Romeva al rotatiu més important de Flandes: Catalunya va cap a la pre-república
El conseller d’Exteriors diu al rotatiu econòmic belga que “L’Estat espanyol, en la seva forma actual, senzillament ja no funciona”
ACN Brussel·les .- El conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, assegura en una entrevista al diari belga ‘De Tijd’ que “l’Estat espanyol, en la seva forma actual, senzillament ja no funciona”. Romeva avisa que Catalunya va “d’una post-autonomia a una pre-república” i lamenta que Espanya “no té cap projecte que tingui en compte ni la diversitat, ni la pluralitat ni les necessitats de les persones”. El conseller explica al rotatiu econòmic més important de Flandes que Catalunya en cas d’independència es quedarà “una part del deute espanyol” perquè té “drets i deures” però recorda que fins ara Espanya s’ha negat a oferir un referèndum. “Ja ho hem demanat 20 vegades”, diu Romeva.
“La UE no entén gens per què als governs d’Espanya i de Catalunya els costa tant d’asseure’s al voltant d’una taula per discutir aquest tema. Ni per què és impossible un referèndum”, explica Romeva a l’entrevista a ‘De Tijd’. Segons el conseller, “fa molts anys” que els catalans intenten “resoldre la qüestió”. “El 2006 havíem de resoldre la qüestió amb un nou Estatut, però vet aquí que deu anys després no hem arribat enlloc, perquè el govern conservador de Madrid s'hi posa d'esquena. Ja hem demanat 20 vegades al govern espanyol de poder discutir sobre l'organització d'un referèndum, fins i tot un de no vinculant jurídicament”, reitera.Romeva assegura que tot i els bloquejos, el procés català “va començar a les urnes i acabarà a les urnes”, i descarta una expulsió automàtica de la Unió Europea. “Això són ximpleries. Vostè coneix els tractats, ningú quedarà automàticament fora de la UE. Set milions i mig de ciutadans europeus no es quedaran en un buit”, argumenta Romeva a la periodista de ‘De Tijd’.
Pel conseller d’Afers Exteriors “el més inquietant i que hauria de preocupar a Europa” és el paper del Tribunal Constitucional en la situació catalana. Romeva lamenta que “un estat membre de la UE, Espanya, no respecti el principi de separació de poders”. “És molt greu que el govern d’un país de la Unió posi el poder judicial a fer política”, adverteix el conseller, considerant que el problema no és el TC en sí, sinó que “un govern privi a ciutadans europeus el seu dret democràtic d’expressar la seva opinió”.