directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 23 d'abril de 2024 14:36 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Generositat o presa de pèl?

Catalunya en temps de sedició: resum de set dies entre l’agressió i la resistència.

Comentaris 18  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 6 vots )
carregant Carregant

Joan Josep Nuet participava dijous en un debat sobre el procés constituent organitzat per l’Assemblea al barri de la Sagrada Família de Barcelona. El dia abans, Ada Colau fitxava Pere Macías per portar endavant el faraònic projecte del tramvia a la Diagonal. Poques hores més tard, Esquerra acordava votar a favor de l’ampliació pressupostària, sense que se sàpiga quina serà la data de la consulta sobre l’entrada de Barcelona a l’AMI, una promesa electoral de l’alcaldessa. El mateix dia, al Parlament, el portaveu dels QWERTY tornava a menysprear la majoria independentista, aquesta vegada desautoritzant agrament la presidenta. Anem bé, així? Cal donar-los peixet cada dia mentre ens insulten? Aquests són alguns dels grans temes de la setmana.


Comparteix
   


Etiquetes

INTERESSATS. Naturalment, ningú no farà un gest excessiu fins que nosaltres fem el pas. No podem demanar als altres allò (el compromís, amb el risc que comporta) que nosaltres no estem disposats a oferir primer. Déu n’hi do, però, els indicis de l’interès que el cas català desperta al món, en especial, després del mandat democràtic del 27-S. En acomplir-se els primers cent dies de Govern, la Generalitat ha informat que el president Puigdemont s’ha reunit ja amb dues dotzenes de representants estrangers. El conseller Romeva continua la seva ronda d’entrevistes als mitjans internacionals (aquesta setmana, Flandes) i el Parlament suís constitueix un grup de seguiment del conflicte català. Entretant, al Parlament europeu, alguns dels diputats catalans han participat en una trobada amb un ampli ressò. Imagineu-vos el dia que ens hi posem de veritat.

OBERTS. L’economia del país, tot i anar amb una mà lligada a l’esquena (per cert, com deu estar la negociació sobre els possibles vols de companyies asiàtiques que Aena va obligar l’estiu passat a allargar fins a Madrid per a autoritzar la seva arribada al Prat?), continua en forta progressió exportadora. Aquests dies hem conegut que Catalunya ven a fora per valor de 63.840 MEUR i que gairebé dues terceres parts surten ja del nostre país en direcció al món i no cap a ponent. Des de que en 2008 les vendes a Espanya van quedar per sota per primera vegada s’ha fet molt camí en la internacionalització de la nostra economia. La millora de les infraestructures ferroviàries i de l'accés al Port de Barcelona apareixen encara com a grans reptes per a millorar la nostra logística. Tenim ja un 62% d’independència. Com més oberts, més lliures. Sense les fronteres que ens volen endossar.

PACTE. Era prou evident, però aquests dies hem tingut constància, encara més clara, a través d’un confident de la policia, que el Govern espanyol sabia des dels anys noranta que la família Pujol disposava de diners dipositats en comptes a Andorra. Segons sembla, hauria estat durant l’exhaustiva batuda policial de suposada lluita antiterrorista, anterior a la celebració dels Jocs del 92, quan la qüestió hauria quedat al descobert. Resulta difícil no veure en l’actitud del president, poc exigent ja aleshores envers la presència diferenciada de l’esport català en l’esdeveniment, alguna mena de rerefons estrany. I encara, després, pensar que el Govern espanyol mai va deixar caure que disposava d’aquesta informació resulta poc creïble. Silenci a canvi de la perpetuació de l’autonomisme. Amb sortida definitiva a la llum com a càstig per l’alineament independentista. De calaix.

PINÇA. Una part de l’independentisme pugna per reconvertir l’acord circumstancial, fet per a concórrer plegats a un 27-S plebiscitari, en un marc estable obligatori, absolutament indefugible sota l’acusació de traïció. L’altra, a la recerca de recuperar l’hegemonia ideològica del vell PSUC, pretén articular al preu que sigui un nou tripartit d’esquerra encapçalat pels Comuns, encara que sigui al preu de fer tornar l’esquerra independentista (d’ERC a la CUP) a un dia a dia autonomista. Els uns volen supeditar, si no directament foragitar l’eix ideològic; els altres, el nacional. Com sempre, l’única recepta realment constructiva, però, serà aquella capaç de combinar els dos en un de sol. Sense traïcions. La que eviti esdevenir la crossa dels uns per preservar la seva hegemonia ideològica, ni la dels altres per defensar, a la pràctica, l’statu quo autonomista a base de comprar placebo en forma d’unicornisme referumdista.

REFERÈNDUM. Justament, al dia següent de la sempre important assemblea general ordinària de l’ANC, el diari “Ara” titula en portada amb la proposta de referèndum dels Comuns que mai votarem. A la nit, Jessica Albiach visitava el 3/24 mentre Albano Dante Fachín desfilava davant d’en Cuní. Increïble l’espai que els mitjans del país atorguen als QWERTY. Tothom sap que mai hi haurà un referèndum acordat amb el Govern espanyol, no només perquè hi ha 253 diputats explícitament contraris, sinó perquè el Tribunal Constitucional ja ha sentenciat reiteradament que per fer un referèndum d’aquestes característiques no val l’article 92, sinó que és imprescindible abans una reforma agreujada de la Constitució. És a dir, uns 253, però a favor. La veritable curiositat rau a saber quant temps aconseguiran els comuns mantenir unflat un globus tan atrotinat com aquest.

REFORMABLE. Aquesta setmana, acomboiat per en Sergi Picazo (autor d’un llibre-entrevista al cap de llista comuner que surt per Sant Jordi), des d’un dels mitjans de referència de l’esquerra independentista, Xavier Domènech es despatxa indignat contra els qui afirmen que Espanya no és reformable. A veure si ens pensem que només podem fer-ho els catalans. Entre ells i nosaltres, però, només existeix una “petita” diferència, que aquí projectem una cosa (una nova República sobirana) i ells en volen just la contrària: conservar l’statu quo borbònic i encara fins i tot accentuar la recentralització. És el que diu, a martellades, cada nou lliurament del CIS. Així que, i tant que sí, que Espanya es reformable, però a pitjor per a nosaltres, que és com la vol una immensa majoria dels espanyols. I quin dret tenim nosaltres a imposar-los la nostra reforma?

Miquel Pérez Latre (@Granollacs), arxiver, historiador i blogaire.

Podeu seguir altres reflexions de l'autor de Temps de Sedició al seu blog Per a bons patricis.

 
 
 



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#18
BEJOTA fletxa bcn
2 de maig de 2016, 12.58 h

Puigdemont no encaja el ridículo sin precedentes de su primer viaje europeo
El presidente de la Generalitat, ignorado por las autoridades belgas y de la Unión Europea en su primera salida internacional. Ni la presencia de su “ministro de Exteriores” ha evitado el tremendo fiasco y se vuelven de vacío.


#1
QUANTA PART DE CATALUNYA PREOCUPA A FRACE 2 ?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#17
24 d'abril de 2016, 19.27 h

http://mobile.francetvinfo.fr/monde/europe/independance-de-la-catalogne-quelles-seraient-les-consequences_1098511.html#xtref=http://m.facebook.com

Abans d'ahir a les notícies France2, televisió publica francesa van dir que si Espanya està tan preocupada perquè Catalunya es vulgui separar és perquè actualment ocupa... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#16
Aragoneses Orientales (que hablais en LAPAO o catalanesc), seguid 500 años mas haciendo el imbecil (Joan Sales dixit) fletxa ADIOS MASS ADIOS . VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (obviamente en TODOS los españoles estamos incluidos TODOS los catalanes)
24 d'abril de 2016, 17.45 h

?Y TU , QUERIDO NAZI PALETOOOOOOOOOOOO, PRETENDES CORREGIR A LOS DEMAS?

¿TU, QUE ESCRIBISTE "les cataractes del Niagàra" (http://www.directe.cat/noticia/407488/desobeim-l-alcalde-de-torroella-de-montgri-es-nega-a-treure-l-estelada-malgrat-la-trucada-#comentari-376345) , PENSANDO QUE LA •cascada" ERA SOLAMENTE LO QUE HACES CUANDO VES ZOOFILIA?


Querido NAZI,

Ve a consultar en “els 10 m lineales de la biblioteca de casa” ,si encuentras alguna referencia a “les cataractes del Ni... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
24 d'abril de 2016, 15.58 h



#13 ¡¡ ALBERTITO !!DIME LA VERDAD: otra vez el Matias te ha obligado a ingerir sus pastillas tranquilizantes, ¿verdad?


Cuando tus compañeros te hagan tragar pastillas, tu llamas al loque... al enfermero y le dices que tienes algo que decir al Director, y vienes y me lo cuentas.


¿ No ves que entre tu tranquimazín y su alperidol, te estan volviendo loco, Albertito ?


Como no me hagas caso y sigas escribiendo incongruencias, me veré obligado a suprimirte las gachas de la cena, y, lo ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
Synera fletxa Barcelona
24 d'abril de 2016, 15.49 h

EL CONGRÉS USA ACLAREIX EN UN INFORME QUE ACOMPLIRAN AQUEST DICTAMEN EN CAS DE INDEPENDÈNCIA DE CAT. QUE LA VOLUNTAT DELS CATALANAS ESTÀ PER DAMUNT DE LA CONSTITUCIÓ:


DICTÀMEN DE LA CORT INTERNACIONAL DE JUSTÍCIA DE 22 JULIOL 2010

LES DUI SON RECONFORTANTS

- Declarem que no hi ha cap norma en el dret internacional que prohibeixi o estigui en contra de les declaracions unilaterals d’independència
- Declarem que quan hi ha una contradicció entre la legalitat constitucional d’un es... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
Aragoneses Orientales (que hablais en LAPAO o catalanesc), seguid 500 años mas haciendo el imbecil (Joan Sales dixit) fletxa ADIOS MASS ADIOS . VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (obviamente en TODOS los españoles estamos incluidos TODOS los catalanes)
24 d'abril de 2016, 13.30 h

#12

Ese pretendido dictamen de ese pretendido Tribunal que el Synera repite hasta la saciedad NO existe. Es todo una invencion suya en el mejor estilo Goebbels.

La prueba es que NUNCA indica el link al mismo. Ahora ha complementado la mentira amb la cirereta de otro pretendido informe de los USA al que tampoco enlaza ningun link.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
Lluis C fletxa Banyoles
24 d'abril de 2016, 12.57 h

#4 Quina mentida?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
24 d'abril de 2016, 12.51 h



#8 Alberto, Albertito... o Aragoneses, como prefieras, no quiero contrariarte que luego te abres las venas, capullo, y me comprometes.

¿Contra quién despotricas ahora, Albertito?

¿Por qué pretendes ver nazis por todas parte, Albertito? ¿Quizá porqué tus compañeros del asilo te tratan mal? ¿Es eso?

He oido decir que algunos internos abusan de ti, incluso sexualmente, pero también tengo entendido que a ti te gusta y les provocas enseñándoles el culo y meneándolo, de manera que... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
NOSALTRES SOM EL SOMNI fletxa República Catalana II★II
24 d'abril de 2016, 12.25 h

#7


XARNEGOPITECUS


No se si tu madre hace de puta, las hay que lo son i no pràctican como
la tuya, se han confundido contigo que practicas la pprostitución
anal-nazionalista como buen sodomita españata.



TODO POR LA TÀPIA ANAL-NAZIONALISTA
CANTAME EL CARA AL CULO



.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
Emili fletxa Terrassa
24 d'abril de 2016, 11.52 h

UN CONSELL : NO DONEU JOC al BEJOTA ni al ARAGONESES ! ! ! !
Crec que cobren per escriure les seves bajanades.
MENTRE PARLEU D'ELLS, deixeu de fer-ho pel bé del País.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.