El TC no farà pública la sentència de l'Estatut amb la 'interpretació' de 27 articles fins la setmana que ve
Els magistrats de l'ala conservadora han demanat pròrroga per redactar els seus vots particulars
El Tribunal Constitucional espanyol (TC) farà pública la sentència sobre l'Estatut i els vots particulars de quatre dels magistrats conservadors dijous o divendres de la setmana que ve, segons fonts d'aquesta institució, fet que permetrà conèixer quins preceptes legals invoca per anular 14 articles del text i per interpretar-ne 27 més. Serà clau conèixer la interpretació que fa el Tribunal sobre el bloc d'articles a interpretar que inclou els eixos bàsics de l'Estatut, i depenent de com ho interpretin els magistrats pot suposar una retallada substancial en matèries com el finançament i els impostos especials, la llengua, o les competències.
La sentència està enllestida, perquè és exactament la ponència que la presidenta de la institució, María Emilia Casas, va presentar al ple de dilluns i que es va acabar votant i aprovant dividida en quatre blocs, i només falta incorporar-hi els quatre vots particulars anunciats pels magistrats que van quedar en minoria.El període normal per fer-la pública de forma íntegra és de cinc dies, però en aquesta ocasió els magistrats de l'ala conservadora que es van oposar i perdre dues de les votacions (les dels preceptes constitucionals i dels sotmesos a interpretació) han demanat a Casas que els concedeixi uns quants dies més de marge per fer els seus vots particulars. Fonts del TC apunten que aquesta pròrroga no és excepcional.
Un cop es faci pública, les parts coneixeran els fonaments de dret en què es basa el TC per anular punts de 14 articles de l'Estatut i sotmetre a interpretació 27 punts més. Aquesta fonamentació, i sobretot la interpretació que els magistrats consideren com a correcta perquè aquests 23 articles puguin ser constitucionals, és bàsica, perquè el bloc d'articles a interpretar inclou els eixos bàsics de l'Estatut, i depenent de com ho interpreten els magistrats pot suposar una retallada substancial en matèries com el finançament i els impostos especials, la llengua, o les competències.
Després d'enviar-la a les parts la sentència es publicarà al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) i entrarà en vigor l'endemà mateix. El PP ja ha avançat que vetllarà perquè es compleixi el que ha dictat el Constitucional i que qualsevol desviació pot ser objecte d'un recurs davant la justícia. La vicepresidenta De la Vega ha reiterat la 'satisfacció' de l'executiu espanyol per una sentència que, segons ha apuntat, avala una àmplia majoria de l'Estatut.