directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 18 d'abril de 2024 21:46 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Societat doble fletxa

La fal·làcia de CSQEP sobre les taxes universitàries, al descobert

Segons un estudi, la proporció d'accès a la universitat per classes socials s'ha mantingut malgrat l'augment de les taxes

Comentaris 14  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 6 vots )
carregant Carregant

Ara fa uns dies els mitjans de comunicació es van fer ressò de les diferències de preus de les carreres i màsters que hi ha entre Europa i l'Estat espanyol. És cert que l'espanyol és un dels estats on els preus de les matrícules o del crèdit són dels més cars, ja sigui a les carreres com als màsters, superat per pocs països com, per exemple, el Regne Unit (excepte Escòcia). De fet, Catalunya està a dalt de tot en cost dels estudis superiors. L'esquerra progressista va aprofitar aquestes dades per presentar al Parlament  una moció per abaratir les taxes un 30% que fou aprovada per tots els partits, excepte Junts pel Sí.

© @acn

Comparteix
   


Etiquetes
1- Un fet real: la universitat catalana és cara
 
És un fet irrefutable que durant els últims anys la universitat s'ha encarit a un ritme vertiginós i que ha de ser motiu de preocupació pels catalans. En cinc anys hi ha hagut un augment quasi del doble als preus dels graus que ara costen de mitjana 2.011 € i dels màsters que s'han més que doblat i que ara costen 3.952 €. Un fet especialment més preocupant si tenim en compte que comunitats com Andalusia, Extremadura o Múrcia no superen els 1.000 € per grau i tampoc superen els 2.000 pel màster.
 
2- El perquè, evident
 
El dèficit fiscal que pateix Catalunya amb l'Estat ha compromès la tresoreria de la Generalitat, que té un deute reconegut amb les universitats d'uns 200 milions d'euros. El pressupost per aquestes institucions acadèmiques era de 915 milions d'euros l'any 2012, entre inversions (182 milions) i aportacions directes a les universitats (733 milions, enfront dels 901 milions del 2009). Amb 16.170 professors i més de 150.000 alumnes, les set universitats públiques catalanes han iniciat els seus propis plans d'ajustament per tal de quadrar els comptes, amb acomiadaments i reducció de la despesa. Un cop més es posa de manifest la importància de tenir les eines d'un Estat per a millorar la vida dels catalans.
 
3- Un fet que CSQEP amaga: L'accés a la universitat per classe social no ha augmentat diferències
 
La professora de la UAB Helena Troiano conjuntament amb Dani Torrents i Albert Sànchez-Gelabert, va presentar i publicar la setmana passada un complet i extens estudi sobre l'accés a la universitat. Dues conclusions importants: Abans de l'augment de les taxes (2002), un 23% dels alumnes d'extracció social baixa (pares amb l'ESO com a màxim) que es graduaven de la secundària superior accedien a la universitat; després de l'augment (2014), aquesta proporció ha pujat al 36%.


Veiem, doncs, com la desigualtat en l’accés a la universitat (que existeix) per part dels alumnes d’extracció més baixa no ha estat agreujada per l’augment de les taxes, però existeix i es manté.

Més dades que ho verifiquen: si ens fixem en l'accés de les classes baixes a la universitat en proporció a la part del pastís que representen a la societat veurem que la taxa d'accés dels col·lectius d'origen social baix creix fortament al 2011 produït, segurament per l'obertura de l'entrada de CFGS a la universitat. En canvi no s'ha vist afectada pels canvis ocorreguts els últims anys, i especialment per l'augment de taxes de l'any 2012, tot i que cal dir que s'ha estancat la tendència de creixement.


4- La fal·làcia de CSQEP sobre les taxes universitàries al descobert
 
El 7 d'abril es va votar al Parlament una moció presentada per Catalunya Sí que es Pot que instava a reduir les taxes universitàries un 30% compensant-ho amb un increment equivalent de l'aportació que la Generalitat fa a les universitats (que hauria de passar d'uns 750 a uns 850 milions d'euros/any). Fet que implica treure els recursos d'alguna altra banda davant de la dificultat que això significa i, sobretot, tenint en compte que CSQEP va pretendre erigir-se com el màxim defensor i impulsador de prioritzar un pla de xoc contra la pobresa extrema. En què quedem? És clar que de cara a la galeria fer un discurs sobre la necessitat de reduir les taxes a la universitat en pro de les classes socials queda molt bé de cara la seva parròquia però, com acabem de veure, és un discurs mancat de realisme i veracitat. Dit d'una altra manera, el que es coneix com a populisme barat.
 
5- Un altre greuge que CSQEP no té en compte: l'incompliment sistemàtic de les beques per part de l'Estat
 
Com ha informat més d'una vegada el mateix Govern, fa més de 20 anys que l'Estat incompleix la llei en matèria d'ajuts a l'estudi. Tot i els constants esforços i requeriments de la Generalitat davant el govern espanyol perquè es compleixin les sentències del TC, el dia d'avui, el traspàs de les beques universitàries encara no s'ha produït. Paral·lelament, durant aquests gairebé 20 anys, els estudiants catalans han estat perjudicats per una distribució dels ajuts. Anualment, els estudiants que rebien beca a Catalunya estava un 20% per sota de la del conjunt de l'Estat, una mitjana de 5 punts per sota del conjunt de la població universitària de Catalunya. Això vol dir que cada any, 9.000 dels 180.000 universitaris a catalans han deixat de rebre una beca per cursar els seus estudis.
 
6- La universitat catalana és de les millors de l'estat
 
No cal dir que, si amb l'actual situació Catalunya encapçala el rànquing d'universitats de l'estat tal com va explicar-vos directe!cat en aquesta notícia i que el conjunt de centres dels Països Catalans té molt més nivell i prestigi que la resta de l'Estat. un exemple més que demostra que si disposéssim de les estructures d'Estat necessàries, estaríem ja en la primera línia mundial.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#14
ets un excrement pudent fletxa ets un excrement pudent
19 d'abril de 2016, 23.42 h

#13 ets un cagarro


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
19 d'abril de 2016, 18.40 h

#8 El TONTO oficial del Directe, eres pesadísimo/a, crees que por repetir una mentira mil veces, la convertirás en verdad?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 7
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
Jaume fletxa Barcelona
19 d'abril de 2016, 16.11 h

COSCUBIELA, EL RABELL, i CSQEP UNA COLLA DE INDOCUMENTATS

Molt bon reportatge el que heu fet, desenmascarant al Coscu, al burro petanquero del Rabell, i als falsos progres de CSQEP.

Catalunya té les millors universitats del Estat i, de lluny, la millor recerca de l'Estat. En canvi, els indicadors de la majoría de Universitats españolas fan pena. Deu ser per lo barates que són, degut a les ajudes de Papà Madrid. Jo de Papà-Madrid els demanaría comptes de lo poc que fan amb lo molt que ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
NOSALTRES SOM EL SOMNI fletxa República Catalana II★II
19 d'abril de 2016, 10.55 h

#7


MUY BIEN MENJATITES ARAGONESES,ESTOY DE ACUERDO CONTIGO
Y A SI NO TE HARA FALTA EL VIBRADOR DE LA ROJIGUARRA COMO
AHORA DEBIDO A LOS MICRO-PENES DE LOS ESPANYATAS QUE TE
CABEN DE CUATRO EN CUATRO

ARAGONESES DIXIT:

ARRIBA LA REPUBLICA DE SENEGAL

ABAJO LOS MICRO-PENES ESPAÑATAS

POR UNA VEZ TE DOY LA RAZON ARAGONESES

EL TAMAÑO ES MUY IMPORTANTE


TODO POR LA TÀPIA

CANTAME EL CARA AL CULO



.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
mario fletxa barna
19 d'abril de 2016, 10.36 h

Molt ben explicat pel directe, no cal dir res més.

MARXEM! LES UNIVERSITATS CATALANES NECESSITEN LA REPÚBLICA CATALANA SEREM IMPARABLES


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
19 d'abril de 2016, 09.52 h

Quan sobren licenciats per tot arreu, per que cal subvencionar el cost desmesurat de la Universitat, a on sobren el 60% dels professors i a on els catedratics son infinits?
Neteja de catedratics i abaixada de sous, ja que treballen molt poc.
Universitat publica sense funcionaris, universitat de gent preparada


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
Synera fletxa Barcelona
19 d'abril de 2016, 09.26 h

EL CONGRÉS USA ACLAREIX EN UN INFORME QUE ACOMPLIRAN AQUEST DICTAMEN EN CAS DE INDEPENDÈNCIA DE CAT. QUE LA VOLUNTAT DELS CATALANAS ESTÀ PER DAMUNT DE LA CONSTITUCIÓ:


DICTÀMEN DE LA CORT INTERNACIONAL DE JUSTÍCIA DE 22 JULIOL 2010

LES DUI SON RECONFORTANTS

- Declarem que no hi ha cap norma en el dret internacional que prohibeixi o estigui en contra de les declaracions unilaterals d’independència
- Declarem que quan hi ha una contradicció entre la legalitat constitucional d’un es... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
Aragoneses Orientales (que hablais en LAPAO o catalanesc), seguid 500 años mas haciendo el imbecil (Joan Sales dixit) fletxa ADIOS MASS ADIOS . VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (obviamente en TODOS los españoles estamos incluidos TODOS los catalanes)
19 d'abril de 2016, 09.10 h


#5 Pues la mia será la República del Senegal, porque allí los tios se dice que tienen unos cipotes de más de 20cm , y seguro que encontraré alguno que me haga sentir deseada y me satisfaga.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 12
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
Josep Pagès i Canaleta de Cardedeu fletxa Valles Oriental DE VALLES UN DE SOL NO PAS DOS ¿ Aqui molesta se juntin els Dos Vallesos ?
19 d'abril de 2016, 08.58 h

LES UNIVERSITATS PÚBLICAS CATALANES son les mes CARES de ESPAÑA i de EUROPA universitat catalana cara ¿ Per qué ? Per perjudicar a Alumnes estudiantes pobres que no podran estudiar mai amb elles Aixo es culpa del Govern Català no pas de MADRID ....Con tanca Guarderias Públicas per donar diners públics a las Guarderias Privades que lo que hasn fet sempre desde el Govern Català de Jordi Pujol i Artur Mas i ara segueix igual ....Universitats Cares i Barracons lo Pitjor


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Synera fletxa Barcelona
19 d'abril de 2016, 08.36 h

EL PROFESSOR COTARELO DIXIT

"En cuanto al tema, haré una referencia al concepto de "Estado integral" de la II República, revisaré de pasada el fracasado Estado de las autonomías de la Constitución de 1978 y me explayaré en cómo veo la futura organización territorial de una hipotética IIIª República, teniendo en cuenta, como es obvio, que antes habrá que ver qué sucede con Cataluña y si no será más probable que, antes de la IIIª República española, haya una República catalan... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.