directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 13:45 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El Parlament aprova avui ampliar els drets dels consumidors catalans

El nou codi de consum permetrà a la Generalitat sancionar aquelles empreses que no respectin els drets lingüístics, tant al món real com a la xarxa

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Amb l'objectiu de millorar la defensa del català, aquest dimecres es votarà al ple del Parlament el projecte de llei de Consum de Catalunya. Amb aquesta nova llei, la Generalitat podrà sancionar aquelles empreses que no respectin els drets lingüístics, tant al carrer com a la xarxa, alhora que obligarà a que s'utilitzi 'almenys el català' en  els webs de les empreses que proveeixin serveis als usuaris catalans. Tal com va avançar directe!cat el passat mes de març, aquesta nova llei neix amb la voluntat de protegir els consumidors en 'tots els canals de la comercialització'. Així, la protecció a Internet 'no només està focalitzada en el tema lingüístic, sinó en qualsevol àmbit de l'activitat'. D'aquesta manera, les empreses a Internet hauran de disposar d'adreces de contactes físiques on reclamar, així com telèfons gratuïts per atendre les demandes dels consumidors.

Comparteix
   


Etiquetes
 El nou Codi de Consum arriba a la fase final del tràmit parlamentari, que va començar el desembre de 2009 i que va obtenir  el suport unànime del Consell de Garanties Estatutàries, el passat 21 de juny.

Segons l'Agència Catalana del Consum (ACC),  en l'àmbit lingüístic el nou Codi de Consum (pdf) desenvolupa el concepte de 'disponibilitat lingüística' que fixa el nou Estatut, i que permet que no només els contractes siguin en català, sinó tota aquella informació que el client demani: pressupostos, factures i qualsevol document que lliuri l'empresa. El nou articulat té com a finalitat unificar en un sol text legal les diferents normes sectorials publicades de forma dispersa i adequar la normativa de defensa dels consumidors i usuaris a l’activitat econòmica actual. A més, vol millorar la legislació vigent, tenint en compte que han passat 20 anys des de l’aprovació de la Llei 1/1990, sobre disciplina de mercat i defensa dels consumidors i usuaris; i 17 anys des de la llei 3/1993, de l’Estatut del Consumidor.

El projecte normatiu suposa un gran avenç tant en la defensa dels drets i deures de les persones consumidores com en la regulació de noves pràctiques i formes de contractació de béns i serveis (comerç electrònic o reagrupament de crèdits) i també incrementa la capacitat de l’administració de la Generalitat de Catalunya en matèria sancionadora i de control de mercat. D'aquesta manera  les violacions a l'obligació de facilitar la informació a la xarxa almenys en català, seran catalogades d'infracció lleu i sancionades amb multes de fins a 10.000 euros, que podrien augmentar fins a 100.000 en cas de reincidència.

La norma entrarà en vigor a l’endemà de la seva aprovació i tindrà un període d’adaptació per a les grans empreses de 6 mesos i d’un any per les pimes.





COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
josep maria fletxa santa margarida de montbui
30 de juny de 2010, 18.59 h

sera constitucional?........


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.