La Generalitat destapa les vergonyes de l’Estat en matèria de refugiats
La xifra de refugiats que es disposa a acceptar el govern espanyol per tot l'Estat no arriba ni al nombre que Catalunya està preparat per acollir
La consellera de Treball i Afers Socials, Dolors Bassa, ha explicat que la Generalitat està fent tot el possible per arribar a acollir 5.000 persones refugiades en el futur i 1.800 a mig termini, segons ha dit aquest matí en roda de premsa. De moment, el seu departament assegura que a finals d’aquest mes Catalunya tindrà ja 590 places disponibles. Una xifra que contrasta amb les 450 persones que el govern espanyol s’ha compromès a assumir de manera immediata pel conjunt de l’Estat, segons va afirmar la setmana passada el ministre Fernández Díaz.
"La deslleialtat institucional de l’Estat no ens permet acollir com hauríem d’acollir”
Espanya va prometre assumir 9.300 persones arribades de l’Orient Mitjà en un termini de dos anys, però de moment no està complint, amb una xifra escarransida que no arriba ni a les places que ofereix una de les disset comunitats autònomes Catalunya. A més, “la deslleialtat institucional de l’Estat no ens permet acollir com hauríem d’acollir”, ha dit la titular d’Afers Socials de la Generalitat.
"Volem les eines i el finançament per canviar el sistema opac de l'Estat d'acollida"
En aquest sentit, el Secretari de Migracions, Oriol Amorós, ha explicat que es treballa per una acollida integral i no “tapar forats” i la consellera ha denunciat que “el sistema estatal no cobreix la condició prèvia d’asil i no fomenta la cooperació amb les entitats, volem que es canviï”. Bassa ha expressat la voluntat de tenir les eines i el finançament per canviar-lo, que encara no han rebut i ha denunciat el “sistema opac” de l’Estat. Per exemple, ha explicat que si un refugiat demana sol·licitud d’asil des de la frontera triga set dies a rebre resposta, mentre que si ho fa des de dins del país, pot trigar 3 mesos. A banda, no es té en compte el projecte vital de la persona.
L'Estat, "totalment descoordinat" amb la UE
També ha deixat clar que hi ha coordinació plena entre la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona, diputacions i entitats. Amb tot, és evident que l’Estat no està coordinat amb Catalunya, que prepara pel seu compte un banc de recursos on hi ha habitatges per a refugiats, i tampoc ho està amb la Unió Europea, segons Bassa: “La descoordinació és total amb el programa europeu per part de l’Estat espanyol”. Un cert descontrol mentre 36.000 persones procedents sobretot de Síria encara dormen en camps de refugiats als límits de les fronteres gregues.