Cop d'efecte de la diplomàcia catalana aprofitant el desgovern espanyol
La batalla per crear complicitats pel procés a Europa està en marxa i de moment Espanya està badant
Redacció/Guifré Jordan @enGuifre - Cop d'efecte del govern Puigdemont, que ha començat a fer un esforç d'internacionalització sobretot des de fa un mes aprofitant l'impàs espanyol, cosa que podria fer girar la truita en la visió que la comunitat internacional té sobre el procés. Mentre l’Estat espanyol crida oficialment avui a noves eleccions, després de constatar el fracàs de la classe política per construir un nou govern durant els últims 134 dies, Catalunya ja en fa 109 que té govern i està guanyant terreny en àmbits com la diplomàcia. Aprofitant l’erosió de la imatge i la credibilitat de l’Estat pel bloqueig actual, Carles Puigdemont ja ha tingut 25 reunions diplomàtiques, algunes d’elles amb ambaixadors, i fins i tot contacte amb un primer ministre. Pel que fa a Raül Romeva, només en l’últim mes ha aparegut a set mitjans de primera línia de sis nacions diferents.
Romeva respon "no ho sé" a la pregunta: "Acabaràs emmanillat?"
En el mes d’abril, el conseller d’Exteriors català ha escrit un article titulat ‘Sense democràcia’ a un dels principals rotatius polonesos i ha concedit entrevistes al ‘The Telegraph’ anglès, l’agència de notícies italiana ‘ANSA’, ‘La Stampa’ italiana, ‘De Tijd’ flamenc, ‘La libre’ de Valònia i Brussel·les (Bèlgica) i tot just aquest diumenge al ‘Herald Scotland’ escocès, on a banda de criticar Espanya per falta de democràcia, a la pregunta “acabaràs emmanillat?”, respon: “Si et sóc sincer, no ho sé, però això seria la pitjor resposta”. Durant el mateix mes, Romeva també ha fet viatges oficials a Itàlia i el Regne Unit, mentre que l’expresident del país, Artur Mas, ha estat a París.
Puigdemont, un president concentrat a convèncer el món de la causa catalana
Carles Puigdemont també ha fet ja el seu primer viatge oficial aquest cap de setmana i tenia previst fer-ne un altre a París, però l’accident d’autocar a Freginals va obligar a cancel·lar-lo. La setmana vinent el president del país viatjarà a Londres, on pronunciarà una conferència al ‘think tank’ International Chaltam House i mantindrà contactes amb grups empresarials de la ‘City’ i amb representants polítics britànics. A Catalunya, el successor d’Artur Mas també ha contribuït a l’impuls diplomàtic amb 25 reunions diplomàtiques públiques al Palau de la Generalitat, segons fonts de Presidència, entre les quals 13 amb ambaixadors de països com l'Índia, el Regne Unit, Itàlia i Austràlia. El mateix departament recorda que "això no vol dir que siguin totes les reunions, només les públiques". L’exalcalde de Girona fins i tot ha mantingut contactes amb Matteo Renzi, quan el primer ministre italià va viatjar a Catalunya per donar suport a les víctimes del sinistre de Freginals el 20 de març passat.
Viatge exitós a Miami
Els contactes amb la comunitat internacional, però, no es queden només en el més alt nivell i en el terreny estríctament polític. Per exemple, una comitiva d'empresaris catalans encapçalada pel conseller d’Empresa, Jordi Baiget, de viatge a Miami, va treure fruits per l'economia del país a l’hora de signar un acord de cooperació amb l’agència de desenvolupament econòmic local, el Beacon Council.
La credibilitat que imprimia Espanya en matèria de procés ja és aigua passada
La internacionalització del procés ha fet un pas endavant en aquests poc més de 100 dies de govern i ja no és tan evident que l’Estat s’estigui imposant en el relat del procés. Fins ara, només pel sol fet de ser un Estat, ja gaudia d’una fiabilitat i seriositat que Catalunya, vista per molts com una regió radicalitzada per la crisi econòmica, no podia aconseguir. Ara, en el 135è dia de desgovern i la convocatòria d’eleccions, la credibilitat de Madrid s’erosiona dia a dia, com alguns mitjans de comunicació internacionals afirmaven la setmana passada, i la truita es pot girar.
Espanya es va apropant als rècords de desgovern mundial
A partir d’avui, 54 dies més de buit de poder estan assegurats i després del 26J ningú garanteix que la legislatura arrenqui en pocs dies. La segona posició de situacions d’impàs governamental a Europa està a l’abast, ja que els Països Baixos es van passar 208 dies sense executiu el 1977 i com a mínim, Espanya n’estarà 189 fins el 26J. A partir d’aquí, ningú pot descartar que Madrid es faci un lloc en el podi de països amb desgoverns més llargs del món: Bèlgica (589 dies entre 2010-2011), Cambodja (353 dies entre 2003 i 2004) i el Líban (329 dies entre 2013 i 2014).
Notícies relacionades
- Diaris internacionals diuen que Puigdemont està aprofitant al màxim la paràlisi espanyola 30.04.2016.
- L''omnipresent' Romeva, a un diari polonès: referèndum ja o independència en 18 mesos 21.04.2016.
- El “fiasco” de la política espanyola fa la volta al món i la imatge de l’Estat “s’erosiona” 27.04.2016.
- Romeva anuncia a un diari italià que el món ja entén que el procés és irreversible 05.04.2016.