directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 21:04 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Les negociacions a Espanya aboquen l'Estat a unes eleccions pírriques

Catalunya va fent feina, però no pot evitar seguir caient en debats estètics que no serveixen per eixamplar la majoria

Comentaris 5  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 5 vots )
carregant Carregant

L’hàbit no fa el monjo. Etiquetar-se i presentar-se com a “nova política” no transforma el polític en una cosa que, probablement no és. Aquesta és la frustració que s’està derivant dels resultats del 20D i la gestió dels pactes i les aliances posteriors a l’Estat espanyol. La baralla de cartes i de probabilitats és tant gran que la capital de Madrid s’ha vist desbordada i cada vegada més s’aboca a noves eleccions. Mentrestant, a Catalunya els partits polítics independentistes segueixen entrebancant-se amb el debat de l’estètica.

 


Comparteix
   


Etiquetes
etiqueta Cs, CUP, JxSí, PP, Ps, PSOE

El Congrés espanyol se’n va de vacances abans de fer la feina

Quan ja hem sobrepassat el centenar de dies després de les eleccions espanyoles, el panorama polític al Madrid polític segueix estancat des del debat d’investidura fallit de Pedro Sánchez. Auspiciats per unes vacances congressuals de tres setmanes, incomprensibles si ens fixem en l’envergadura del problema de no haver confeccionat govern, els membres del parlament espanyol van mantenint reunions tranquil·lament tot configurant el que serà el relat de cara a una cada vegada més probable nova campanya electoral. El problema vindrà si se celebren aquestes noves eleccions i el resultat és similar al que hi ha ara, i Podemos no aconsegueix fer el sorpasso al PSOE. Què faran aleshores? Caurà Espanya en una situació de desgovern semblant a la belga de fa uns anys mentre Catalunya s'independitza?

Masses cartes en aquesta baralla

Un dels problemes que diferencien el debat per la investidura espanyola del català, és l’excessiva jugabilitat de cartes que hi ha sobre el tauler de joc. A Catalunya el problema era molt fàcil i simple: només hi havia una opció de pacte que passava per l’aliança entre JxSí i la CUP, amb la condició dels segons d’apartar Artur Mas. A Espanya, les combinacions són múltiples, i el que al principi es preveia lògic -la gran coalició entre PP i PSOE- s’ha deixat perdre per l’excessiva prudència de Pedro Sánchez, i la poca cintura del Partit Popular durant aquests darrers quatre anys on ha abusat de la majoria absoluta sense preocupar-se per les conseqüències que això podria tenir després. Al final, Espanya s'ha trobat al cap del carrer amb tantes opcions i sense cap majoria clara, que els pactes s'han fet impossibles i inversemblants.

L’entrada de Podemos i Ciudadanos ha regenerat les cares, però no les formes de la vella política

Dos nous actors, però la vella política de sempre. Malgrat la renovació de cares, la política espanyola ha acabat essent una olla de grills, sobretot també per la poca entesa entre les forces emergents (Podemos i Ciudadanos). Podemos ha vetat Ciudadanos i Ciudadanos ha vetat Podemos de qualsevol pacte. Malgrat això, les dues formacions han demanat l’abstenció de l’altre quan s’han apropat al PSOE. L’exclusió del Partit Popular de qualsevol travessa i, sobretot, la censura del lideratge de Mariano Rajoy ha desgastat el partit de govern que tampoc ha fet res per situar-se al centre del debat mentre Ciudadanos, malgrat el mal resultat, ha jugat bé les seves cartes amb un pacte amb els socialistes que els ha servit per esperonar el PP i deixar en evidència els d’Iglesias i les seves confluències. 

Podemos passa per sobre del pacte entre PSOE i Ciudadanos

En la reunió que ha mantingut avui Pablo Iglesias amb Pedro Sánchez, el líder de la formació lila ha ofert la seva renúncia en pro de l’acord. Iglesias parteix de la creença que la vicepresidència del govern espanyol l’ha d'ocupar algú del seu partit, en un exercici que implicaria la vulneració del pacte entre PSOE i Ciudadanos, ja que a més, Podemos demana que sigui Ciudadanos el qui faciliti amb la seva abstenció el govern de PSOE + Podemos. Justament el que també buscava l’aliança entre la formació de Sánchez i Rivera. Sánchez exerceix com una espècie de mestre de cerimònies pressionat per l'espasa de Damocles de Susana Díaz, buscant una entesa gairebé impossible que inclogui Iglesias i Rivera.

El terratrèmol intern de Podemos i la pugna pel relat

La formació lila està passant per una greu crisi després del fracàs de la investidura. Una part del partit ha estat pressionant pel pacte amb el PSOE, i Pablo Iglesias ha pagat els plats trencats amb el secretari d’Organització, Sergio Pascual, mà dreta d’Errejón. Això ha agreujat el problema intern i l'ha enfrontat amb Errejón. D’altra banda, avui Iglesias ha ofert a Sánchez negociar entre En Comú Podem i el PSC una solució de consens que “acontentarà als catalans” a canvi de renunciar definitivament al referèndum català, que ni PSC, ni PSOE, ni C’s ni PP volen. Ni a Pablo Iglesias ni menys a Pedro Sánchez els interessa massa el que vulguin els catalans, el debat és simplement una pugna per aconseguir el relat més favorable de cara a unes noves eleccions. Catalunya ha de tenir molt clar que no hi haurà cap partit a Espanya que dubti ni un instant de sacrificar les peticions del principat a canvi de la governabilitat a Espanya o una mínima quota de poder. 

Catalunya es perd mentrestant en un nou debat estètic amb una CUP que abusa dels seus 10 diputats

La CUP ha provocat un nou terratrèmol polític entre els partits independentistes amb la dèria de tornar a votar la moció del 9N, amb un nou redactat que busca explicitar de manera massa clara el concepte de “desobediència”. “No podem estar passant la revàlida cada quinze dies” ha estat la resposta que ha llençat Neus Munté al desafiament cupaire. JxSí ha demanat a canvi també que la CUP reconegui els passos que el govern està realitzant a favor de la desconnexió. Si bé es cert que la CUP només té 10 diputats, aquests són claus per a la governabilitat de Catalunya i la viabilitat del procés.

La feina d’aquest nou govern és la d’anar preparant les estructures d’Estat per deixar el país llest per fer una DUI. Això implica el concert de la CUP a l’hora de garantir l’estabilitat governamental, i aprovar els pressupostos de la Generalitat. Les estratègies però, són diferents. L’esquerra alternativa opta per marxar fent soroll i provocar l’avançada del xoc de trens amb Espanya, mentre Junts pel Sí prefereix ser més sibil·lí i poder avançar treballant en un segon pla amb les menors ingerències possibles de l’Estat –que dificulten i alenteixen el procés. Titllar la Mesa del Parlament a la qual has renunciat ser-hi de “corretja de transmissió del TC”, és excessiu, i no voler atendre als matisos que demana Junts pel Sí per evitar un desencontre més evident que Espanya pugui aprofitar, és inflexible i poc hàbil. Quina majoria es pretén eixamplar amb aquestes disputes sense sentit?

 
 
 
 
 

 





COMENTARIS fletxa taronja

item
#5
Paco Pi fletxa Barcelona
2 d'abril de 2016, 18.30 h

"MASSES cartes en aquesta baralla"? Sí? De debò?
I si penséssim en català i diguéssim: "MASSA cartes en aquesta baralla"?
Ai, no! No s'assembla a l'estructura castellana imprescindible per a esdevenir el "català inexplicable" que us entesteu a vendre... bo i essent professionals de la llengua -que
és la vostra eina de treball- (cobreu o no per aquesta mena de tasca que us penseu que dueu a terme).

(Perdó per l'amabilitat de no haver posat tota la carn a la graella.)


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
JORDI fletxa GRANOLLERS
31 de març de 2016, 11.31 h

No fa falta ampliar la majoria, som suficients amb moltíssima diferència tal com està vist i comprovat des del 9N'14.
Només fa falta que els polítics covards i els botiflers obeeixin el mandat del poble de Catalunya i facin la DUI immediatament


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
L' Espanya de Castella ha FRACASSAT fletxa arriba el moment de la LLIBERTAT dels POBLES
31 de març de 2016, 10.03 h






La situació política d'impasse (o d'atzucac, si ho volem dir a la catalana) que pateix l'estat espanyol, no és més que el reflex de la història recent del país.



Quan va morir el dictador FEIXISTA Franco, a qualsevol altre país del món s'hauria imposat una DEPURACIÓ dels elements feixistes, abans d'encetar un periode democràtic.



A Espanya, en comptes d'això, varen inventar-se una "transición" que en realitat significava l'amnistia general per als CRIMS franquistes, i la... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 14   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Carles Viñals Casado fletxa Sant Vicent del Raspeig
31 de març de 2016, 09.11 h

Normalment procuro posar el meu gra de sorra a la causa catalana amb idees de collita pròpia, No sempre, però, trobo la inspiració necessària.

És en aquests casos que ho faig manllevant les idees dels altres quan les trobo prou encertades; quan aconsegueixen aportar un raig de llum sobre una foscor, com més va, més accentuada. En aquest sentit, recomano als qui m'estiguin llegint l'article de Pere Cardús "Oi que no ens farem mal?" (En to d'amenaça), que publica vilaWeb.

Gràcies per ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Synera fletxa Barcelona
31 de març de 2016, 08.34 h

Els de la CUP han llegit Maquavel, un dels mestres de la política de tots els temps? Em temo que no.


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.