
Un professor universitari madrileny recomana la independència a Catalunya
La prestigiosa revista anglesa Times Higher Education explica per què les universitats necessiten la independència
Guifré Jordan @enGuifre - El professor universitari madrileny Antonio Cabrales ha explicat els beneficis que Catalunya podria obtenir amb la independència. Ho ha fet a la prestigiosa revista anglesa Times Higher Education, on ha dit que si el Principat pogués assolir la plena sobirania acordada amb l’Estat espanyol podria “florir” en el futur, perquè és “una regió relativament rica", té una millor direcció de les universitats i una recerca més influent que la resta d’Espanya.
La recerca a Catalunya, per sobre de Madrid
En qualsevol cas, el professor Cabrales, que el 2013 va marxar de Madrid camí de Londres perquè el sistema d’universitats espanyol “està estancat”, també explica que les citacions en recerca de Catalunya per persona han superat les de Madrid en els últims 20 anys. El professor també diu que “això significa que si fossin independents farien encara millors coses, [ja que] tindrien més diners i més independència per dissenyar el seu propi sistema”.
Cabrales, que va impartir classes a la Universitat Pompeu Fabra durant 13 anys fins el 2006, rebla el clau: “Crec que aquesta és part de la raó per la qual molta gent de les universitats catalanes pensen que estarien millor fora d’Espanya”. Tot i això, també diu que si la independència no fos pactada sinó “desordenada”, podrien tenir problemes com una sortida de la UE.
Times Higher Education dóna veu a Mas-Colell
L’opinió del professor Cabrales és només una de les veus que recull en l’article de la Times Higher Education, especialitzada en notícies relacionades amb l’educació superior i famosa per la publicació d’un rànquing anual de les millors universitats del món. El que es desprèn després de llegir l’article en qüestió és que les universitats catalanes necessiten la independència, sobretot perquè dóna veu a professors i investigadors, entre ells Andreu Mas-Colell, per argumentar-ho.
Mas-Colell: "Amb la independència hi hauria més recerca"
L’exconseller diu que mentre els centres d’educació superior de l’Estat s’estan “ofegant” amb la burocràcia i les lleis espanyoles, mentre Catalunya n’està escapant. També explica que amb l’autonomia plena es destinarien més recursos en recerca. Una opinió que va en consonància del també professor Pere Puigdomènech: “En els últims vint anys, els governs catalans han estat molt més favorables a la recerca que els espanyols”. Puigdomènech no està encara convençut de la independència, però ja la preveu com a últim recurs.