directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 13:41 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Debat calent sobre el manifest del Grup Koiné a Catalunya Ràdio

Dues personalitats que advoquen per un canvi de status lingüístic que afavoreixi el català s'han enfrontat dues que defensen tot el contrari

Comentaris 26  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 6 vots )
carregant Carregant

El manifest del Grup Koiné continua aixecant polseguera, amb el posicionament de multitud de defensors i detractors els últims dies als mitjans de comunicació. Tant és així que el programa El Matí de Catalunya Ràdio ha organitzat un debat amb dos defensors d’un nou Estat on el català sigui l’única llengua oficial –els lingüistes Lluís de Yzaguirre i Carme Junyent-, i dues veus contràries –l’escriptor i membre de l’associació Altres Andalusos Lluís Cabrera, i el lingüista Francesc Xavier Vila-. Hi havia moltes preguntes sobre la taula, algunes respostes i sobretot arguments contraposats després dels 40 minuts de debat. La conclusió més òbvia, però, és que el Grup Koiné ha sacsejat un debat que tard o d’hora la societat havia de tenir.  


Comparteix
   


Etiquetes

És el català una llengua amenaçada?

És una pregunta clau per decidir si el català hauria de ser l’única llengua oficial. Per Junyent, és evident, i un dels símptomes és “l’ús de la llengua dels joves”. Deyzaguirre ha constatat que el català ja no és la llengua de tot el Principat. Per contra, Francesc Xavier Vila li ha etzibat que l’idioma sí que està amenaçat per exemple a la Franja de Ponent, alguns punts d’Alacant i fins i tot a València, però no a Catalunya. Durant el debat, la diputada de la CUP Mireia Boya ha trucat per telèfon al programa per afegir més llenya al foc i recordar que el català sí que està amenaçat, però encara ho està més l’aranès.

Està retrocedint l’ús del català?

Unanimitat en aquest sentit. Vila ha recordat que en el món audiovisual la llengua catalana ha retrocedit tot i tenir molt potencial en el sector. S’ha fet esment a la davallada del consum televisiu en català del 30% al 20% del ‘share’ en els últims anys, cosa que Vila ha assegurat que és una ‘operació d’Estat’. El mateix lingüista ha explicat que per norma general, els qui transmeten el català són els pares catalanoparlants, que solen tenir menys natalitat que d’altres comunitats lingüístiques al país.

És la solució que el català sigui l’única llengua oficial si arriba la independència?

“Si amb la independència canvia tot menys el status lingüístic, el català desapareixerà”. Ha estat la sentència de Lluís de Yzaguirre, que ha rebut el suport de Carme Junyent: “Les llengües que desapareixen a Europa ho fan pel bilingüisme”. Lluís Cabrera ha rebatut dient que si el català passa a tenir un paper tan predominant com preveu el manifest, es tractaria d’una mesura “assimilacionista”. I ha continuat: “Comencen per la llengua i després diuen com hem de vestir o què hem de votar”.

Quin paper ha de jugar el castellà?

Cabrera també ha defensat que el castellà, tenint en compte el nombre de parlants que té al Principat, també hauria de tenir un paper important. En una de les intenses batalles dialèctiques del debat, Junyent li ha dit que el manifest no és "monolingüista" i que si bé el català és la llengua del territori, “totes les llengües són iguals”, així que el castellà no pot rebre més privilegis que d’altres perquè seria discriminatori. 

Té res a veure Súmate en el debat generat? 

En un moment de la conversa Lluís Cabrera ha posat sobre la taula Súmate d'una manera ben contundent: "El manifest és una reacció al fracàs de Súmate". Ha criticat que gent catalanoparlant parli en castellà per a convèncer. Quan se li ha retret que per exemple Gabriel Rufián és castellanoparlant, ha perdut els papers: "No em facis parlar de Gabriel Rufián, necessitem gent solvent i competent, home!". I no s'ha quedat aquí: "Amb aquest cognom, on vas a parar?". Cabrera fins i tot ha fet befa del seu 'tupé'. 





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#26
CLB fletxa Barcenona
8 d'abril de 2016, 10.32 h

El castellà idioma oficial de l’Estat català? No! Idioma, com a màxim, amb drets pseudoadquirits. Potser durant 20 o 25 anys? @KrlesLladoBadia.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#25
8 d'abril de 2016, 00.30 h

-quin paper ha de fer el castellà? No "jugar"


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#24
7 d'abril de 2016, 12.33 h

No és el mateix parlar de llengua "pròpia" d'un país, que de “cooficialitat” de dues llengües de ben diversa causalitat en presència i supervivència.
La llengua castellana a Catalunya és conseqüència de molts factors, la major part indignen: sotmetiment de Catalunya, dictadures, ignorància, dificultat per mostrar als nouvinguts la cultura i la llengua pròpia del país, també certa deixadesa de no pocs catalans, així com manca d'encert en fer complir lleis de normalització, et... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#23
José Gomez Arregui fletxa Cornellá Ll.
7 d'abril de 2016, 07.37 h

Cuando llegamos a un país con la cultura rica i lengua propia como Catalunya, esperamos que se nos exija el aprendizaje del catalán para optar a un puesto de trabajo y vemos la necesidad de aprenderlo para quedarnos a vivir y participar o interaccionar con sus habitantes. Eso no se cuestiona y nadie se siente excluído porqué le hablen la lengua del país al que llega.

Si no tienes capacidad para aprender el catalán, se agradece que los habitantes del lugar conozcan la nuestra y nos hablen... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#22
Jordi fletxa Barcelona
7 d'abril de 2016, 05.24 h

L'important és el què, no el com. I el què és la normalització del català. La normalització de la llenngua pròpia de Catalunya. Que el català sigui la llengua normal arreu i que per descomptat que sigui l'única imprescindible. Hauríem de plantejar-ho en termes de normalització. Igual que vam fer-ho els anys 70 i 80. Plantejar-ho en termes d'oficialitat és una equivocació per part nostra i posar-li les coses fàcils als franquistes, a Ciutadans, a ERC, etc.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#21
7 d'abril de 2016, 00.03 h

No hem lluitat tants d'anys per la independència i per la llengua catalana per, ara, haver de donar per bona la imposició oficial de l'espanyol dins del territori del català. Senyors polítics: no cal patir pels vots d'aquells qui no ho entenen i ens amenacen de no votar a favor de la independència -en realitat no hi han votat mai ni ho pensen fer-; no són vertaders amics ni de la llengua pròpia de Catalunya ni de la llibertat total del país. Ni ho seran, mentre no deixin de fer-nos xant... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#20
Synera fletxa Barcelona
6 d'abril de 2016, 22.12 h

Algú es planteja a Madrit per què està prohibit parlar català a les Corts?

Algú és planteja el fet de que la única llengua oficial de TOT l'Estat espanyol sigui el propi de Castella?

I aquí sí que ho sigui el català?


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#19
Josep Pagès i Canaleta de Cardedeu fletxa Valles Oriental DE VALLES UN DE SOL NO PAS DOS ¿ Aqui molesta se juntin els Dos Vallesos ?
6 d'abril de 2016, 20.28 h

Tots els Paisos Europeus Defensen la seva PROPIA LLENGUA La tenen Oficial TOTS MENYS CATALUNYA Clar sera que Catalunya no es cap Pais ni te politics EN COLLONS I CORATGE Per defensar la seva llengua QUE LA DE CATALUNYA ES LA CATALANA .. Aquesta tenen que Defensar nomes LA Castellana ja la Defensa MADRID Ja defensa el Govern Espanyol EL GOVERN CATALÀ Tindria que Protejir ara nO PERDRE MÉS TEMPS ARA AVUI NO PAS DEMA NI DE AQUI 18 MESOS QUE NO PASARA RES DE RES Ser... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#18
6 d'abril de 2016, 19.59 h







#15


Ya sé que si no has contestado mi pregunta será porque te avergüenza hacerlo o por algun otro motivo igual de noble. Pero creo que, en nombre de la ciencia sociológica habrias de contestar, chavalito.


Pero por si acaso se debiera a que no sabes leer con soltura, volveré a formularte mi pregunta:


ESO DE ARAGONESES ORIENTALES, POR QUIEN LO DICES, CHAVALITO ? ACASO TE REFIERES A LOS CIENTOS DE "CLIENTES" QUE SE FOLLAN A TU PUTA MADRE CUANDO SE PROSTITUYE EN LA CARRETERA ? o... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#17
6 d'abril de 2016, 19.50 h

#14 Eres pesadísimo/a, crees que por repetir una mentira mil veces, la convertirás en verdad?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.