directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 16 d'abril de 2024 17:56 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Sota un estatut il·legal

Catalunya en temps de sedició: resum de set dies entre l’agressió i la resistència.

Comentaris 15  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 10 vots )
carregant Carregant

Mira que en són de primmirats, els dependentistes, pel que fa al compliment de la llei. Però d’aquesta, de l’Estatut, no en parlen mai. El mecanisme de doble sobirania que preveu la Constitució no s’aplica a Catalunya des de l’estiu de 2010, fa gairebé sis anys. L’estatut en vigor no ha estat aprovat ni per les Corts generals espanyoles ni pel poble de Catalunya en referèndum. És el que va voler el Tribunal Constitucional. No respecta, per tant, la sacrosanta Constitució. I no passa res. Aquests són alguns dels grans temes de la setmana.


Comparteix
   


Etiquetes

INDULT. Mentre la idea d’Europa es desfà dia a dia, molt penosament, entre la sorra de les platges de les Illes gregues, les vulneracions de drets fonamentals i l’intercanvi de favors amb un règim, el turc, de tot menys democràtic, Marcel Surià, l’exalcalde convergent de Santa Fe del Penedès, passa els seus primers dies a la presó de Can Brians. El seu delicte: la ingenuïtat de pensar que facilitant-los papers contribuïa a donar-los una vida digna. Mentre els grans xoriços esquien a Baqueira o es llancen a l’aigua des de iots exclusius, aquest independentista entra a la presó. Si no ho fos, ben segur, el Govern espanyol li hauria atorgat algun dels milers d’indults que acostuma. Gent Surià és la que necessitem per fer la nova República. Sobre uns fonaments d’humanitat més sòlids.
 
PERSEGUITS. Ho hem vist en el cas d’Inés Arrimadas; quan fan ús només puntual del català, el seu perfil de twitter acostuma a ser objecte immediat de crítiques per part dels propis seguidors. Ara, Albert Rivera es queixa del mateix: de l’esbroncada rebuda des de la bancada del PP després d’utilitzar el català uns segons en el seu primer discurs al “Congreso”. “Acabáramos”. No em vull ni imaginar que hauria dit el mateix líder colonial si hagués estat un altre (sobretot, independentista) qui hagués fet exactament el mateix que ell. Però el més corprenedor de tot plegat és la seva sorpresa: després de sembrar l’odi i el ressentiment durant anys, de fer pivotar l’origen del seu partit damunt l’atac a la llengua catalana, ara s’exclama per les crítiques pel seu ús al “Congreso”?
 
PODERS. Si la cosa no canvia podem continuar amb un govern espanyol en funcions fins l’estiu; si encara empitjora, tindrem un any sencer de ració extra de Rajoy. Però, si la policia política del ministre Fernández Díaz mai no descansa, la tramoia de l’estat tampoc. L’encalçament de cada divendres als catalans es manté furibund. Però no només. Aquesta setmana, un dels portaveus del PP, el modèlic Pablo Casado (menys forçat que la jove Levy, tan impostada en les seves aparicions de faristol que fa peneta), ha afirmat amb contundència que mentre governi el seu partit Arnaldo Otegi no serà candidat a res. Resulta difícil acreditar d’una manera més fefaent allò que ja sabem per al cas català: que els tribunals espanyols, pel que fa a la qüestió de la sobirania, actuen com un sol home al dictat del poder executiu. Una divisió de poders modèlica.
 
REALITAT. Mentre els polítics espanyols fan voltes i més voltes per no parlar de Catalunya, la darrera enquesta del CIS tornava a reblar el clau. Quan és pregunta aquí i allà si es desitja una forma de govern més descentralitzada la resposta dibuixa, amb una claredat absolutament meridiana, els dos països que ja som. Ni crisi de convivència ni gaites: dues maneres de veure el món. En volen més un 5% dels votants del PP, un 14% dels de Ciudadanos i un 16% dels del PSOE (aquí, també, tan juntets!); no gaire més enllà, el 27% dels d’Izquierda Unida i només el 37% dels votants pròpiament espanyols de Podemos. A l’altra riba, volen més autogovern o tot l’autogovern un 70% dels electors d’En Comú Podem, un 97% dels de CDC i un 98% dels d’ERC. Que aquests dos pols no tenen encaix possible, a hores d’ara ja ho sap tothom.
 
REINICIAR. Ho hem dit ja tantes vegades que costa d’entendre que no ens hi estem posant de manera més urgent, pública i notòria. És el gran espai obert per tornar a generar il·lusió i engrescar més catalans. Emprant tots els mitjans al nostre abast. També, els de comunicació públics. Els nostres adversaris ho criticaran tot, així que, nosaltres, a la nostra. El cap de setmana passat, sota els auspicis de la plataforma Reinicia.cat va començar la convenció constitucional catalana. Dimarts, després de substituir amb pena immensa la presidència de Muriel Casals, Lluís Llach prenia el relleu al capdavant de la comissió parlamentària d’estudi del procés constituent. Cal crear sinèrgies potents. Que els processos popular i institucional es retro-alimentin. En particular, si esclata l’acció repressiva de l’Estat contra el Parlament.
 
VERBALISME. Som en temps contradictoris. Tothom sap que la repressió de les institucions espanyoles contra el Govern i el Parlament ha de començar d’un moment a l’altre, però impera la sensació que les dues parts volen forçar que l’inici de tot plegat (per seguir la famosa expressió d’en Piqué) sigui en el terreny més favorable possible. Per això, tal i com defensava fa ben poc en Toni Soler, cal fugir d’un verbalisme excessiu, alhora que ens exigim un mínim de confiança en els que van al capdavant. Al cap i a la fi, tampoc no ens queda una altra. És important no generar expectatives que portin a la frustració permanent, sobretot si volem mantenir-nos preparats per sumar la gent a les institucions quan calgui començar a aplicar la resistència gandhiana de la qual alguns líders de l’independentisme han parlat darrerament.
 
Miquel Pérez Latre (@Granollacs), arxiver, historiador i blogaire.
Podeu seguir altres reflexions de l'autor de Temps de Sedició al seu blog Per a bons patricis.
 

 
 



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#15
Synera fletxa Barcelona
13 de març de 2016, 13.25 h

L'autoritat és guanya. Mai s'imposa. O es té o no es té.

I el TC i la Justícia espanyola ja no la té.


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
Emili fletxa Terrassa
13 de març de 2016, 12.52 h

NOSALTRES . . . A LA NOSTRA ! ! ! ! Els altres ja s'ho faran . . . . si en saben, i sinó que n'aprenguin.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
NOSALTRES SOM EL SOMNI fletxa República Catalana II★II
13 de març de 2016, 12.28 h

#10

MENJATITES BEJOTA VIBRADOR D'OR 2016

Pànic a la Independència:

Cargill (USA) invertirà 10.4M € al port de Barcelona
Dues concessions més invertirà 11.6M € addicionals



II★II VISCA LA REPÚBLICA CATALANA LLIURE DE

PARÀSITS ESPANYOLS



.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
Synera fletxa Barcelona
13 de març de 2016, 11.51 h

#11 El poble sobirà de CAT ha eliminat al TC.

Aquí ja noté competència més que "represiva".

S'ho trobarà. Peti qui peti


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
Synera fletxa Barcelona
13 de març de 2016, 11.50 h

El Tribunal Inquisitorial, desautoritzat, ja no té cap validesa a CAT.

No va dir l'últim esbirro arribat a CAT que no s'ha de judicialitzar la política?

Doncs que comencin a fer-ho ells mateixos.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
BEJOTA fletxa bcn
13 de març de 2016, 11.44 h

Jaime Malet, presidente de la Cámara de Comercio de EEUU en España:
"Los inversores extranjeros están terriblemente preocupados por el separatismo catalán".

J.C. Valero. Empresarios alemanes y estadounidenses han manifestado públicamente su temor por las consecuencias

N.B. L'ESTATUT FOU VOTAT PEL 30% DE LA GENT.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
fideli fletxa rdnes
13 de març de 2016, 11.40 h

el TC, uns compi-ioguis, i potser amb compte a Suïssa fins i tot!


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
|| || ★ || || PAÏSOS CATALANS : DE SALSES A GUARDAMAR, DE FRAGA A MAÓ, UNA SOLA LLENGUA, UNA SOLA NACIÓ . . . . . . || || ★ || || fletxa L'estat espanyol per als espanyols i un estat català per als catalans. Volem un estat on la nostra llengua sigui oficial en tot l'estat
13 de març de 2016, 11.08 h





Espanyolets:


no continueu essent els més RIDÍCULAMENT CRETINS d'Europa.


Ja seria hora que entenguessiu que per la via de la FANFARRONERIA INFANTIL i ACOMPLEXADA no arribareu més que a la VOSTRA PRÒPIA PERDICIÓ.


Deixeu-vos de FANTASIES IMPERIALS, comenceu a TOCAR DE PEUS A TERRA i reconeixeu que US HEU FOTUT EN UN MAL PAS amb les vostres XIMPLERIES de voler semblar més que els altres (per tal de que no endevinin que sou menys).


Deixeu els VOSTRES SOMNIS ABSURDS que no fan re... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
Synera fletxa Barcelona
13 de març de 2016, 10.34 h

DICTÀMEN DE LA CORT INTERNACIONAL DE JUSTÍCIA DE 22 JULIOL 2010

LES DUI SON RECONFORTANTS

- Declarem que no hi ha cap norma en el dret internacional que prohibeixi o estigui en contra de les declaracions unilaterals d’independènci
- Declarem que quan hi ha una contradicció entre la legalitat constitucional d’un estat i la voluntat democràtica d’un poble part d’aquest estat, preval
sempre la voluntat democràtica d’aquest poble
- Declarem que en una societat democràtica, a dife... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
MIGUEL ROMUALDO PERJUDICA A TECNOTAPI fletxa TECNOTAPI tecnotapi TECNOTAPI tecnotapi TECNOTAPI
13 de març de 2016, 10.15 h



Aquest estat espanyol, PARÒDIA DE DEMOCRÀCIA i SIMULACRE ESPERPÈNTIC D'ESTAT DE DRET, que afirma que el destí dels catalans també l'han de decidir els extremenys i els murcians, . . .


Aquest estat HEREU DIRECTE DEL FRANQUISME, tant per la seva MONARQUIA IMPOSADA MANU MILITARI PEL GENERAL COLPISTA I FEIXISTA FRANCO, com per la seva CONSTITUCION REDACTADA I VOTADA SOTA EL XANTATGE DE L'EXÈRCIT FRANQUISTA I ELS RESTANTS "PODERS FÀCTICS" FRANQUISTES. . .


Aquest estat, GOVERNAT PER... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.