SCC veu connexions amb el nazisme en el manifest del Grup Koiné
L'organització unionista considera ofensiu que el document es refereixi a castellà com "llengua de dominació"
Societat Civil Catalana en un comunicat titlla el manifest impulsat pel Grup Koiné, a favor del català com a llengua única en una hipotètica Catalunya, de "gravíssima anomalia democràtica". Segons l’entitat unionista el manifest desgrana una llarga llista de "despropòsits" que tenen punts en comú amb "el nacionalisme i el supremacisme més ranci que tant de mal han fet a les llibertats i a la convivència a Europa". A més, l'entitat ha criticat que el manifest "desconeix la realitat social" catalana perquè és bilingüe a Catalunya i trilingüe a la Vall d'Aran.
Un manifest que fractura “perillosament” la societat catalanaSCC veu "preocupant" que els signants del manifest "divideixin la societat catalana entre colonitzadors i autòctons, oblidant que la Catalunya actual és una complexa herència de moltes generacions anteriors amb llengües i orígens diversos”, i considera de miop el fet que el document es refereixi al castellà com "llengua de dominació" perquè "no és la llengua vehicular de l'ensenyament en la majoria de centres docents catalans". I qualifica de "molt ofensiu" descriure com a "instrument involuntari de colonització lingüística" l'arribada durant els anys 60 i 70 de milers de persones a Catalunya.
SCC ha criticat que els signants afirmin que "el règim constitucional de 1978 hagi consolidat la continuïtat amb la imposició politicojurídica del castellà a Catalunya", "obviant que la Constitució i l'Estatut d'Autonomia de Catalunya reconeixen l'oficialitat de les llengües castellana i catalana".
Per tot plegat, l'entitat unionista ha conclòs que aquest manifest està "carregat de rancor social i històric" i ha afirmat que "contribueix a fracturar perillosament la societat catalana".
Finalment, SCC ha explicat que demanarà a la Universitat de Barcelona que cedeixi el Paranimf, que és l'espai on aquest dijous es va presentar el manifest, per celebrar un acte acadèmic en defensa de la llibertat lingüística a Catalunya.
El manifest signat per més de 200 acadèmics
El manifest 'Per un veritable procés de normalització lingüística a la Catalunya independent’ es va presentar aquest dijous a la UB. L'han signat més de 200 acadèmics, professors universitaris, escriptors, estudiosos, docents i altres professionals de la llengua i ha estat impulsat pel Grup Koiné. El document pretén obrir el debat sobre la llengua en la perspectiva del procés constituent català, tot considerant que "la situació actual de la llengua catalana en la majoria d’àmbits d’ús general és extremament crítica".