directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 18 d'abril de 2024 05:37 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Internacional doble fletxa

Otegi sobre presentar-se a les eleccions basques: "estic preparat per això i tot el que em tirin"

El dirigent de l’esquerra ‘abertzale’ reconeix que la “superació de la confrontació armada” hauria d’haver arribat abans i demana que “les víctimes siguin de tots i no d’un costat o d’altre”

Comentaris 2  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 3 vots )
carregant Carregant

ACN Barcelona .- El secretari general de Sortu i històric dirigent de l’esquerra ‘abertzale’, Arnaldo Otegui, ha concedit aquest divendres a ETB la seva primera entrevista després de sortir de la presó, on va passar-hi sis anys. Otegui ha assegurat que estant pres va perdre la seva mare, la seva sogra i algun amic, i que rebre una trucada que anunciés la pèrdua d’un ésser estimat l’ha fet “empatitzar” amb les víctimes d’ETA en entendre el que van sentir. “M’he fet més humà”, ha sentenciat. Els anys de presó també l’han fet reflexionar que a dirigents com ell els ha mancat “autocrítica” i a considerar que la “superació de la confrontació armada hauria d’haver arribat abans” a Euskadi. Amb tot, ha reclamat que les víctimes “no siguin d’un costat o de l’altre, sinó de tots”, per tal de seguir avançant en la “convivència”.

Comparteix
   


Etiquetes
“Jo m’he fet més humà a la presó”. Amb aquestes paraules ha definit Arnaldo Otegi com ha canviat durant els sis anys que ha estat a la presó, ara que ja ha complert la seva condemna. I és que, segons ha relatat a l’entrevista a la televisió basca, el dirigent ‘abertzale’ durant aquests anys ha “perdut a la mare, a la sogra, i a amics”. “Em fa mal sobremanera. I me n’he adonat del que és que te truquin i et diguin que un ésser molt estimat ha mort. Però això no m’ha portat a ser rancuniós amb els que em van posar a la presó. M’ha portat a una reflexió més humana, a entendre que també els que van patir la violència armada d’ETA un dia van rebre una trucada per dir-los que un ésser estimat havia mort”, ha explicat.
 
Ha empatitzat amb les víctimes d'ETA

Amb aquesta reflexió, Otegi ha assegurat haver “empatitzat” amb les víctimes d’ETA, i ha volgut marcar posició en el debat sobre el que va ser la “lluita armada”. “Encara hi ha gent que ha de fer milers de quilòmetres per veure els seus presos i encara hi ha gent que pateix. Jo me n’alegro de cor que la gent que patia la violència d’ETA visqui més tranquil·la. Però hem d’arribar a un estadi on pensar que no hi ha víctimes d’un costat i d’altre, sinó que totes són de tots. L’esquerra ‘abertzale’ està treballant per a això i a l’altre hipotètic costat encara no han arribat aquest estat”, ha sentenciat. 
 
Futur Lehendakari?

En un plànol més polític, no ha volgut confirmar ni desmentir les seves intencions de presentar-se a les eleccions basques, i s’ha limitat a dir que ell està preparat “per a això i per a tot el que em tirin”. “Intentaré aportar el meu granet de sorra. Però els candidats van i vénen i l’important són els projectes”, ha afegit. 
 
Cal autocrítica

D’altra banda, Otegi ha reconegut que als dirigents ‘abertzales’ com ell els cal “autocrítica”. “L’hem de fet i arribant fins al final”, ha dit, tot afegint que, principalment, en els darrers anys els independentistes bascos haurien hagut “d’interpretar bastant abans la necessitat que tenia la gent de superar la confrontació armada i instaurar-se en una etapa de confrontació política i democràtica”. 
 
Un desarmament que arriba tard

Pel que fa al desarmament definitiu d’ETA, Otegi interpreta que la banda terrorista “ha manifestat en diverses ocasions que està disposada” a donar aquest pas, però ell considera que “no hi ha un Estat disposat a implicar-se”. “Això confirma la tesi que a l’Estat hi ha qui estava molt més còmode en la situació anterior”, ha conclòs. 




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
Synera fletxa Barcelona
4 de març de 2016, 22.29 h

DICTÀMEN DE LA CORT INTERNACIONAL DE JUSTÍCIA DE 22 JULIOL 2010

LES DUI SON RECONFORTANTS

- Declarem que no hi ha cap norma en el dret internacional que prohibeixi o estigui en contra de les declaracions unilaterals d’independènci
- Declarem que quan hi ha una contradicció entre la legalitat constitucional d’un estat i la voluntat democràtica d’un poble part d’aquest estat, preval
sempre la voluntat democràtica d’aquest poble
- Declarem que en una societat democràtica, a dife... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
|| || ★ || || PAÏSOS CATALANS : DE SALSES A GUARDAMAR, DE FRAGA A MAÓ, UNA SOLA LLENGUA, UNA SOLA NACIÓ . . . . . . || || ★ || || fletxa L'estat espanyol per als espanyols i un estat català per als catalans. Volem un estat on la nostra llengua sigui oficial en tot l'estat
4 de març de 2016, 20.27 h





Arnaldo Otegi : Bakea eta zoriona nahi dugun , orain libre garela



En català per si el meu deficient euskara no s'entengués:



Arnaldo Otegui, et desitjo pau i felicitat ara que estàs lliure.





( i tant de bo que els FRANQUISTES espanyols no tornin a tancar a la presó cap DEMÒCRATA )


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.