directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 3 d'octubre de 2024 22:53 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Aprovada una moció al Senat per permetre-hi l'ús del català

Cal una reforma constitucional que el PP bloquejaria al Congrés

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

El Ple del Senat espanyol ha aprovat aquest dimarts per 125 vots a favor i 110 en contra (tots els grups tret del PP) una moció del grup de l'Entesa que sol·licita una reforma del Reglament del Senat que 'reconegui i empari, en el conjunt de l'activitat ordinària del Ple i de les Comissions, l'ús oral i escrit de qualsevol de les llengües que tinguin el caràcter d'oficials en alguna Comunitat Autònoma'. La moció també insta la Cambra Alta a iniciar els treballs necessaris per a l'elaboració d'una proposició articulada de reforma constitucional perquè el Senat pugui 'exercir plenament la seva funció de Cambra de representació territorial, d'acord amb l'organització de l'Estat en Comunitats Autònomes'.
senat espanyol
Comparteix
   

El senador de l'Entesa Ramon Aleu ha manifestat la seva satisfacció pel resultat d'una votació que posa de manifest la voluntat majoritària de la cambra de reformar el Reglament del Congrés i fer del Senat la cambra de representació autonòmica. Segons Aleu, tot i que la votació també ha demostrat que encara no hi ha l'acord suficient per impulsar la reforma constitucional –el PP té prou vots com per bloquejar-ho - la sessió d'avui ha permès parlar de la reforma i 'deixar clar que hi ha una majoria dels grups que creu que val la pena aquest debat'.

La moció recorda que tot i que el Reglament del Senat reconeix la facultat d'utilitzar les llengües cooficials, ho fa de manera 'excessivament restringida' si es vol que el Senat sigui l'expressió de la pluralitat lingüística de l'estat i pugui exercir plenament en el paper de cambra de representació territorial que li atorga la Constitució.

Actualment el Reglament permet utilitzar el català, el basc i l'euskera en la primera intervenció del president electe, a la sessió constitutiva; en intervencions que tinguin lloc en el debat sobre l'estat de les Autonomies que es desenvolupa a la Comissió General de les Comunitats Autònomes; i en escrits de ciutadans i institucions dirigits al Senat.

En aquesta legislatura també es va aprovar una reforma del Reglament que permet el seu ús en totes les sessions de la Comissió General de Comunitats Autònomes, i autoritza la publicació de les iniciatives de caràcter no legislatiu que siguin presentades en les esmentades llengües, a més del castellà, en la secció del Senat del Butlletí Oficial de les Corts Generals.

Malgrat aquestes reformes, segons Aleu, 'encara persisteixen limitacions' que fan necessari que s'abordi el reconeixement de l'ús ple de totes les llengües espanyoles en l'activitat ordinària de la Cambra, tant en el Ple i les seves Comissions, 'sobretot quan els recursos tecnològics de traducció existents garanteixen la seva plena compatibilitat amb les tasques del Senat'.

La reforma que reclama l'Entesa ha de comprendre la facultat d'intervenir en català, gallec i euskera en les sessions del Ple i de les Comissions, i ha de fer possible també la reproducció íntegra en el Diari de Sessions i la publicació de les iniciatives de caràcter no legislatiu (mocions, interpel·lacions o preguntes), que siguin presentades en una altra llengua, a més del castellà, en la secció del Senat del Butlletí Oficial de les Corts Generals.

La proposta també planteja que s'impulsi una reforma constitucional per convertir el Senat en l'autèntica cambra de representació autonòmica. Segons Aleu, aquesta model ha de servir per evitar la multiplicació de conflictes de competències i els excessos de tota mena, siguin del Govern en la legislació bàsica, siguin de les CCAA en les seves atribucions, i també resoldre altres 'deficiències importants en la cooperació entre les Comunitats Autònomes i l'estat, en la composició dels òrgans constitucionals (Tribunal Constitucional, Consell General del Poder Judicial, Tribunal de Comptes, etc.) i en la presència en les institucions europees'. 'El Senat –apunta- ha d'assumir també competències legislatives exclusives sobre qüestions de caràcter territorial i autonòmic'.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
Jordi fletxa Sant Martí de Provençals
19 de desembre de 2007, 21.11 h

Ja era hora. Tot i això, sospito que no serà suficient. Tant de bo que m'equivoqui. Per cert, CCAA és com s'escriu en castellà. En català és CA.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Massa voltors volen devorar la riquesa catalana

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.