directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 18:23 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Són ells qui ens han empès a la independència

Catalunya en temps de sedició: resum de set dies entre l’agressió i la resistència.

Comentaris 16  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 8 vots )
carregant Carregant

Això, encara que a voltes no ho sembli i ens ho faci menys èpic, això, no ho hem triat nosaltres. Contràriament a allò que sustenta Jordi Amat al seu darrer llibre, si l’encaix no ha estat possible no és per culpa nostra. Pere Miró, director general adjunt del COI explicava a la ràdio comtal aquests dies que la Carta Olímpica demana estats independents reconeguts per la comunitat internacional. Fins que Samaranch la va fer reformar, només calia ser un país esportiu. De país a Estat, és on ells, amb la seva intransigència, ens han portat. Aquests són alguns dels grans temes de la setmana.
 


Comparteix
   


Etiquetes

CATALANOFÒBIA. Com la setmana anterior, aquesta ha vingut carregada de noves mostres de supremacisme espanyol contra els catalanoparlants. Les xarxes de la caverna bramant contra Miguel Ángel Román un periodista de la cadena esportiva BeIN Sports per gosar parlar el català “en obert” quan pensava que no ho estava. Ja sé, pensareu que de cafres n’hi ha a totes bandes. Però per comprovar fins a quin punt està estesa la cultura del menyspreu de les autoritats i els representants polítics espanyols contra la nostra llengua només cal resseguir les intervencions dels seus diputats davant del comitè de Llibertats Civils, Justícia i Afers Interiors del Parlament Europeu, tot traient importància a la denúncia, per part de la Plataforma per la Llengua, de 37 casos de vulneració de drets fonamentals a diferents indrets dels Països Catalans (especialment, al País Valencià) per l’únic motiu d’atrevir-se a emprar amb normalitat la llengua catalana. Increïble.
 
CREDITORS. Després dels successius fiascos electorals del 27-S (amb l’espaterrant resultat de 0 escons, 102.870 vots i un 2,51%) i el 20-D (0 escons, 64.726 vots i un  1,73% del total) Unió han entrat definitivament en caiguda lliure. Trenta anys de lideratge de Josep Antoni Duran i Lleida acaben com el rosari de l’aurora. El pitjor de tot, de quina manera ha llançat a les escombraries gairebé un segle d’història d’un partit tan important. Conscient de les majories creixents dins el sobiranisme podia haver deixat pas a d’altres que poguessin entomar l’aproximació d’Unió a l’independentisme. Però no, ell tenia una missió, la d’erosionar fins al darrer minut la majoria del Sí. I ho va aconseguir: la victòria expressament independentista va quedar a 2,26 punts de l’anhelat 50%. Missió acomplerta i a fer voltar les portes giratòries: festes amb ZP i vacances pagades a molts altres Palace.
 
DEMONITZAR. Un dels quinze fundadors de Ciudadanos ha entrat a la Real Academia Española de la llengua, fundada en temps de l’altre Felip de Borbó, el cinquè de Castella. En substitució de Martí de Riquer. Coses. Sobta la capacitat de Félix de Azúa per a insultar col·lectius sencers. De fet, milions de catalans. Diu que eduquem els nostres fills en l’odi a Espanya. Un veritable improperi contra tot el col·lectiu de mestres i professors i centenars de milers de mares i pares que estem encantats amb la immersió lingüística (on n’hi ha), el sistema que fa uns mesos, el 27-S, van tornar a triar gairebé tres de cada quatre votants catalans. Es tracta de demonitzar l’enemic per justificar la repressió? No voler dependre del “Congreso de los diputados” (amb perdó) significa odiar els espanyols? Ell odia als portuguesos i els francesos per no voler que decideixin per ell?
 
DESCONNEXIÓ. L’Ana Pastor (la periodista) va visitar la ràdio pública del país i va reconèixer que, abans del 9-N, ja va notar que una part molt important de Catalunya ja ha desconnectat. La que es revela sòlidament enquesta rere enquesta del CEO, tan propera a la meitat del país. El repte institucional, l’engendrament de la República Catalana, després d’un trencament unilateral (l’únic possible) no serà gens-gens fàcil. Tampoc ho serà la desconnexió mental, tot i que la tinguem encara més a l’abast. Diumenge, la retransmissió de la Marató de Barcelona era un bon contra-exemple. Senyal produïda per la televisió del país i rètols que identificaven els corredors catalans amb una bandereta espanyola. Narradors que parlaven, una i altra vegada, de la carrera femenina més ràpida de la història a Barcelona i... en territori espanyol. Ai, els marcs de referència! Exemples de no desconnexió.
 
DESGLAÇ. Dimarts el president Puigdemont rebia al Palau de la Generalitat al líder socialista espanyol Pedro Sánchez. La cita va estar envoltada d’un aire de visita oficial d’Estat que ja ens va bé. Normalitat institucional. Dos països que volen mantenir bones relacions. Els de la tercera via, però, com de costum, tornaven a obrir tota mena d’expectatives tot i l’evident buit que les sustenta. Una de les incògnites més atractives de l’immediat futur rau a saber quan durarà aquesta pantomima del referèndum que tothom sap impossible, però a on tots fan veure que hem retornat. És discutible si cal arribar al 50% dels votants o si (com em sembla a mi) n’hi ha prou amb un 48 a 39% dels qui han acceptat el plebiscit. El que fa vergonya intel·lectual discutir és si hi haurà alguna vegada o no un referèndum legal i acordat mentre acceptem la legalitat espanyola.
 
INGRESSAR. Amb la histèria del PP i de la caverna mediàtica madrilenya desencadenada, la Diputació de Barcelona ha estat potser la primera institució important que ha fet el pas. La Hisenda de la Generalitat està fent les passes necessàries per exhaurir les seves competències legals de recaptació. A més, però, tal i com els sindicats menys proclius a la llibertat de Catalunya han admès, la liquidació dels impostos a l’administració tributària catalana és perfectament legal, sempre que aquella els traspassi en temps i forma a l’espanyola. Així que aquesta hauria de ser una prioritat dels propers mesos: que la major part possible d’institucions i empreses ho facin i que la informació de què disposi la nova Hisenda del país sigui el més àmplia possible. I que, per tant, arribat el moment precís és pugui fer el clic unilateral amb la màxima eficiència possible.
 
Miquel Pérez Latre (@Granollacs), arxiver, historiador i blogaire.
Podeu seguir altres reflexions de l'autor de Temps de Sedició al seu blog Per a bons patricis.

 



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#16
BEJOTA fletxa bcn
3 d'abril de 2016, 12.11 h

elEconomista.SE VAN CINCO VECES MÁS EMPRESAS DE LAS QUE LLEGAN
Euromed se trae una filial desde Madrid y 18 'catalanas' huyen tras la Semana Santa La vuelta de vacaciones de semana santa no ha sentado bien al empresariado catalán. Hasta 18 empresas con domicilio social en Barcelona se fueron a Madrid tras las vacaciones


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
BEJOTA fletxa bcn
28 de març de 2016, 17.25 h

Dijo Otto von Bismark: "Estoy firmemente convencido de que España es el país más fuerte del mundo. Lleva siglos queriendo destruirse a sí mismo y todavía no lo ha conseguido''.


N.B. HAVEU PERDUT LES QUATRE ELECCIONS (INCLÓS EL REF. 9-N) EN PLE "PROCÉS".


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
Raül Pérez Poza fletxa Sant Llorenç de la Muga
20 de març de 2016, 12.44 h

Substiuir Martí de Riquer per Felix de Azua, no podriem pas trobar un exemple millor d'analfabetisme cultural.

Raül


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
20 de març de 2016, 10.50 h

#12

Tu parles de miserables interessos. Tens molta raó . Però jo afegiria que tots ells son MISERABLES. CURTA I DESCRIPTIVA DEL QUE SON .


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
papitu fletxa vall de Boí
19 de març de 2016, 18.29 h

Quan ens asseguem amb el govern espaÑol i negociar la separació de Catalunya, i aquest dia arribarà més aviat que tard, aquell dia ens DESCOMPTAREM tots els miserables interessos que ens cobren pel FLA feixista.
Aquest dia els feixistes voldran tornar enrere però ja mai més podran, i nosaltres catalans fruirem la llibertat a ple pulmó. Ells en canvi s´ensorraran en els seus vòmits de paràsits redomats...


Valora aquest comentari:   votar positiu 14   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
Synera fletxa Barcelona
19 de març de 2016, 17.57 h

Profesor Cotarelo dixit

"Una cosa es clara -y no soy un spoiler de mi propia conferencia- el futuro de España y de Cataluña será muy diferente por la sencilla razón de que el presente ya lo es. Hace años que lo es. No querer verlo es parte de la extraña maldición que pesa sobre España, incapaz de saber lo que le pasa que, como decía Ortega, es justamente lo que le pasa"

No pot ser més clar, oi?

Ahir era a Lleida. Avui serà a Olot. Temes: el futur de les dues.


Valora aquest comentari:   votar positiu 13   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
JORDI fletxa bcn
19 de març de 2016, 17.31 h

Ser compi yogui o barriobajero, bronques, groller o mal educats.

Veient el galliner en què s’ha instal•lat l’investitdura del president del govern espanyol és lògic que ens preguntem fins on ha arribat la capacitat de diàleg i de pacte en la política espanyola.

O els polítics espanyols pacten o el proper 26 de juny de 2016 hi haurà eleccions.

http://jordicolomines.blogspot.com.es/2016/03/els-compi-yoquis-de-la-politica.html


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
Synera fletxa Barcelona
19 de març de 2016, 12.46 h

Pigs & Piggies Last Supper

Els pigs i piggies han desmantellat l'Estat caspanyol, aquest que creien tan UNO. L'han plumat com a una gallina vella i ara hauran de beure totes les taces de l'amarg brevatge cuinat. Una mena d'últim sopar d'acomiadament de CAT.

Després, amb els ulls desorbitats i ballant la conga de Calixto aniran directes a la tomba com a morts vivents. Desapareixeran, corruptes, amb els vestits regalats apedaçats. Fi de la comèdia.

Bon profit pigs i piggies!

NOSALTRES M... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
Synera fletxa Barcelona
19 de març de 2016, 12.43 h

EL CONGRÉS USA ACLAREIX EN UN INFORME QUE ACOMPLIRAN AQUEST DICTAMEN EN CAS DE INDEPENDÈNCIA DE CAT. QUE LA VOLUNTAT DELS CATALANAS ESTÀ PER DAMUNT DE LA CONSTITUCIÓ:


DICTÀMEN DE LA CORT INTERNACIONAL DE JUSTÍCIA DE 22 JULIOL 2010

LES DUI SON RECONFORTANTS

- Declarem que no hi ha cap norma en el dret internacional que prohibeixi o estigui en contra de les declaracions unilaterals d’independència
- Declarem que quan hi ha una contradicció entre la legalitat constitucional d’un es... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
JOTABE fletxa bcn
19 de març de 2016, 12.14 h

E. 27-S.
CATALANS: 7.571.127

CENS: 5.510.713

VOTANTS: 4.115807

Separatistes: 1.949241

Separatistes: 35% DEL CENS (47,8% DEL VOTS)

N.B. EL TRENCAPATRIES SÓN DE DOS TIPUS:MENTIDERS O IGNORANTS.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 10
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.