directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 16:17 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Internacional doble fletxa

Catalunya retrà homenatge a Terence MacSwiney, republicà i precursor de la independència d'Irlanda

La comissió de la dignitat ha convidat el seu nét a Barcelona per realitzar diferents actes de record

Comentaris 4  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

Coincidint amb els actes del Centenari de l’Easter Uprising (Aixecament de Pasqua) de 1916 que se celebren enguany a Irlanda, la Comissió de la Dignitat ha convidat el Sr Cathal Brugha, nét de l’alcalde de Cork Terence MacSwiney, a visitar Catalunya. La mort de Terence MacSwiney en vaga de fam, el mes d’octubre de 1920, va provocar una profunda onada de solidaritat i condol a Catalunya. Una d’aquestes mostres de condol va ser la gran manifestació celebrada a la Plaça de Catalunya de Barcelona en els dies posteriors a la seva mort. Es van produir protestes a diferents llocs del país, com a molts llocs del món. 
Article que relata el moment del regal
Article que relata el moment del regal


irlanda, nina, unio catalanista, cork
La nina que UC va regalar a la filla de l'alcalde de Cork

Comparteix
   


Etiquetes

John Borgonovo, investigador post-doctoral de l’Escola d’Història del University College Cork, considera que les accions de condol i protesta produïdes a Catalunya van ser les de més importància. La solidaritat catalana la van liderar entitats com el CADCI i la Unió Catalanista. Van fer arribar una nina de porcellana a la seva filla Máire, peça històrica que avui es conserva al Museu de Cork. L’exemple d’Irlanda, introduïda inicialment per Josep Narcís Roca i Ferreras, va ser un referent per al nacionalisme català. I en especial per Francesc Macià.

Qui era Terence MacSwiney?

Terence MacSwiney va ser un lider destacat del moviment republicà irlandès. Va accedir a l'alcaldia de la ciutat de Cork en ocasió de l'assassinat de l'alcalde anterior a mans de l'exèrcit britànic. MacSwiney va ser detingut poques setmanes després d'accedir al càrrec i de seguida va encetar una vaga de fam, episodi tràgic que va acabar amb la seva mort a finals d'octubre 1920. En produir-se la mort de MacSwiney, a la societat catalana, i arreu del món, s'hi va produir una onada de solidaritat. A la Plaça Catalunya s'hi va ajuntar una gernació, tal com recull un article de Salvat Papasseit al Diari de Terrassa. El sindicat CADCI i la Unió Catalanista van enviar un curiós regal a la filla de MacSwiney, Maire MacSwiney, mare del Cathal que ara ens visitarà. Li van regalar una nina de porcellana que actualment es troba al Museu de Cork. 


La visita del nét

La visita del Sr. Cathal Brugha estarà centrada en dos actes oberts a tot hom: Dijous 3 de març a les 21h assistirà a la Nit de la Memòria, un sopar organitzat per la Comissió de la Dignitat al Restaurant Núria de Canaletes (Inscripcions) i Divendres 4 de març a les 9.30 el rebrà la MH Presidenta del Parlament de Catalunya juntament amb membres de la Comissio de la Dignitat i ANC i a les 12:30 una ofrena floral al monument de Francesc Macià de Plaça Catalunya.

 





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#4
Synera fletxa Barcelona
2 de març de 2016, 18.23 h

DICTÀMEN DE LA CORT INTERNACIONAL DE JUSTÍCIA DE 22 JULIOL 2010

LES DUI SON RECONFORTANTS

- Declarem que no hi ha cap norma en el dret internacional que prohibeixi o estigui en contra de les declaracions unilaterals d’independènci
- Declarem que quan hi ha una contradicció entre la legalitat constitucional d’un estat i la voluntat democràtica d’un poble part d’aquest estat, preval
sempre la voluntat democràtica d’aquest poble
- Declarem que en una societat democràtica, a dife... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
papitu fletxa vall de boí
2 de març de 2016, 16.58 h

#2. Catalunya augmenta el nombre de treballadors fins 7.800, mentre EjspaÑa en perd 2.200. La inèrcia sempre és la mateixa, a una banda treballen i a l´altra s´estimen més ser uns paràsits. Això deu ser cosa de genètica.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Aragoneses Orientales (que hablais en LAPAO o catalanesc), seguid 500 años mas haciendo el imbecil (Joan Sales dixit) fletxa ADIOS MASS ADIOS . VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (obviamente en TODOS los españoles estamos incluidos TODOS los catalanes)
2 de març de 2016, 16.47 h

CATALUÑA AUMENTA SUS MASTERS EN ESPAÑOL PARA ATRAER A ALUMNOS EXTRANJEROS.

Las clases en español pasan del 20 al 26%, mientras descienden las de inglés y catalán


http://www.abc.es/sociedad/abci-cataluna-aumenta-masteres-castellano-para-atraer-alumnos-extranjeros-201603020153_noticia.html


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Synera fletxa Barcelona
2 de març de 2016, 16.07 h

Tot un honor.

Esperem que a l'homenatge hi asisteixi la Llanos de Luna con a representant d'un govern que reconeix a Irlanda.

No volen caldo? La sopera!

Aquests fatxes mai poden guanyar. Han de tornar a provincies amb la cua entre damas i les perles al coll. Apa! A munyir cabres!


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.