem, hem d’explotar al màxim el seu embogiment. Han dotat el seu Tribunal Constitucional de mecanismes d’imposició coercitiva de les seves sentències. Sabem que volen aplicar-los amb certa proporcionalitat. Forcem-los. Obliguem-los a l’error. Llancem un repte rere l’altre. I serà així com l’Estat espanyol deixarà d’existir a Catalunya.


Comparteix
   


Etiquetes

REPRESSIÓ. L’espanyolisme radical ha entrat en còlera. En ple deliri, Joan López Alegre arribava a acusar dijous Arnaldo Otegi des d’un programa nocturn de la TV pública d’haver assassinat nens catalans. El cert és que avui (en el cas d’ERC, després de sis anys de peticions), finalment, Joan Tardà, David Fernández i l’expresident dels socialistes bascos Jesús Eguiguren podran visitar el líder independentista basc a la presó de Logronyo. L’odi del nacionalisme espanyol contra Otegi l’ha convertit en un veritable pres polític tot i haver estat l’artífex del procés de dissolució del terrorisme d’ETA. D’aquí poques setmanes sortirà en llibertat, però la “democràcia” espanyola li ha preparat una traca final: la privació sense cap sentència del dret de sufragi passiu fins d’aquí cinc anys. Així, ras i curt, perquè els hi surt de les gònades. I perquè prefereixen que mani el PNB.
 
SERENOR. La seva mirada profunda d’ulls blaus aportava una serenor, una tranquil·litat i una seguretat molt notable. Allò que més necessitem ara és confiança. I durant el llarg atzucac posterior al 27-S em va semblar que ella era una figura molt adequada per donar-nos-la. Hauria estat una excel·lent presidenta de la Generalitat. Procedia dels sectors universitaris dominants en els temps gloriosos del PSUC. Però, des d’aquests orígens, amb determinació, havia sabut eixamplar el catalanisme oferint solvència a molta gent en dubte, sobiranistes fredolics, dels d’anar entrant a mar a poc a poc, sense grans sotracs. La pèrdua és gran, enorme. La mort sempre ens ensenya de qui se’n va i dels qui ens quedem. La seva marxa, com acostuma a succeir l’ha retratat a ella, amb la seva capacitat de seducció, i a uns quants dels nostres compatriotes, amb la seva alçada (im)moral.
 
STATU QUO. N’hi ha que han decidit quedar-ne al marge. Ho han fet en una tria libèrrima. El seu univers mental es limita a Espanya i estan disposats a lluitar, a deixar-se bous i esquelles, encara que sigui en perjudici dels qui tenen al voltant, per mantenir la dependència. En el fons, però, els sap greu. És un projecte tan poc engrescador. La victòria independentista del 27-S (sí, 55 a 45% a favor de la plena sobirania) i la consciència que els qui donem suport al futur lliure del país som més, més joves i més ben formats els fa un caràcter cada dia més agre. Articles com el de Manuel Manchón demostren aquesta consciència de derrota. Es veuen incapaços de marcar el debat públic i comencen a jugar el paper de portaveus de minoria perseguida. El victimisme canvia de bàndol. És un dels senyals més clars de com hem canviat ells i nosaltres.
 
SUPERIORS. Per tercer any consecutiu, segons el Govern espanyol, per problemes tècnics, els llicenciats en dret catalans que aspiren a l’exercici de l’advocacia hauran de fer la prova que se’ls exigeix exclusivament en llengua castellana. Així com un sol nen que ho demani pot obligar tota una classe a augmentar l’ús de la llengua espanyola com a vehicular a l’ensenyament a les nostres escoles (perquè, com tothom sap, el fill d’un sol colon val pels de vint-i-quatre indígenes), nou-cents juristes no serveixen per aconseguir la traducció d’una prova que les mateixes institucions catalanes s’han mostrat obertes a sufragar. Plou sobre mullat, a més, en un àmbit, el judicial molt especialment, però també en el notarial, en el qual la presència de la llengua catalana és del tot residual. La nova República Catalana tindrà una veritable feinada en aquest àmbit.
 
TORNARAN. Si centenars de milers de catalans han arribat a la conclusió que cal tocar el dos és sobretot per una cosa: la manca de garanties d’un tracte polític just amb Espanya. Ja no ens els creiem. Aquests dies, el generós programa de Podemos en grau superlatiu i la recuperació ara a mans del PSOE de les 23 propostes lliurades pel president Mas a Rajoy fa mesos, en versió modesta, pretenen demostrar-nos que hi ha una Espanya oberta al diàleg, amb la qual podem arribar a sentir-nos còmodes. Una Espanya amable. Però, fins i tot si suposem que l’oferta de l’esquerra espanyola és certa (que sabem que no, que no fa ni dos dies de l’”apoyaré”), encara algú ens ha d’explicar què farem quan, cada 8-12 anys, la dreta espanyola recuperi el poder. Ens proposen els treballs de Sísif: una lluita descomunal per guanyar respecte, seguida d’una regressió sense límits.
 
TRIAR. Adel Mechaal, atleta de 25 anys d’origen marroquí, arrelat des de fa molts anys amb la seva família a Palamós, aspira a córrer els 1.500 metres aquest estiu als Jocs Olímpics de Río de Janeiro. És un exemple d’integració. El diari dels Lara l’entrevista i ell no és talla ni un pèl: si pogués triar, si el nostre fos un territori reconegut pels estaments esportius internacionals, ell correria sense dubte per Catalunya. Un país esportiu com els que havia previst el baró de Coubertain, abans que el franquista Juan Antonio Samaranch impulsés la modificació de la Carta Olímpica. A pesar d’aquesta declaració de principis, en el peu de la foto adjunta a l’entrevista, però, “El Periódico” no dubta a aplicar-li la tècnica anomenada “què posa en el teu DNI”: “El atleta español de origen marroqui Adel Mechaal, en Montjuic.” Incorregibles.
 
Miquel Pérez Latre (@Granollacs), arxiver, historiador i blogaire.
Podeu seguir altres reflexions de l'autor de Temps de Sedició al seu blog Per a bons patricis.

 



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#4
|| || ★ || || PAÏSOS CATALANS : DE SALSES A GUARDAMAR, DE FRAGA A MAÓ, UNA SOLA LLENGUA, UNA SOLA NACIÓ . . . . . . || || ★ || || fletxa L'estat espanyol per als espanyols i un estat català per als catalans. Volem un estat on la nostra llengua sigui oficial en tot l'esta
21 de febrer de 2016, 08.53 h




L'estat espanyol, com es diu vulgarment, HA CAVAT LA SEVA PRÒPIA TOMBA.


La fanfarroneria amb la qual intenta infructuosament amagar els seus complexos i les seves pors, el fan cada dia més desagradable no tan sols als catalans del Principat, sinó també de les Illes i del País Valencià.


Tampoc els laboriosos i competents bascos estan contents dins de l'estat espanyol, i si un dia tots aquests països abandonen el vaixell , el que resta d'Espanya . . . ÉS PURA MISÈRIA !!



El Pri... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 13   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Synera fletxa Barcelona
21 de febrer de 2016, 07.27 h


DICTÀMEN DE LA CORT INTERNACIONAL DE JUSTÍCIA DE 22 JULIOL 2010

LES DUI SON RECONFORTANTS

- Declarem que no hi ha cap norma en el dret internacional que prohibeixi o estigui en contra de les declaracions unilaterals d’independènci
- Declarem que quan hi ha una contradicció entre la legalitat constitucional d’un estat i la voluntat democràtica d’un poble part d’aquest estat, preval
sempre la voluntat democràtica d’aquest poble
- Declarem que en una societat democràtica, a dif... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Vicenç Ramoneda i Ullar fletxa Sentmenat - República de Catalunya
21 de febrer de 2016, 07.25 h

Quaranta anys de la massacre de treballadors de Vitòria.

Lluís Llach va musicar "Campanades a morts" amb motiu d’aquells fets sagnants. El PP i el PSE ara han impedit que l’Ajuntament de la capital basca nomenés fill adoptiu al cantant de Verges. https://www.youtube.com/watch?v=Dz5cVlXcgYc
El PP i el PSE, han impedit que l’Ajuntament de la capital basca nomenés fill adoptiu al cantant de Verges.

https://www.... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Vicenç Ramoneda i Ullar fletxa Sentmenat - República de Catalunya
21 de febrer de 2016, 07.24 h

Quaranta anys de la massacre de treballadors de Vitòria.

Lluís Llach va musicar "Campanades a morts" amb motiu d’aquells fets sagnants. El PP i el PSE ara han impedit que l’Ajuntament de la capital basca nomenés fill adoptiu al cantant de Verges. https://www.youtube.com/watch?v=Dz5cVlXcgYc
El PP i el PSE, han impedit que l’Ajuntament de la capital basca nomenés fill adoptiu al cantant de Verges. Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.