La hipocresia dels partits espanyols en les crítiques al manifest del Grup Koiné, al descobert
Cap de les quatre formacions d'abast estatal amb grup propi al Congrés defensa l'oficialitat del català a l'Estat, a la UE o al Congrés dels Diputats
El manifest del Grup Koiné ha causat la reacció furibunda d’alguns sectors que titllen el document de delirant, de tenir postulats nazis o de bogeria. Per exemple, Ciudadanos l’ha qualificat de “xenòfob”, el PP de “totalitari” i Catalunya Sí que es Pot –que inclou Podemos- parla de “disbarat”. Amb tot, fent una ullada al document que la Plataforma per la Llengua va elaborar en l’avantsala de les últimes eleccions al Congrés sobre el tractament del català en les propostes de reforma constitucional de les principals candidatures espanyoles, la hipocresia és evident.
Mentre critiquen el Grup Koiné, els principals partits espanyols defensen i executen polítiques lingüístiques discriminatòries
Segons l’ONG del català, totes les formacions d’abast estatal menys Izquierda Unida defensen el castellà com a única llengua oficial. Només Podemos aporta una novetat: elevar les llengües de signes de l’Estat a la categoria oficial. Així, la llengua de signes catalana obtindria l’oficialitat, mentre que l’idioma català continuaria relegat a la situació actual. Cap dels partits, ni tan sols IU, deia en el seu programa electoral que mouria un dit per aconseguir l’oficialitat del català a la UE o al Congrés dels Diputats. Pel que fa a altres aspectes més simbòlics –moneda, segells, denominació de l’Estat o seleccions esportives- torna a ser IU l’únic que aposta per donar més al català, basc i gallec.
Delirant, nazi, bogeria, 'tea party'... Només algunes de les floretes al Grup Koiné
Ara bé, tot i el doble raser dels partits, les crítiques seguiran plovent: la portaveu de la plataforma ultraespanyolista “Libres e Iguales”, Cayetana Alvarez de Toledo, ha qualificat el manifest de “document delirant”. L’entitat unionista Societat Civil Catalana l’equipara, en un comunicat, als postulats nazis. Al seu torn, el líder d’ICV, Ernest Urtasun, assegura en una piulada que “mentre treballem pel reconeixement del català a Europa, sembla que alguns volen vetar el castellà a casa nostra. Una grandíssima bogeria”. El director d’El Periódico, Enric Hernández, ha volgut superar la resta i ha arribat a qualificar els autors del manifest de “Tea Party” sobiranista.
Per altra banda, l’Associació unionista per la Tolerància, també hi ha volgut posar cullerada i en un comunicat assegura que “fa por tenir per conciutadans persones que estan disposades a anorrear els drets dels seus veïns al servei d’un “ideal” de nació que només es pot aconseguir amb la seva liquidació” i assegura que el manifest “fa més palès que aquesta societat, a més de definitivament dividida, té malalta –si més no– una de les seves meitats”.