Mala maror en el discurs d’investidura al Congrés
Pedro Sánchez encén la cambra baixa espanyola tot crispant la bancada popular
El Congrés espanyol és aquesta tarda una olla de grills. El discurs del candidat socialista, Pedro Sánchez, està avançant acompanyat d’una remor de fons que ve de la bancada popular. L’educació ja fa temps que va abandonar el Congrés, i tant populars amb comentaris i talls en el discurs, com socialistes amb aplaudiments s’han encarregat de transformar la cambra en un galliner, en un xoc entre les dues potències que han sostingut el bipartidisme durant anys.
Pedro Sánchez provoca al PP
Pedro Sánchez s’ha presentat aquesta tarda amb un discurs marcadament preelectoral. El candidat socialista a la presidència del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha venut la idea del canvi des d’una centralitat que ha reconegut que no és plena –encara- amb els 90 diputats que posseeix. Sánchez ha volgut marcar distàncies amb el Partit Popular fins i tot tirant d’ironia i una mica de provocació que ha estat contestada repetidament pels diputats del PP. El socialista ha dit que l’única manera d’avançar era el diàleg, la qual cosa ha indignat els de Mariano Rajoy que precisament porten setmanes dient que el PSOE no ha volgut dialogar amb ells.
El candidat socialista estén la mà, però, per defensar la unitat d’Espanya
Fer fora Mariano Rajoy però a l’hora “tender la mano a los siete millones de votantes que han optado por el Partido Popular”. Rajoy feia ganyotes des del seu seient de president en funcions mentre anava encaixant plantofades. El candidat socialista ha dit que “la minoria mayor no es una mayoría”, i més tard ha volgut concretar, justificant la seva aposta per Ciutadans, i buscant criticar Podemos que “nosotros no tenemos líneas rojas, sólo firmes convicciones”. En aquesta ocasió, els aplaudiments socialistes han ofegat els brams de la dreta rància. Sánchez té molt clar que vol substituir el govern que ha presidit Rajoy per una alternativa, com també quin és l’únic nexe que els uneix –segons ell- amb els populars: la unitat d’Espanya.
Gràcies a Albert Rivera
Albert Rivera manté el rictus seriós i atent a tot allò que va dient Pedro Sánchez. En un moment de la seva intervenció, el candidat socialista ha agraït públicament el suport de Ciudadanos -que ha recuperat cert protagonisme en el debat espanyol- i també del gairebé 80% de la militància socialista que va votar 'Sí' a aquest acord, i al mateix Grup Parlamentari Socialista.
El debat d'investidura es converteix en un #PressingPodemos
El candidat a la presidència, Pedro Sánchez ha intentat fer pressió a Podemos anunciant les mesures més socials del seu programa de govern amb coses com un “plan de choque para crear empleo”, "una ley de igualdad salarial", "un plan de emergencia social y del bienestar", o "ayudas a las persona que tienen que hacerse caego de los jubilados" i sobretot amb tres mesures que ha repetit dues vegades: “recuperar los derechos de negociación colectiva”, “limitar a dos años la duración de un contrato temporal” i “establecer mejores incentivos para pasar de contratos temporales a indefinidos”. El socialista aleshores ha llençat una pregunta molt directa cap a Pablo Iglesias i Íñigo Errejón que anaven comentant la jugada amb somriures irònics: “Por qué no podemos poner en marcha todo esto la semana que viene?”. Aquesta qüestió l'ha repetit fins a la sacietat a cada argument: "Y todo esto lo podemos poner en marcha a partir de la semana que viene". La pregunta ha recordat molt la idea que anava llençant de manera constant Artur Mas per convèncer la CUP quan Catalunya travessava el mateix periple. “Depende de muchos de los que estan presentes aquí que pueda ser una realidad”, ha volgut fer palès Sánchez. El candidat socialista sap que deixar el partit lila com la formació que ha impedit el canvi, és un molt bon argument electoral.