directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 09:13 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Mor el capellà i escriptor Josep Maria Ballarín

Va assolir una gran notorietat amb l'èxit de la novel·la 'Mossèn Tronxo' l'any 1989

Comentaris 5  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 3 vots )
carregant Carregant

ACN Berga .- El capellà i escriptor Josep Maria Ballarín (Barcelona, 8 de febrer de 1920) ha mort la matinada d'aquest divendres als 96 anys. Popularment conegut com a Mossèn Ballarín, el capellà va passar la major part de la seva vida al Berguedà, on l'any 1953 es va convertir en el mossèn de Santa Maria de Queralt. Ballarín vivia amb la seva cuidadora Emília, a cavall entre el pis de Berga i la casa de Gósol. La figura de Josep Maria Ballarín va assolir una considerable notorietat amb l'èxit de la novel·la 'Mossèn Tronxo' (Club Editor), de la qual se n'han venut prop de 100.000 exemplars des del 1989. Ballarín té publicades una quarantena d'obres i l'any 1996 va guanyar el Premi Ramon Llull amb la novel·la 'Santa Maria, pa de cada dia'.

Comparteix
   


Etiquetes
Josep Maria Ballarín va néixer l'any 1920 a Barcelona. Va estudiar batxillerat als Escolapis i, durant la Guerra Civil, va formar part de la Lleva del Biberó. Poc després va ingressar en un camp de concentració, on va emmalaltir de tisi, i va ser traslladat a Matadapera on va passar sis anys recuperant-se. L'any 1946 va ingressar a l'Oratori de Sant Felip Neri de Gràcia i va estudiar teologia al Seminari de Solsona. En acabar els estudis, va ser prefecte i professor durant sis anys del Seminari. L'any 1958 es va convertir en mossèn de Santa Maria de Queralt, on va exercir aquesta tasca fins el 1993. Des d'aleshores, viu entre Berga i Gósol.
 
Ballarín ha col·laborat en diverses publicacions periòdiques com l'Avui, Serra d'Or, Qüestions de Vida Cristiana, Cop d'Ull, entre d'altres. A més, durant anys ha participat sovint en programes de ràdio i televisió com TV3, Catalunya Ràdio i Ràdio Estel. L'any 1995 se li va concedir la Creu de Sant Jordi. El conegut mossèn també va tancar la llista a la circumscripció de Lleida de la coalició independentista Junts pel Sí a les passades eleccions al Parlament de Catalunya de 2015.
 
El mossèn i escriptor també té publicada una obra literària de gruix, que va començar l'any 1967 amb la publicació de 'Francesco', un llibre sobre la figura de Sant Francesc d'Assís. El mossèn, però, va assolir una notorietat considerable amb la publicació de 'Mossèn Tronxo' (Club Editor, 1989), de la qual se n'han venut més de 100.000 exemplars. Altres obres significatives són 'Santa Maria, pa de cada dia', que va guanyar el Premi Ramon Llull l'any 1996; 'L'església, amb cabres i tot: signes del temps' (Columna, 2004); i 'El sac dels records' (Efadós, 2015), on recull les seves memòries.
 
En una entrevista amb l'ACN l'any 2015 amb motiu de la publicació del seu darrer llibre de memòries, 'El sac dels records', Ballarín es definia a si mateix com un capellà "atípic" i confessava que ha tingut "total llibertat a l'església". Ballarín confessava que es va fer capellà "per la gent", ja que considera que, precisament, la feina d'un capellà "és ajudar la gent". Durant l'entrevista, el mossèn també va assegurar que la vida no l'ha tractat malament i confessava que "estic en pau, que és molt millor que ser feliç". També manifestava que la mort no li feia por, tot i que assegurava que "mai no estàs preparat per a la mort i, per això, has de deixar fer a la vida i quan arribi arribarà".
 
Sobre la política i els polítics, Ballarín confessava que "tenim un poble de primera, però votem uns polítics de tercera". En aquell moment el capellà també es mostrava crític en la manera com els representants polítics afrontaven el procés sobiranista, ja que considerava que "aquesta oportunitat que tenim ens està passant perquè tots els partits haurien de fer una pinya indestructible i no l'estan fent".
 



COMENTARIS fletxa taronja

item
#5
GENTIL fletxa Osona
19 de març de 2016, 10.34 h

BON VIATGE PELS GUERRERS, QUE AL SEU POBLE SON FIDELS.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
supernatural fletxa natural del super
18 de març de 2016, 16.22 h

#3 borratxo drogat


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Aragoneses Orientales (que hablais en LAPAO o catalanesc), seguid 500 años mas haciendo el imbecil (Joan Sales dixit) fletxa ADIOS MASS ADIOS . VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (obviamente en TODOS los españoles estamos incluidos TODOS los catalanes)
18 de març de 2016, 15.02 h

DESCANSE EN PAZ.

OTRO QUE NO VERA LA TIERRA PROMETIDA POR MAD MASS Y POKEMON.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 8
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Synera fletxa Barcelona
18 de març de 2016, 11.10 h

Descansi en pau.

És tot un exemple de catalanisme d'èlit. En aquest cas dintre de l'Esglèsia Catòlica, Apostòlica i Romana. Res a veure amb la Cismàtica Espanyola a on és imposible trovar escriptors ni intel·lectuals.

Humor, Ironia, Tolerància, Tenacitat i Bones Lletres eren el seu tarannà.

Honorarà sempre a CAT.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Josep Pagès i Canaleta de Cardedeu fletxa Valles Oriental DE VALLES UN DE SOL NO PAS DOS ¿ Aqui molesta se juntin els Dos Vallesos ?
18 de març de 2016, 10.25 h

QUE DESCANSI EN PAU , El meu Condol ala familia i amics,,... .. TENIM UN PAIS DE CORRUPTES A CATALUNYA ..... JOSEP MARIA BALLARI... No pas UN PAIS DE PRIMERA Aixo si en Politics de TERCERA O COVARDS ...FALSOS Mentider son dels de MOLL SOROLL PER NO RES . Tenen moltes Paraules i Pocs Fets .....DESCANSA EN PAU


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.