Cándido Méndez s'acomiada defensant el dret a decidir...de tots els espanyols
El líder d’UGT, després d’acumular 22 anys al càrrec, finalitza el seu mandat amb un discurs a favor de la unitat d'Espanya
Aparentment, el dret a decidir o a l’autodeterminació del poble de Catalunya no hauria de tenir massa a veure amb el discurs de comiat d’un dirigent sindicalista, si no fos perquè aquest sindicat, UGT, segueix una línia argumental en aquest sentit molt propera al que opina l’actual partit de govern espanyol en funcions i al PSOE, segons es desprèn de les apraules de Méndez.
Cándido Méndez mostra especial interès en criticar un moviment social i de base popular com és el que reclama l’autodeterminació i la independència de Catalunya en la seva cloenda com a cap d’UGT
"No és època de crear murs, sinó igualtat". Aquesta frase, típica de José Manuel García Margallo, o José Bono, per exemple, no és de cap dirigent del PP o del PSOE sinó del qui durant els darrers 22 anys ha ocupat la cadira de la direcció d’un dels sindicats espanyols més importants i que més s’hauria d’haver plantat davant el retrocés en matèria de drets laborals i humans dels darrers anys, Cándido Méndez. En canvi, però, ha preferit “sentir-se protegit per la Constitució” i promulgar qualsevol canvi que s’hi hagi de fer des de dins de la mateixa.
La menjadora de la UGT: càrrecs que es perpetuen durant més de dues dècades
Aquest és l’actual discurs oficial del guru d’UGT, un discurs totalment contrari al dret a decidir, que sembla adoptar els postulats de partits com el PP, el PSOE o Ciudadanos pel que fa a Catalunya. Méndez també ha llençat un missatge a PSOE i Podemos perquè llimin discrepàncies i es posin a treballar conjuntament per a un govern d'esquerres. El fet que Méndez dugui 22 anys en el càrrec és tot un símptoma d’acomodament i demostra de quina manera els sindicats espanyols han viscut a l’ombra del poder bipartit durant els darrers anys.
Ara Méndez plega del càrrec, però el màxim aspirant a esdevenir el seu substitut, el català Josep Maria Álvarez, ja ve de governar la secció catalana de la organització durant 26 anys. On és la renovació en aquest sindicat? Álvarez, que s’havia posicionat favorable al dret a decidir, ha començat a canviar en els seus postulats per assegurar-se els suports territorials que necessita a Espanya per proclamar-se secretari general de la organització. Són molts els interrogants que sobrevolen un Congrés que, de moment, està lluny de la renovació i la modernització real de les estructures de poder enquistades d’aquest sindicat.
Notícies relacionades
- Josep Maria Álvarez fa un Juan Rosell 09.03.2016.