directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 16:01 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Internacional doble fletxa

La independència de Catalunya no espanta els EUA

S’han de defensar “rutes legals” i “democràtiques” a la independència, diuen experts al Congrés nord-americà

Comentaris 16  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 7 vots )
carregant Carregant

ACN Brussel·les .- Els Estats Units han de defensar “rutes legals” i “democràtiques” cap a la independència davant dels moviments d’autodeterminació i han de considerar canviar la seva política actual de “només emfatitzar l’estabilitat i l’status-quo de les fronteres” i simplement tenir en compte “els interessos de l’estat original” per una que consideri també les conseqüències de la secessió. És l’opinió de tres experts que aquest dimarts han comparegut al Comitè d’Afers Exteriors del Congrés dels Estats Units, concretament al subcomitè per a Europa, Euràsia i Amenaces Emergents, en un debat sobre la política nord-americana cap als moviments nacionals d’autodeterminació.


Comparteix
   


Etiquetes

El procés independentista català té espai a la política americana

El president i cofundador del Public International Law and Policy Group, Paul R. Williams, el professor del Dartmouth College Jason Sorens, i el vicepresident de Programes del German Marshall Fund dels Estats Units, Ivan Vejvoda, han comparegut aquest dimarts al Congrés dels Estats Units i han recomanat un canvi en la política nord-americana vers als processos d’independència.

El dret a l’autodeterminació dels pobles té més vigència que mai

En la seva intervenció, Williams ha dit que “per tal de promoure pau i estabilitat a llarg termini és imperatiu que, al fer front a l’autodeterminació, els Estats Units canviïn d’una política que només emfatitza l’estabilitat i l’status-quo de les fronteres existents per una de sobirania guanyada”. Segons aquest expert, això oferirà als EUA “una major flexibilitat” per gestionar “les aspiracions dels moviments d’autodeterminació nacional” i reduirà “la potencialitat de violència i inestabilitat política i econòmica”.

Paul R. Williams defineix aquest model com la “devolució progressiva i condicional de poders sobirans i autoritat d’un estat cap a un ens sub-estatal d’acord amb la supervisió internacional”. Segons diu, va ser aquest el sistema que es va seguir a Montenegro i Sèrbia, per exemple.

No hi ha “Una prohibició legal contra la declaració d’independència d’un ens sub-estatal”.

En el cas de Catalunya, Williams ha assegurat que si finalment s’opta per la independència, els catalans “buscaran el reconeixement internacional com a estat basant-se en la voluntat de la gent, no en les provisions de la Constitució Espanyola”. Aquest expert ha defensat que el cas de Kosovo demostra que no hi ha “una prohibició legal contra la declaració d’independència d’un ens sub-estatal”.

Catalunya serà independent si ens ho creiem

Williams ha indicat que la UE, que no té una política clara sobre la qüestió independentista, s’ha situat en una posició “impossible”. En aquest sentit, ha assegurat que un reconeixement de Catalunya impulsaria els moviments independentistes a Bèlgica, Xipre, Eslovàquia o Romania, però que la manca de reconeixement provocaria “un conflicte econòmic congelat al cor d’Europa” que “eliminaria capital econòmic i polític a una Espanya fràgil”. A més, es crearia un estat català que “mantindria l’euro com a moneda i on set milions de ciutadans podrien mantenir la seva ciutadania vivint fora de la UE”. “El no-reconeixement es percebria com anti-democràtic. Seria extremadament difícil de justificar, tenint en compte que gairebé tres dotzenes d’estats han assolit el reconeixement de la UE en els darrers 25 anys”, ha dit.
 
“Una estratègia democràtica i de normes”
 
Per Ivan Vejvoda, del German Marshall Fund dels EUA, “una estratègia democràtica i amb normes en què les parts siguin capaces de trobar una solució pacífica és sempre la desitjable”. Vejvoda ha assegurat durant la seva compareixença als EUA que Espanya és “un país a observar”. L’expert ha indicat que tot i que l’interès inicial era el País Basc, avui és “el desig d’independència de Catalunya que està en ulls de tothom”.
 
Segons ha dit, els últims resultats electorals a Catalunya “demostren que hi ha una creixent onada de parts de l’elit política catalana i la societat que volen la independència”. Vejvoda ha plantejat que fins i tot si s’ofereixen més poders des de Madrid, una possibilitat que ha admès que no està confirmada, no queda clar si això aturaria el moviment independentista català, especialment perquè són “els joves” els que més l’impulsen.
 
“Un camí legal”
 
El professor del Dartmouth College i col·laborador del Centre Maurits Coppieters Jason Sorens ha explicat al Congrés dels EUA que “un camí legal cap a la independència pot promoure la pau al restringir els moviment secessionistes i els governs centrals a aconseguir els seus objectius d’acord amb mitjans electorals i legislatius”.
 
Amb una via legal per la independència, ha dit Sorens a Washington, “els secessionistes no tindran excusa per la violència”. Sorens ha remarcat també que el govern central “sovint no es pot comprometre a respectar un compromís regional d’autonomia sense també concedir el dret a la secessió”.
 
Sorens ha remarcat que és normal que en casos d’independència els EUA intentin mantenir-se al marge per no molestar l’estat en qüestió, però ha indicat que “un cop hi ha una declaració d’independència, el govern dels EUA no té alternativa i ha de respondre”. “En aquest cas, el govern dels EUA podria considerar no només els interessos de l’estat original, sinó també els interessos de l’estat que se separa i l’efecte de la secessió en l’estabilitat regional”, ha dit. “Normalment, canviar una relació d’estat-a-nació a una de estat-a-estat redueix la violència”, ha conclòs.





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#16
|| || ★ || || PAÏSOS CATALANS : DE SALSES A GUARDAMAR, DE FRAGA A MAÓ, UNA SOLA LLENGUA, UNA SOLA NACIÓ . . . . . . || || ★ || || fletxa L'estat espanyol per als espanyols i un estat català per als catalans. Volem un estat on la nostra llengua sigui oficial en tot l'estat
16 de març de 2016, 20.24 h




#13 " ELS SIS ESTAT QUE EMANEN DEFERENFUM" oi, POBRE bejota ?


HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH . . . TOTS AQUESTS FRANQUISTES TRANUITATS SÓN TAN CRETINS COM CÒMICS, PERÒ EL BEJOTAAAAA . . .



Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
JOTABE fletxa bcn
16 de març de 2016, 19.04 h

Jaime Malet, presidente de la Cámara de Comercio de EEUU en España:
"Los inversores extranjeros están terriblemente preocupados por el separatismo catalán".

J.C. Valero. Empresarios alemanes y estadounidenses han manifestado públicamente su temor por las consecuencias

N.B. #12 DE QUIN POBLE PARLAS?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
Raül Pérez Poza fletxa Sant Llorenç de la Muga
16 de març de 2016, 18.03 h

Fem camí per tal de recuperar la llibertat i després vindrà el reconeixement internacional. Primer ser i després ser reconegut pels estats que ja són.

Raül


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
BEJOTA fletxa bcn
16 de març de 2016, 14.34 h

El president del Cercle d'Economia recomana al Govern aparcar la independència una dècada
Segon Antón Costas la independència de Catalunya hauria de ser una aspiració a llarg termini

N.B. OBAMA JA EN TÉ PROU AMB ELS SIS ESTAT QUE EMANAN REFERENDUMS.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
|| || ★ || || PAÏSOS CATALANS : DE SALSES A GUARDAMAR, DE FRAGA A MAÓ, UNA SOLA LLENGUA, UNA SOLA NACIÓ . . . . . . || || ★ || || fletxa L'estat espanyol per als espanyols i un estat català per als catalans. Volem un estat on la nostra llengua sigui oficial en tot l'estat
16 de març de 2016, 12.36 h





Amb o sense recolzament internacional, CATALUNYA SERÀ INDEPENDENT per una raó ben senzilla:


PERQUÈ AIXÍ HO VOL EL POBLE CATALÀ.


. . . i cada dia que passa la humanitat és més conscient del dret dels pobles a decidir el seu futur.




Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
mario fletxa barna
16 de març de 2016, 09.45 h

Uns raonaments que no tenen contesta negativa, molt ben fets i que españa huria de llegir per si l'interessa de cara a les noves aliances o eleccions mentre faci el ruc cada dia serà més desprestigiada, a nosaltres ja ens va bé...

VISCA LA REPÚBLICA CATALANA!


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
Synera fletxa Barcelona
16 de març de 2016, 08.40 h

ELS USA JA SE'N ADONAT DEL NAZISME FILO-FEIXISTE AMB DISFRESSA DE DEMOCRÀCIA QUE ÉS L'ESTAT ESPANYOL

AMBAIXADES I CONSULATS TENEN ULLS I OIDES. VEUEN I LLEGEIXEN, INCLÚS AQUEST DIARI.

O QUE ES PENSEN QUE ÉS LA CIA?


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
NOSALTRES SOM EL SOMNI fletxa República Catalana II★II
16 de març de 2016, 02.03 h




FAES = FRANQUISTES APROFITATS dels ESTÚPIDS SPANYATES


FUCK OFF 5PA1N, QUIN FASTIC



.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
NOSALTRES SOM EL SOMNI fletxa República Catalana II★II
16 de març de 2016, 01.34 h




Menjatites Aragoneses t'has llegit l'article ?
Fins i tot els EUA ens recolzaran amb la Independència.
Ho teniu clar putos espanyates, ja tenim un peu a fora


II★II VISCA LA REPÚBLICA CATALANA LLIURE DE

PARÀSITS ESPANYOLS



.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
Synera fletxa Barcelona
16 de març de 2016, 00.31 h

Què és La Llatina? A on para? Parla llatí?

Més adient fora una relaxing cup of cafè con leche in the plaça Major.

Jo, com soc a Paris, me'n vaig al Quartier Latin.

Au revoir.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.