Societat Civil Catalana deixa una Catalunya independent a les fosques
L'entitat avisa en un informe de l'enorme cost de desconnectar les centrals nuclears catalanes de l'entramat espanyol
ACN- Societat Civil Catalana ha fet públic aquest dilluns un informe elaborat per experts que pronostica apagades elèctriques en cas d'una Catalunya independent, ja que el 50% de l'energia elèctrica que consumeixen els catalans procedeix de les tres centrals nuclears en funcionament i, segons els autors de l'estudi, seria molt complicat desconnectar el sistema català de l'entramat espanyol. "Seria el divorci més car de la història de Hollywood", ha ironitzat el catedràtic de Termotècnia de la Universitat Politècnica de Madrid i expresident de la Societat Nuclear Espanyola, José María Martínez-Val Peñalosa. Segons ell, requeriria "molt temps, molts diners i molt esforç", i a més tindria "importants repercussions econòmiques i socials", tant per a Catalunya com per a la resta d'Espanya.
L'entitat unionista ha donat el tret de sortida aquest dilluns a la seva campanya 'La fallida del procés', que aborda de forma sectorial els perjudicis d'una Catalunya independent. La primera entrega s'ha centrat en l'energia nuclear, però aquest mes d'abril faran públics estudis referents a la perspectiva jurídica, a la internacional i també a la vessant interna, amb un documental sobre "L'estigmatització del dissident a Catalunya per part del nacionalisme", segons ha explicat el vicepresident de Societat Civil Catalana, Joaquim Coll.Coll ha reiterat que els polítics independentistes estan practicant a Catalunya un "doble engany", perquè "no hi ha un mandat democràtic per a la secessió" i perquè per molt que parlin de desconnexió, aquesta no es produirà. "I en el cas de l'energia, el que hi ha és molta fantasia", ha remarcat.
L'estudi, sota el títol 'La independència a les fosques', constata que mentre que el percentatge d'electricitat produïda d'origen nuclear a Espanya és del 20,9%, a Catalunya ascendeix al 50%, el que posa de manifest una gran dependència d'aquest tipus d'energia.
Per tal que una Catalunya independent pogués mantenir la seva energia nuclear hauria de desenvolupar un complicat marc legal, crear un organisme regulador, tenir el suport tecnològic adequat, tenir l'accés al combustible i disposar de magatzems de residus nuclears, entre moltes altres qüestions, segons ha apuntat Xavier Jardí, enginyer industrial especialitzat en tècniques energètiques i expert de l'Organisme Internacional de l'Energia Atòmica de l'ONU. A això se li ha de sumar la pertinença a organismes internacionals, que requereix tenir certes certificacions i el suport de tots els països membres.
Tot plegat suposaria una gran cost que tindria efectes "catastròfics" per a Catalunya i també per a la resta d'Espanya, ha continuat Martínez-Val Peñalosa, expresident de la Societat Nuclear Espayola, que ha fet èmfasi en la gran dependència nuclear de Catalunya. "És un procés transitori que no té preu", ha afegit.
Sense l'accés al combustible, ha dit, les centrals no funcionarien i això suposaria apagades a Catalunya. "Si les centrals no funcionen perquè no et subministren combustible perquè no compleixes les prescripcions internacionals, estàs a les fosques", ha advertit.
Pel que fa a la creació de consorcis amb l'estat espanyol com a solució a tots aquests problemes, els experts han opinat que plantejar aquesta opció no és més que "bonisme". En tot cas, Agustín Alonso, catedràtic d'Energia Nuclear de la Universitat Politècnica de Madrid i ex membre del Consell de Seguretat Nuclear, ha indicat que per molt que es fessin aquests consorcis, la responsabilitat de qualsevol decisió sempre hauria de ser del govern català, i això requereix un procés "onerós" i molt complex.