Un Primer de Maig poc independentista
Gallego(CCOO) i Ros(UGT) encapçalen la marxa del Primer de Maig, que encara veu la solució a Espanya i no en una Catalunya independent
ACN Barcelona .- Unes 9.000 persones, segons l'Ajuntament, una xifra modesta es manifesten des de poc abans de les 12 del migdia pels carrers de Barcelona amb motiu del Primer de Maig convocats pels sindicats CCOO i UGT, aquest any amb el lema 'Contra la pobresa salarial i social. Treball digne i drets'. La marxa ha arrencat de la cruïlla de Pau Claris amb la Ronda de Sant Pere, direcció Via Laietana, i finalitza a la plaça de la Catedral, on es faran els habituals parlaments. Joan Carles Gallego (CCOO) i Camil Ros (UGT), encapçalen la mobilització. En el cas de Ros es tracta de la seva primera manifestació del Primer de maig com a líder de la UGT a Catalunya. Entre els manifestants hi ha representants d'empreses que viuen conflictes laborals, com TMB, Delphi o General Electric.
CCOO i UGT encara pensen que la millora del treball i dels drets socials és a Espanya i no amb una Catalunya independent
La consellera de Treball, Dolors Bassa, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell i els representants polítics d'ERC, PSC, C's, EUiA, Catalunya Sí que es Pot participen en aquest Primer de Maig. Per la seva banda CGT i USOC han reunit 300 persones respectivament en les seves mobilitzacions.
Manifest conjunt dels dos grans sindicats aliens al procés independentista català
La capçalera de la manifestació ha arribat just mitja hora després d'arrencar a l'avinguda de la Catedral després d'una marxa sense incidents i que s'ha desenvolupat en un to festiu i reivindicatiu. Davant la Catedral s'ha llegit el manifest unitari corresponent, centrat enguany en la pobresa salarial i les cada vegada més precàries condicions de treball. Els dos sindicats han apuntat que aquesta "pobresa" és "el resultat de les polítiques d'austeritat, les retallades i les privatitzacions, que empobreixen la majoria de la gent i no serveixen per a la recuperació de l'economia". Segons el text reivindicatiu, "les polítiques d'austeritat que continuen dominant la Unió Europea amenacen la recuperació econòmica i empitjoren els drets de les persones més vulnerables".
Esperar que el futur govern espanyol millori les condicions laborals és una veritable quimera, d’uns sindicats cada cop amb menys influència entre els treballadors
Segons CCOO i UGT, "el creixement econòmic no arriba a la gent, que continua patint l'atur, la pobresa i les desigualtats". Les organitzacions laborals denuncien que a Espanya i a Catalunya, "les reformes laborals han devaluat les condicions laborals dels treballadors" i que "l'ocupació que es crea és majoritàriament precària i amb baixos salaris", mentre "la pobresa i les desigualtats continuen augmentant". Segons el manifest, "avui, tenir feina no és garantia de sortir de la pobresa" i assegura que "l'atur es converteix en crònic per a una part important de la població que ha perdut la feina a causa de la crisi".
Presència de polítics, de Ciudadanos a EUiA i empreses en conflicte
A la marxa convocada per CCOO i la UGT a Barcelona s'hi ha sumat la presi-denta del Parlament, Carme Forcadell, així com membres de Govern com el vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras i la consellera de Treball, Afers Socials i Família, Dolors Bassa, d'ERC. També han estat presents a la marxa representants d'altres formacions polítics com els socialistes Jaume Collboni i Eva Granados, Lluís Rabell,de Catalunya sí Que es Pot, Joan Coscubiela, Antonio Espinosa de C's o Joan Josep Nuet d'Esquerra Unida i Alternativa.
A la capçalera també s'han vist representants sindicals d'empreses i sectors en conflicte laboral: des de treballadors de la Funció Pública fins a facultatius sanitaris, fins a treballadors de General Electric, que es sotmet a un ERO o Delphi, que veu de prop l'acomiadament de tota la plantilla –més de 500 treballadors, per el tancament de la factoria de Sant Cugat del Vallès.
Manifestacions arreu del territori amb poca participació
A Girona, la manifestació del Primer de Maig ha tingut com a punt de sortida la plaça de la Independència. Per la seva banda, els treballadors també estaven cridats a manifestar-se a partir de les dotze a Lleida a la plaça del Treball. A Tarragona, la concentració ha arrencat també al migdia de la plaça Imperial Tàrraco, mentre que a Tortosa ho ha fet també pels volts de les dotze a la plaça del Carrilet.
Altres mobilitzacions al territori alienes al procés independentista i amb poca mobilització
A banda de la convocada per CCOO i UGT, sindicats com CGT també han organitzat les seves mobilitzacions. Amb el lema lema 'Lluitem. Guanyem' i 'Contra la reforma laboral i les retallades social. Ni rendir-se ni pactar, és l'hora de lluitar', la marxa a Barcelona ha sortit de la Via Laietana i ha baixat fins a l'edifici de correus. Amb la consigna 'És el teu dia, són els teus drets', pels volts de les 12 ha sortit de la plaça Universitat la manifestació convocada per USOC, que ha tingut com a punt final la plaça de les Caramelles i que ha aplegat 300 persones.
Sindicalisme nacional en hores baixes
Igualment, el sindicalisme alternatiu i l'esquerra anticapitalista convoca mobilitzacions durant per aquesta tarda del Primer de Maig. Consistirà en tres marxes que sortiran de tres punts diferents del centre de Barcelona i que confluiran a la plaça de Catalunya, pels volts de les set del vespre. L'anomenat 'bloc llibertari' sortirà entre cinc i sis de la tarda de l'Arc del Triomf, mentre que la 'Marxa de la Dignitat' ha cridat a mobilitzar-se a les Tres Xemeneies de l'avinguda del Paral·lel a partir de dos quarts de sis. Per últim, els moviments de l'esquerra independentista, com el sindicat COS, han convocat a partir de les sis a la plaça Universitat.