L’Estat discrimina de manera descarada els llibres en català i incompleix la Constitució
El ministeri de Cultura no es gasta ni un cèntim a comprar obres que no siguin en castellà per la seva plataforma de préstec digital
“La riquesa de les diverses modalitats lingüístiques d’Espanya és un patrimoni cultural que serà objecte d’especial respecte i protecció”. És el contingut de l’article 3.3 de la Constitució Espanyola. Un mandat que és difícil constatar de manera objectiva si el govern d’Espanya compleix en molts aspectes. Ara bé, si s’analitza la plataforma de préstec digital eBiblio, impulsada des de fa tres anys pel ministeri de Cultura, l’incompliment de la Carta Magna és evident: dels títols que l’Estat ha adquirit, el 100% són en castellà, no hi ha ni un sol llibre en català que el Ministeri hagi posat a disposició de la població.
Les institucions catalanes han hagut de suplir la discriminació de l'Estat
Catalunya va començar a participar a eBiblio l’any passat, però després de constatar que els 1.200 llibres disponibles eren tots en castellà, va injectar mig milió d’euros –la majoria dels quals de la Generalitat, però la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament també hi van participar- per adquirir-ne 687 en català. Ara les quantitats entre els dos idiomes estan encara més equilibrades, gràcies als reiterats esforços de les institucions catalanes.
Podria acabar el ministeri al TC per incompliment de la Constitució?
Pel que fa a l’Estat, l’actitud continua sent la mateixa: segons informacions del digital El Español, el Ministeri destinarà el 2016 700.000 euros en llibres, però tots seran en castellà per “falta de pressupost”. La discriminació lingüística de Madrid podria ser objecte de recurs al TC d'inconstitucionalitat? La decisió és a les mns de la Generalitat.