directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 14:11 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Alex Salmond: "la manera correcta de declarar la independència no és a través d’una DUI"

L’exprimer ministre escocès confia que hi haurà canvis en la situació política a Espanya, amb un nou govern que pugui respondre a les aspiracions de Catalunya

Comentaris 25  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 3 vots )
carregant Carregant

L’exprimer ministre d’Escòcia, Alex Salmond, en una entrevista a l’ACN creu que els independentistes catalans han “d’evitar el desànim” i ser “persistents” per aconseguir la independència. Salmond alerta que  “la manera correcta de declarar la independència en el món modern no és a través d’una DUI, sinó d’un procés de consens” i  confia en “canvis en la situació política a Espanya” que permetin un govern “més preparat” per respondre “a les aspiracions de Catalunya”, ja que ara mateix Madrid està “als llimbs”.
L'exprimer ministre d'Escòcia, Alex Salmond, en un moment de l'entrevista amb l'ACN al parlament de Westminster
L'exprimer ministre d'Escòcia, Alex Salmond, en un moment de l'entrevista amb l'ACN al parlament de Westminster

Comparteix
   

Per l’exprimer ministre escocès, ara diputat a Westminster, “Madrid pot decidir que un comportament amenaçador i intimidador és l’apropiat, però si les aspiracions de Catalunya són reals i substancials, al final s’haurà de trobar un procés pel qual es puguin expressar.
Salmond avisa que trobar “un procés consensuat per permetre l’expressió de l’autodeterminació és, sens dubte, el camí correcte a seguir” i recomana paciència a Catalunya. “Sé com de difícil, problemàtic, irritant i frustrant és buscar el consens”, diu.
En l’entrevista, just abans de les eleccions escoceses, Salmond defensa que tot i les dificultats per assolir un referèndum pactat “el gran avantatge és que un cop el tens el procés val molt més la pena”. “Tothom l’ha de complir, tothom l’ha d’acceptar, té legitimitat, i no s’hi poden posar obstacles”, remarca qui va ser primer ministre escocès entre el 2007 i el 2014.
Per altra nabanda, Salmond assegura que “molta gent a Catalunya” considera “un exemple d’esportivitat magnífica per part del govern britànic” el referèndum escocès del 2014, però adverteix que “no va arribar de la nit al dia” i que els escocesos van patir diverses negatives abans. “Requereix intents, és difícil, significa potser dècades de frustració”, avisa.
“El que diria als meus amics catalans és, mireu, heu de voler aconseguir el procés. Heu d’evitar el desànim, ser persistents. En un moment, sorgeix la circumstància política que permet fer progressos”, reitera Salmond. “És el que va passar a Escòcia i és el que estic segur que passarà a Catalunya”, afegeix. “Si una cosa és real, com crec que ho són les aspiracions de Catalunya, supera l’examen del pas del temps”, destaca.
 
“Escòcia no és Catalunya, Catalunya no és Escòcia”, afirma l’exprimer ministre escocès, “però no són els països que s’han de comparar, sinó el principi, i les nacions tenen el dret a l’autodeterminació”. Salmond considera que “hauria de ser dins de l’àmbit estatal que s’acordés un procés per expressar l’autodeterminació nacional” i fer-ho amb “mitjans democràtics i pacífics”. “El món seria un lloc molt millor i més amigable si acordéssim jugar amb aquestes normes”, admet, però els estats “no sempre ho fan”.
 
“Li correspon a la gent de Catalunya decidir el seu propi futur, només dic que si es pot aconseguir un procés consensuat és molt més preferible a qualsevol altre opció”, insisteix, preguntat per les reiterades negatives de Madrid a la consulta i l’avís de Catalunya d’optar per la via unilateral. Segons Salmond, no es pot “donar per tancada” la possibilitat d’un acord “per l’actitud de l’administració prèvia” del PP.
 
Tot i que no és l’escenari que desitja, no descarta un reconeixement internacional en cas de DUI. “Depèn de les circumstàncies”, diu, avisant però que en el cas de Kosovo va caldre “un temps substancial”. “El reconeixement, és clar, va arribar amb el pas del temps. Però exemples com el de Kosovo t’indiquen que un procés consensuat, potser és difícil d’aconseguir, però un cop assolit té un gran premi”, una independència sense matisos, que no qüestioni ningú.
 
Salmond explica que no li correspon “dir-li al nou president de Catalunya quines tàctiques ha de seguir”. “Estic segur que serà capaç de veure-les per sí mateix i amb els diputats dels diversos partits a Catalunya”, assegura l’exlíder escocès, que afirma que va trucar Carles Puigdemont el dia de la seva investidura. “Vam tenir una bona conversa, vam compartir experiències humanes, no li vaig donar una recepta per a la política catalana, és cosa seva i dels seus col·legues”, assegura Salmond, que tot i així admet que va dir a Puigdemont que en el seu primer mandat liderava un govern en minoria i va iniciar un procés pel qual havia de “negar-se a desil·lusionar-se”. “Vaig portar una llei pel referèndum al parlament escocès que va ser rebutjada, se’n van riure. Però les circumstàncies van canviar”, recorda.
 
 



COMENTARIS fletxa taronja

item
#25
Jep fletxa Torello
3 de maig de 2016, 08.41 h

Quan es convoquin les properes eleccions i s'anuncii que si guanya l'independentisme en vots es declararà la independència unilateral, ja correran a "dialogar". Pels calerons, és clar.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#24
3 de maig de 2016, 08.22 h






BEJOTAAAAA ! ! ! ! HUAH HUAH HUAH HUAH #20 , EL MÉS IDIOTA DEL DIGITAL, L'EXEMPLE VIVENT DE L'ESTUPIDESA ANORMAL I ANALFABETA HISANICA, torna a venir a exhibir la seva estupidesa ja legendària !!!!



huah huah huah huah huah huah ! ! ! !




Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#23
Ai Senyor! fletxa Barcelona
2 de maig de 2016, 21.44 h

#20 Bejota, sembla que te'n alegres... Mira en Junker no és un angelet. I estar a Europa no és per tots els europeus estar a la glòria. Per altra banda, pots esperar a veure que va passant a Europa amb la presència de Catalunya. Avuí ha sigut molt extraordinària la presència d'aquella Sra. "Europea" parlant de problemes d'agenda. És una altra manera de tenir-nos en compte...


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#22
2 de maig de 2016, 19.54 h

-no és fent una dui / amb una dui / mitjançant una dui. NO "a través de"
-perquè ara mateix Madrid està.. No "ja que"


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#21
Synera fletxa Barcelona
2 de maig de 2016, 13.42 h

L'Estat espanyol cau a troços.

No hi ha cedibilitat d'Institucions ni de polítics (a Rojoy ja no el reben enlloc), ni de bandera parcial, ni de la marxa reial, ni tans sols dels reis imposats pel dictador.

La justícia es arbitraria, la policia política, la llibertat d'expresió limitada i la política legalment perseguida.

Això no pot durar gaire.

Nosaltres marxem. Ells ja s'ho faran. Pot ser podrien tornar a Al Andalús, el seu orígen.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#20
BEJOTA fletxa bcn
2 de maig de 2016, 12.53 h

Puigdemont no encaja el ridículo sin precedentes de su primer viaje europeo
El presidente de la Generalitat, ignorado por las autoridades belgas y de la Unión Europea en su primera salida internacional. Ni la presencia de su “ministro de Exteriores” ha evitado el tremendo fiasco y se vuelven de vacío.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#19
|| || ★ || || PAÏSOS CATALANS, DE SALSES A GUARDAMAR, DE FRAGA A MAÓ, UNA SOLA LLENGUA, UNA SOLA NACIÓ. fletxa CATALUNYA TRIOMFANT TORNARÀ A SER RICA I PLENA MENTRE ESPANYA S'ENFONSARÀ EN LA CORRUPCIÓ I LA INCOMPETÈNCIA. || || ★ || ||
2 de maig de 2016, 10.37 h




#18 No home! ... no cal que se'n vagi a casa seva, pot venir tranquil.lament a casa nostra amb la seguretat que serà ben acollit.


No cal buscar enemics allà on no n'hi ha, prous que en tenim, d'enemics, fins i tot a dins de casa.


Escòcia és un país d'alguna manera germà, que també ha estat fagocitat per un altre país, i que també se'n vol alliberar per començar una història PRÒPIA sense ser dirigit per ningú més que per ells mateixos.


Això no obstant, és cert que Mr. Sa... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#18
Ai Senyor! fletxa Barcelona
2 de maig de 2016, 10.00 h

Salmond go home. Feina per el nostre Conseller d'Exteriors. Catalunya no és Escòcia. I que no doni lliçons que al seu país no li va anar prou bé.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#17
JORDI fletxa GRANOLLERS
2 de maig de 2016, 08.47 h

No es la primera vegada que aquest tipu fa declaracions espanyolistes, deu tenir algun amic al nostre país veí.
quan tinguem polítics honestos i patriotes farem la DUI i s'haurà acabat el nostre problema amb l'invasor.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#16
Synera fletxa Barcelona
2 de maig de 2016, 08.32 h

Profesor Cotarelo dixit:

"No hay otro tema en Cataluña que suscite tanto interés. Nada parecido es posible en España. El apoyo al independentismo es masivo en el Principado. Esto no es una ventolera ni una moda pasajera. Responde a una voluntad generalizada y claramente expresada. Es imparable".

Està clar.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.