directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 24 d'abril de 2024 10:31 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Quatre anys després, perspectiva!

Catalunya en temps de sedició: resum de set dies entre l’agressió i la resistència.

Comentaris 13  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 7 vots )
carregant Carregant

Dijous l’Assemblea complia joiós aniversari. Han estat quatre anys de mobilització, de construir, d’il·lusió, de somriure. Hem fet tots plegats coses extraordinàries. Si ens ho haguessin dit fa vuit anys no hauríem ni somiat. Un abans i un després. Materialitzant el procés obert amb les Consultes, ajudant a concretar la primera majoria institucional independentista de la història. Sembla molt temps, però, vist en perspectiva, no és res. I encara falta el premi final. Que arribarà molt abans que els nostres inconformistes es pensen. Aquests són alguns dels grans temes de la setmana.
 


Comparteix
   


Etiquetes

ARRISCAR. Els alcaldes de Celrà i Viladamat han estat els primers. Després ha arribat la valentia de la jove alcadessa de Berga. Els primers, tot i haver rebut les corresponents requisitòries, es neguen a subministrar cap informació a l’Audiència Nacional espanyola, tribunal especial que s’ha proposat perseguir les declaracions dels ajuntaments catalans a favor del trencament amb el Regne d’Espanya. La segona, ha estat imputada en negar-se a despenjar l’estelada de l’Ajuntament en jornada electoral. Aquests tres batlles de la CUP obren el front de la desobediència de manera coherent amb el posicionament que l’organització ha defensat fins ara. Cal que no els deixem sols, ni als seus respectius pobles, ni entre els més de vuit-cents ajuntaments adherits a l’Associació de Municipis per la Independència. Si tinguéssim mil com ells i ella ja hauríem guanyat.
 
COALICIÓ. Soscavar els interessos morals i materials de Catalunya, sotmetre-la, és el principal ciment del sistema polític espanyol. Si al “Congreso” encara els queden unes setmanes més de “teyatro” fins a arribar a la Gran Coalició que tothom sap que faran, al Parlament europeu, quan de Catalunya es tracta, l’acord ja és plenament operatiu de fa temps: PP, PSOE i Ciudadanos, segons un estudi fet públic per Izquierda Unida, coincideixen en un 75% de les votacions. Aquesta setmana ho han fet per oposar-se a una gestió individualitzada dels ports europeus. La seva derrota constitueix una magnífica notícia per al Port de Barcelona i pot esdevenir un precedent útil per fer saltar pels aires el model monopolístic que l’Estat espanyol imposa al sistema aeroportuari espanyol mitjançant Aena. D’això, naturalment, l’acord entre Sánchez i Rivera crec que no en parla.
 
COMPI. Sí, els catalans tenim encara més motius que els espanyols per reclamar la República. Els Borbons, plens d’odi al nostre país (renuent fins a la violència a la seva implantació) han estat una veritable xacra moral i política, des del seu primer rei guillat, també, com el d’ara, de no Felip. Però més enllà de les circumstàncies històriques, monarquia suposa en essència furt democràtic. Alguns potser pensaven que amb la substitució del “campechano” vividor de rendes pel seu fill, el “preparao”, un monarca més professional, tot quedaria solucionat. Aquesta setmana, a través del missatge “sé fuerte” de la reina (vetat als mitjans oficials), hem sabut del tipus de relacions que estableix la família del monarca amb l’entorn oligàrquic espanyol. Perquè no és un problema de qui fa de rei, sinó d’una institució sense control democràtic i d’un republicanisme espanyol impossible a la pràctica.
 
DELEGACIÓ. Fa feredat. El camí de seguidisme total emprès per Miquel Iceta porta el PSC de cap a la irrellevància política a Catalunya. Després d’haver sagnat del tot el partit de qualsevol resta de l’antiga ànima catalanista (no en queda ni la consulta legal i acordada de Pere Navarro), en les properes setmanes veurem com l’extrem esquerra (és un dir) del partit accepta la identificació absoluta amb Ciudadanos. Cert que el partit taronja, en bona mesura, ja va fou en el seu dia una escissió espanyolista del PSC, però, a determinats municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, aquest gir copernicà, de confluència amb un partit encapçalat per exmilitants del PP com Rivera i Girauta serà una pirueta amb alt risc de col·lisió. Fins ara, el PSC acabava sempre sometent el seu matís particular als “interessos generals” del PSOE; ara, ja no els queda cap residu discurs propi.
 
DESCOL·LOCATS. De Pérez Reverte a Alfredo Urdaci, l’Espanya rònega ha reaccionat amb una histèria demencial contra el primer discurs de Gabriel Rufián al “Congreso” espanyol. Tot i que no ha fet sinó repetir els mateixos missatges dels darrers tres mesos. Fins i tot en això es demostra que no els interessa en absolut la nostra opinió. Reconec que tenia dubtes sobre la idoneïtat de la candidatura de Rufián: ara, vist (més enllà dels platós de 13tv) com treu de polleguera la carcúndia mesetària els he esvaït tots de cop. Rufián representa milers i milers de catalans, com ara un servidor, amb orígens parcial o totalment aliens a Catalunya. Un país construït sempre històricament (mal que els pesi als qui voldrien viure de perpetuar la divisió interna) amb l’aportació de gent de pas. Una màquina de fabricar catalans. Si no abans, des de l’arribada massiva d’occitans a les acaballes del segle XVI.
 
FORTS. Resulta especialment trist contemplar el grup dels QWERTY posar-se tan i tan sovint de part dels forts per humiliar els febles. Al diputat Coscubiela li encanta retreure al Govern de la Generalitat que parli del mandat rebut el 27-S i alhora demani un tracte just a l’executiu espanyol. Amb Rabell, parlen de “fanfarronada” per referir-se a les gestions del vice-president Junqueras per recuperar una part del que paguem i es rabegen en la debilitat financera d’unes institucions que recapten un 5% dels nostres impostos. Emparar els abusos dels forts. Una pena. És tan immoral com si els dediquéssim un tuit que digués alguna cosa com la següent, mirall del que ells afirmen de l’actual majoria parlamentària: “Sindicats continuen amb estratègia de matí vendre fum i a partir de la tarda anar a demanar el salari a l'empresari”.
 
Miquel Pérez Latre (@Granollacs), arxiver, historiador i blogaire.
Podeu seguir altres reflexions de l'autor de Temps de Sedició al seu blog Per a bons patricis.

 



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#13
Synera fletxa Barcelona
12 de març de 2016, 18.19 h

DICTÀMEN DE LA CORT INTERNACIONAL DE JUSTÍCIA DE 22 JULIOL 2010

LES DUI SON RECONFORTANTS

- Declarem que no hi ha cap norma en el dret internacional que prohibeixi o estigui en contra de les declaracions unilaterals d’independènci
- Declarem que quan hi ha una contradicció entre la legalitat constitucional d’un estat i la voluntat democràtica d’un poble part d’aquest estat, preval
sempre la voluntat democràtica d’aquest poble
- Declarem que en una societat democràtica, a dife... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
Aragoneses Orientales (que hablais en LAPAO o catalanesc), seguid 500 años mas haciendo el imbecil (Joan Sales dixit) fletxa ADIOS MASS ADIOS . VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (obviamente en TODOS los españoles estamos incluidos TODOS los catalanes)
12 de març de 2016, 17.34 h

Más de 1.860 catalanes solicitaron ingresar en el Ejército el pasado año
Colau olvida a los 1.350 barceloneses que se presentaron en 2015 con su veto a los militares.


http://www.larazon.es/espana/mas-de-1-860-catalanes-solicitaron-ingresar-en-el-ejercito-el-pasado-ano-KE12169542#.Ttt1elM215StaZV


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
Synera fletxa Barcelona
12 de març de 2016, 16.54 h

El que hem avançat en quatre anys, després de que el Tribunal Inquisitorial es carregués l'Estatut.

I de que manera s'ha endarrerit l'Estat Espanyol.

El tema és només la INDEPENDÈNCIA DE CAT

CANVI o MÉS DEL MATEIX

Ni hi altre tema, ni l'haurà. Peti qui peti, costi el que costi.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
BEJOTA fletxa bcn
12 de març de 2016, 13.53 h

Declaraciones de Jaime Malet, presidente de la Cámara de Comercio de EEUU en España :
"Los inversores extranjeros están terriblemente preocupados por el separatismo catalán".
J.C. Valero. Empresarios alemanes y estadounidenses han manifestado públicamente su temor por la independecia.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
12 de març de 2016, 12.21 h


Aragoneses: la Letizia, ha descrit com està España. Merdè, barullo, i entre altres coses os diu a tots els feixistes :

UN BESO COMPI, YOGUI.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
Synera fletxa Barcelona
12 de març de 2016, 11.41 h

La carrinclona Leti, que ara se les dona de senyora, escriu "MISS YOU", accentuant la comú cursileria espanyola.

Per què no tanquen als titellaires reials en comptes dels que fan riure al poble. Aquells fan pudo i pena.

Clar que la República Catalana ho solucionarà aviat aquest "affaire". Allà a baix ja s'ho faran.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
Synera fletxa Barcelona
12 de març de 2016, 11.37 h

LA REPÚBLICA CATALANA ÉS LA RESPOSTA AL FAIXISME

Adéuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
12 de març de 2016, 11.29 h

#5

Aragoneses: el robocop re-programat i "repite, repite i repite".

Imbecil, no tens mes arguments ? Mra que España está bruta i desesperada que fins i tot et posa a tù (pobre feixista ) per donar la vara. !!

Letizia: UN BESO COMPI YOGUI..........


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Aragoneses Orientales (que hablais en LAPAO o catalanesc), seguid 500 años mas haciendo el imbecil (Joan Sales dixit) fletxa ADIOS MASS ADIOS . VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (obviamente en TODOS los españoles estamos incluidos TODOS los catalanes)
12 de març de 2016, 10.38 h

El centroderecha saldría reforzado si se repitieran las elecciones
Ciudadanos ganaría 20 escaños, podría superar a Podemos y rozaría la mayoría absoluta con el PP

Pedro Sánchez mantendría el resultado del 20-D y Pablo Iglesias perdería fuelle en beneficio de IU

http://www.elperiodico.com/es/noticias/politica/encuesta-elecciones-generales-partido-popular-ciudadanos-rozarian-mayoria-absoluta-4964930


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Emili fletxa Terrassa
12 de març de 2016, 10.12 h

NOMÉS ELS QUE ESTIMEM CATALUNYA LA PODREM SALVAR.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.