La Constitució catalana comença a caminar
La plataforma Reinicia Catalunya ha presentat la Convenció Constituent Ciutadana de Catalunya per iniciar un procés participatiu que doni idees per la Carta Magna
Els 18 mesos de la present legislatura han de servir per engegar un procés participatiu per recollir idees per la Constitució catalana, i Reinicia Catalunya es mostra voluntària a fer aquesta feina. La plataforma, que aglutina una quinzena d’entitats –ANC, Òmnium, Procés Constituent, Parlament Ciutadà o Sobirania i Justícia entre elles-, ha presentat aquest migdia una proposta que té la voluntat de ser inclusiva amb els defensors del dret a decidir però indecisos amb la independència. Tant és així que Lluís Rabell, Teresa Forcades o Joan Josep Nuet han assistit a un acte que ha estat un èxit de participació, amb uns 250 assistents.
Discussió basada en 14 àmbits
El procés plantejat per Reinicia Catalunya es dirà Convenció Constituent Ciutadana de Catalunya (CCCC) i té previst que duri entre un any i un any i mig. El projecte té com a tret de sortida catorze àmbits temàtics: 'Drets i deures'; 'Benestar'; 'Salut'; 'Educació'; 'Ciutadania'; 'Cultura'; 'Comunicació'; 'Coneixement'; 'Medi ambient'; 'Política'; 'Justícia'; 'Seguretat'; 'Economia' i 'Internacional'. De fet, després de la presentació s'han constituït els grups de treball per començar a marcat els punts essencial a debatre. El següent pas serà fer estès el debat arreu del territori.
Objectiu: elaborar dos documents que seran entregats al Parlament
"L'objectiu final és dotar de contingut aquest futur país", ha assenyalat un dels portaveus de Reinicia, Jaume López. Tot i així, en els documents explicatius de la Convenció consta que la síntesi i priorització de les propostes finals sorgides per consens acabarà amb l'elaboració de dos documents que seran lliurats al Parlament. D'una banda, un "llibre verd" amb "propostes de país" que "desborden l'estricte marc constitucional", però que poden servir de guia per a futures lleis. De l'altra, un "informe constitucional" que seria la base d'una futura Carta Magna catalana.